Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

За некој ден правиме 5 месеци..Го ставам во полуседечка положба но тој сака да седи па во денот неколку пати го седнувам по 10мин..Но сам не туку го држам во мене седнат..:)

2. Asiana

Asiana Истакнат член

Мојот се поткрева уште од три месеци за два дена правиме пет месеци ама сеуште ми е страв да го седнам. На ортопед сме за еден месец ми кажа на 6 месеци да го однесам не знам дали да чекам до тогаш или да почнам да го седнувам. На неколку места имам прочитано да не се седнува додека не почне сам да седнува, ама не знам колку би можел сам да се крене и да седне од лежечка положба 8-|

3. majdaa

majdaa Истакнат член

Што убаво ди кажувате си сакаат вашите да седат мојана има шест месеци не ни дава знаци да се превиткува. Ја ставам на нозе да стои не застанува ги витка нозете се превиткува и со кичмичето како кифличка. Во дубак пробно да видам што ке прави села е потпрена напред не се исправува..... Некој да сподели искуство???

4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Na ortoped najubavo. Eve mojot i na noze stoi mn cvrsto a i skoka. Go drzam samo da ne se preprci

majdaa likes this.
  5. blessed.an

За во дубак нели е малку рано..Керка на мене седеше сама без потпирање на 4 ипол месеци а во дубак ја ставив на 8месеци..И нормално првите 2-3дена незнаеше што да прави па само седеше во него..Туку сакав да прашам дали вашите малечки си цуцат во сон па и будни кога се..Синко во сон се си цуца и некогаш си ја потегнува и устата на внатре и гласно се слуша и целиот штрепа се надевам свативте како..Дали е нормално вака и има ли некако лек да се одучи од тоа.:)

6. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Mojot epten se raduva koga skafander mu oblakam znae deka cao ke odime :)

angrypepper and wings like this.
  7. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Da bas taka pravi. Mene pa interesen mi e. Si mislam da ne si gi cesa nepcata gore so jaziceto taka za zabcinja neznam

blessed.an likes this.
  8. blessed.an

Да додека е буден и мене ми е смешен но во сон целиот штрепа понекогаш и се буди плаче па мора презаспивање

9. letters

letters Истакнат член

како бе згрешија серија а се продава млекото?Ние сме на аптимил и сега косата ми се дигна од глава. Не сакам да му ги менам многу млеката ама сега дефинитивно ке му земам бебелан

10. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Јас воопшто не ја седнував. Ортопедот рече се што бебето само прави е во ред, ама форсирање никако. Негде 5+ рече може на 45 степени да биде. Моето почна да се поткрева 4+, па ми покажа како во скут да ја држам, исто да е 45 степени и сама кога ќе се исправи сосема може да седи колку сака. Оно е мало и брзо се уморува, пак се спушта, па се крева и си вежба така. На нозе исто рече никако цупкање или застанување, тоа кога ќе има сила само ќе застане, вака може само да му се искриват стапалцата. Се што ние родителите форсираме не чини, се што бебето само ќе направи е во ред, негов совет. :) Јас не ја ставив ни во дубак, ни во џампер, ја оставив природно и по нејзино темпо да се развива. Седна сама, се исправи од лежечка позиција негде пред осум, а 8+ почна да лази, еве сега се исправа и застанува сама и ептен е горда на своите успеси.:D

11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Majki gi iznesuvate li bebinjava na smrznuvackava? Kako gi oblekuvate? Nie nekolku dena ne sme izlegle strav mi e. Sakam malce da go iznesam makar i na terasa. Kaj nas nisto ne e iscisteno staklo e se lizga a i tezok mi e veke.

12. alisijad

alisijad Популарен член

jas ne go iznasam samo na kolede bese kaj baba mu na 5 min :) e sega utre sme na lekar i moram da go iznesam, skafanderce kapce salce taka ke go oblecam, odozdola hulahopki, pantaloncinja, bodi so kratki, bodi so dolgi i bluzice. Neka e mnogu oblecen sigurno mi e vaka, onie majki sto mi se smeeja deka mnogu go oblakam pet pati im nastinaa do sega bebinjata :)

Saraa, majdaa and TheSecret like this.
  13. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Isto i nie. Od pred bozik nemame izlezeno a treba na ortoped za dva dena da odime. Pa si vikam da ne mu dojde odednas sok da go iznesam denes pet deset min na terasa barem. A za oblakanje doma mi e so bodi na dolgi i trenerki plus toplo ni e epten doma. Za nadvor definitivno poveke sloja ama cesto znae vo kola da mi se ispoti a koga ke izlezeme od kola nadvor ladno taka da nez stvarno kako da go oblecam baska vo 18h imame termin togas veke e poladno.

alisijad likes this.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Bebinjata ne se razboluvaat oti e ladno tuku od virusite.Tri gorni sloja plus skafander e mn za do kola i nazad,
    Ke se ispoti a ordinaciite se ladni

LadyC, Luna91, Smizzy and 3 others like this.
  15. alisijad

alisijad Популарен член

sakas da kazes deka od ladno ne nastinuvaat? :) drugarka mi celo vreme go iznesuvase na terasa, ne setaa po trgovski, nemaa kontakt so luge ali obavezno sekoj den vo dvor i na terasa pa ete bolno i e sega.
    Jas otkako znam za sebe sekogas sum nastinuvala sto iskacam na terasa u sred zima po tenka bluza, vlezi izlezi pravam i za nekoj den ete nastinata.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Секој е приказна за себе.Мојата кога носи скафандер одоздола има само боди на долги и хеланки.Ништо страшно нос ако и потече.Лично од бебе ги носам надвор лесно облечени,малата капа носи само во лифт и после ја фрла и не сум приметила да се болежливи деца.Сега имаат стомачен вирус и двете ама далеку е тоа од ладното дека им е :)

завчера баш Симонида во Систина караше едни родители бидејки дојдоа со мн наоблечено дете

LadyC and Luna91 like this.
  17. wings

wings Популарен член

И јас го делам мислењето дека не се разболува од ладно, напротив топлото и седењето дома ги прави децата осетливи. Ама секој си осеќа како му е арно на своето дете. Нема правилно/неправилно
    Пишав страна наназад на - степени надвор сме, кратко ама кплку толку да се ојача. Дома седиме по боди и тренерче долно. Хулахопки уште не сме облекле :)

LadyC and joy1 like this.
  18. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

na golemo se zboruvase za toa i tuka i po socijalnite mrezi na fb :) a i samoto mleko se primetuvase deka ne e ok.

sakav da prasam za gelce za mackanje na nepcata, treba li da se macka zadolzitelno ili vo slucaj samo ako cesaat nepcata? Ne mi e jasna bas namenata na gelov :)

Last edited by a moderator: Apr 23, 2017
  19. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Јас го вадев скоро секој ден за три дена 5м ќе е откако паднаа температурите во - не го имам изваено мене ми е ладно не пак него . Дома ни е околку 21-24 степени зависи од парното бидејќи сме на приватно и носи хулахопки, боди на долги и хпикозни памучни и елече обавено да му е топло грпчето. Можи е многу ама јас сум појќе облечена од него многу сум зиморлива :(

20. angrypepper

angrypepper Истакнат член

Ми звучи како многу да е ;) Кај мене дома е 18-19 степени и он носи боди со кратки, чорапи, долни трењерки и боди со долги. Кога одиме негде кај што е потопло и ја и он се вцрвенуваме во образите од жешко и одма се расоблекуваме :D