Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Фала ти мн! А што пари се?

Ако сакаш да ти ја сликам. Многу сум незадоволна. За дерматит е баш . Ако е од дерматитот, како успеа да се исчисти со а дерма за 4 дена?

Last edited by a moderator: Apr 23, 2017
  2. alisijad

alisijad Популарен член

TheSecret likes this.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Кај сите делува различно еден ист крем, за тоа нема дилема, најважно е да се најде чаре за егземата.
    Каков и да е Сајковски ( немам искуство), сепак е во право за ова што го кажува.

wannaBeMomma likes this.
  4. alisijad

alisijad Популарен член

Dali e vo pravo ili ne , ne znam. Ali koga nekoj pedijatar ke preporacuva kasi i sokovi od 3 ipol meseca, meso od 5 meseca, pienje na caj becutan po 200-300 ml dnevno, covek ke se podzamisli pred da go zeme vo predvid negovoto mislenje. Mnogu pati e diskutirano za nego po temive, i opstiot vpecatok e isti..
    I sto pobogu samo ovoj go ima po emisii i intervjua od tolku pedijatri u sistina (facepalm)

joy1 and LadyC like this.
  5. TheSecret

TheSecret Популарен член

Epa kaj sitr ràzlicno nas samo mustela ne obicnata tuku mustela stelatopija specijalna e za dermatit samo i e 1090den samo taa ni go smiruva dermatitot nisto drugo. I bioklin i eucerin aderma se probav samo ovaa dava rezultati. Samo sto epten tesko se naogja nikade ja nema pa koga ke nacekam gi zimam site pakuvanja vo aptekata sto gi ima. Sega da go dotrosam gelov za banjanje na bioklin i je mu ja zemam i kupkata od istata linija.

Tocno

690

LadyC likes this.
  6. LadyC

LadyC Форумски идол

ете гледаш тебе а дерма не ти помогнала, мене ми помогна многу... Секое бебе различно кожиче. Исто е со се... Ама ако, убаво е да си знам, да имам план Б ако некогаш не ја најдам а дермата.

7. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Мајки каков е тој дерматит? Брунчиња ли црвенки или белки.на синко му се нафрлуваат на обравчињата на муцето челото и ги однемува сами,а сега забележав и ситни црвенки ептен малечки и по кожичката на градите,дали може да е од саклет топло или нешто друго?!

8. Annath

Annath Форумски идол

Не е важно зошто е тој само по телевизии, ама јас познавам лично многумина што се задоволни од него како лекар.
    Искрено, за исхраната и јас не се сложувам, ама можеби го бива како лекар и е добар дијагностичар. Не е нутриционист, впрочем, никој од лекарите не учел посебно за исхраната, можеби на студии по педијатрија, ама тоа се главно насоки кои ете, постојано се менуваат.
    Да биде добар лекар и дијагностичар и правилно да препишува терапија ако не дај Боже треба е некогаш поважно отколку исхраната, оти денес барем се ни е достапно на интернет, и верувам дека сме доволно разумни самите да процениме што е добро за нашето дете, нели?
    А за изнесување на децата и бебињата на ладно, се сложувам дека е корисно за нив. Седењето постојано на топло ќе биде само на штета на децата.

9. TheSecret

TheSecret Популарен член

Da ne si ja zemala obicnata mustela ne stelatopija. Nemozam od glupiov tel slika da stavam.

10. LadyC

LadyC Форумски идол

чек сега ќе ти сликам каква ми дадоа.

Еве ги двете. IMG_20170112_165817.jpg IMG_20170112_165741.jpg

11. TheSecret

TheSecret Популарен член

LadyC likes this.
  12. kikin

kikin Популарен член

И ние сме така. Ама мислам тоа не е дерматит.
    Еве нека кажат овие што имаат

muchacha_a and LadyC like this.
  13. LadyC

LadyC Форумски идол

Срцка дерматитот е суво кожиче, рапаво и црвени точки ситни мн едно до друго. Мислам дека најчесто мава на образи кај бебиња и е изразено црвено обравчето.

muchacha_a likes this.
  14. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Mamicki, kerka mi ima 2ipol meseci, do vcera stalno si gukase, koga i zboruvav me imitirase pustase zvuci, se smeese na glas :) od sinoka kako da se smeni, i zboruvam i samo me gleda i se smee no glas nikako ne pusta i cudno mi e ne znam, normalno li e taka?

15. wings

wings Популарен член

Атопичниот дерматит е сложена состојба, која не се лечи со крема, само се држи под контрола. На пазаров има неколку креми , емолиенти поточно, наменети за тоа а кај секое дете различна делува.
    Поентата е да се пробуваат различни додека не се најде која делува, јас пробав биодерма која не делуваше и сега сме со А- дерма која исто така ништо посебно не прави.
    4 недели сме со ужасен дерматит и не спиеме ноќе, јас сум на строга диета веќе незнам што се да исфрлам од исхрана ќе се исушам :(
    По форуми добив впечаток дека еуцеринот атопик кај 80%ппмогнал па и тоа ќе купам, налет пари.
    Кремата на Скендер едни докторки ми кажаа да ја земам ама шубе ми е , неможе да е толку магична без кортико. Наводно човекот пред тебе пробувал од неа.
    @AngelOfArh дали ти имаше пишано дека е со кортико? Ако те утнав sorry ;)

16. majdaa

majdaa Истакнат член

Внука ми има 6 години и исто од два месеци ја користи од Скендер кремата на почетокот и по два пати ја мачкаа сега има од време на време по тенок слој и става. И ене го детето порасна со таа крема верувај само тоа и помогна.

LadyC likes this.
  17. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Да си ми жива и здрава со коментаров. Конечно!

Annath and LadyC like this.
  18. bruno.com

bruno.com Истакнат член

E kolku pari e eucerin atopik veke nz sto da stavam ke ja probam i taa.

19. wings

wings Популарен член

site se tie okolu 1000- 1200 denari, Eucerin atopi control, Bioderma atoderm, A-derma exomega, Mustela stelatopia, Avene ima takva linija..itn. Probuvaj neznam sto da kazam...znam kako ti e, citaj za atopicen sto poveke da znaes kako da postapuvas i mackaj najobicen pantenol(pantexol) mast ili krema nekolku pati dnevno, barem suvosta ke se namali

20. TheSecret

TheSecret Популарен член

@LadyC
    inace za kremata ns skender site misLat deka ima kortiko ama nema. so nea bukvalno od dve mackanja pominuva i podolgo vreme ne se pojavuva pak. sum koristela kortiko i ni trebase cela nedela da ni pomine a po nekolku dena pak se pojavi. definitivno za mene ovaa na skender i mustelava se spas

Last edited: Jan 13, 2017
    LadyC likes this.