Јас ги фрлив папчињата и од двајцата, што дека ќе ги чувам. Алките од болница ми имаат најголема сентиментална вредност, а друго ништо не чувам. За бебето - викни си патронажна дома, без оглед на тоа дали дошла претходно или не. По правило, треба да доаѓаат првиот месец и да го следат бебето, ама кај нас не прават така. Во секој случај, тоа ти е подобар избор во моментов на полни амбуланти.
Патронажна уште ми нема дојдено дома. Како да ја повикам, треба ли некаде да се пријавам? Во Чаир кога бев дојде жена и ги запиша родилките што беа од Скопје за да им дојде патронажна. Појма немам како функционира тоа со патронажните.
Ќе се јавиш во здрвствениот дом во вашиот град, мора да имаат сестри. Тие не се информирани, а треба да бидат. Тоа е пропуст на правната служба на државните клиники, тие треба да испратат известување дека има новороденче на таа и таа адреса во тој и тој град, да оди сестра. Ама ни тоа не го прават. Јави се ти најубаво, ако ја чекаш нема да дојде сама.
Na pedijatar treba da se odnese koga ke napolni mesec sekako ako ima potreba i pred toa no ako se e vo red moze da se odnese na mesec za da go izmerat. Inaku jas malata ja odnesov vo oddelot kaj sto se vakciniraat deca toj del e samo za zdravi deca i ja pregleda pedijatar
Јас би и давала, ама скоков денес се манифестира во тоа што ја турка цицката. Не сака да влече, очекува само да и тече како од шише. По неколку шмукнувања станува нервозна и плаче. Таа плаче, јас шизнувам и така. А бе моево бебе е секој ден различно, буквално секој ден да не знам што да очекувам. На крај се обвинувам себеси што не знам да ставам каков-таков ред. Не мора за се, ама барем нешто да се знае. Не се знае ни кога јаде, ни кога спие, ни кога се бања, ништо..
Во Плодност кај Маргарита Сега уште нешто да прашам син ми за 4 дена полни 5 месеци , изваде забче и почнавме со пробување на вкусови , денес проба круша околу 60мл и последно цицаше во 15 часот од тогаш не бара за цицање . Многу ми е чудно обично на 3сати цица. некој вакво искуство
И јас во плодност го носам ама кај Аница и не сум баш задоволна. Еве денес го прегледа и ок тоа кажа ама ништо конкретно за дохрана и слично се треба да прашувам јас и се нешто заборавам и се нервирам. Задоволна си од Маргарита?
Да задоволна сум за сега и не сум имала некоја голема потреба само рутински контроли , ќе ми даде некој совет и сега почнуваме со цврста храна па околу тоа малку појќе ме советуваше . Иначе одам со ливче со прашања и јас така првиот пат заборавив и си лукав глава по грипите сега се си прашувам на време
Jas go frliv papoxeto mm sakase da go cuva ama nekako glupo mi bese, i skrisno so go izvadil od kanta A za pedijatarot da epten e rizicno na ova virozive da go nosis ako e zdravo ne e nastinato ili nema nekoj dr problem nema potreba da rizikuvas od tolku malo da se zarazi ili ako si vo moznost ako sakas mozes na privatno da go odneses na zakazan termin pa nema da go mesas so drugi bolni. Mozes i da ja viknes patronaznata sestra ete cisto da go vidi papoceto i sl. Kako i da e malo e uste samo 16 dena cekaj neka oprkne pa posle nosi go. Jas na mesec ipol mislam go odnesov.
Jas i go cuvam papoceto zaedno so alkite od bolnica, preku nego si bila povrzana so bebco 9 meseci i za mene ima golema sentimentalna vrednost Sakam da i napravam edna kutija so nekolku raboti od bebe i zdravje koga ke porasne ke i ja pokazam majka mi isto cuvala nekoi raboti, alista od mene i mnogu se raduvav koga mi gi pokazuvase
Jas go imam ..imame i nekoj merac sto pokazuva deka ja zgolemuva vlaznosta..sto znam sto da kazam .dobro e i deka e na ladna parea ne topla
баш зашто сум у мала соба грч ми е раката зашто е ладна и собата станува ладна за кратко. И ми мириса. Не ти мириса воздухот на тебе? И па се буди мали со суви мрсулчиња... Јас некако не сум задоволна. А мислев отпрво дека сум.
Жени што ме спотера ноќеска минсе направи филм дека ми настинува затоа нејади . И секое станување да цица му мерам со електричен термометар, некоја Ш марка го добив на поклон и во 3 часот мерам т покажва 42, 39,38 се шекнав . Дете ладно во челото а термометарот скока на мене покажва 36 . Заспа мерам со живин покажва 36 мерам пак со електричен 36 . Си викам нема шанси за 10 мин да има толку разлика и така заврши сонот денес цело време покажва 36 весел е цица се ок не знам што се случи ама ова на никој да не ми се случи. Ајде среќен Бадник
Кога му дадов јаболко прво дадов две три лажички , ама дете среќно бара уште после давав по 30мл, сега веќе 60 , син ми е доста големо бебе и сака да си јади и му давам
nie se spremame denovive da pocneme so dohrana, uste nekoj den 5 meseci pravime, ama mene mi e strav da davam povise a i pedijatarot me sovetuvase prvite 3 dena po lazice dve od sekoj nov vkus za da se vidi dali ke ima alergiska reakcija, pa potoa koga ke gi probame vkusovite moze i poveke. sto imate probano do sega?
Ако има реакција и на лажиче и на 30мл и 60 така да битно е одеднашда не јаде по цела тегла која е 120мл бидејќи не му се научени цревата на варење на храна . Ние пробавме јаболко, морков и круша. Уште утре круша и одам на црна слива. До сега беше само на доење мислев покасно да почна со воведување но сватив дека месец дена ќе поминат во пробување и барем на 6 да има еден оброк да можам и јас да излезам ко чоек од дома