Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Која е таа крема? Кажи ми кај можам да ја најдам и колку пари е? И ако можеш сликни ја. :* Фала ти многу

2. slobodka

slobodka Популарен член

Да се надоврзам на муабетот за изнесување на ладно.
    Имам роднини што живееле во Чешка, и таму бебињата од прв ден се оставаат да спијат цела ноќ на терса без разлика дали е лето или зима ( особено зима со добар скафандер и зимска количка затворена цела само малку простор за воздух). Кога прв пат го чув ода ќе се онесвестев ама таму така практикуваат, и велат никој не се разболел од ладно туку од вируси и бактерии.

3. LadyC

LadyC Форумски идол

Тотално се слагам (ај не сме до толку напредни), ама јас уште пред 40 2-3 пати син ми го изнесов и сега го шетам бар секој втор ден. Ако не дај боже треба да се разболи мм од работА ќе донесе дома вирус. Не можам во страв да живеам и да го чувам детето во стаклено ѕвоно.

Annath, Lolipop23, apple12 and 5 others like this.
  4. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

За иснесување деца надвор - НЕ само кога паѓаат камења.

LadyIvvy, mariz, Annath and 2 others like this.
  5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Јас уште од првиот ден го изнесувам детево на тераса секој ден околу пладне по 10тина минути да го фати сонце и свеж воздух. За тоа време отварам прозори дома да се излуфтира. Е сега претходниве 5-6 дена беше ептен ладно, немаше ни зрак сонце и не сме излегувале. Денес веќе друга приказна, убаво опече сонце на тераса и излеговме да се посончаме. :)
    И моите така не израснале мене и сестра ми и двете сме зимски бебиња, уште од прв ден надвор на воздух па и двете не сме знаеле за настинка, грип, антибиотици... ;)

BO>DA, Верче4, Annath and 3 others like this.
  6. letters

letters Истакнат член

Што е работава со дерматитот па секоја мајка се жали за него.Не познавам бебенце кое нема дерматит во последно време.Каде е грешката што се почесто се појавува овој проблем на кожата?
    Ние имаме црвенило по челото кое ми рекоа дека ќе се повлече до 40 дена ама не се повлече ни милиметар а незнам дали е дерматит. Кожен лекар во градов нема добар па сакам да го однесам син ми во скопје ама да се потстопли малку. Во меѓувреме можам ли да користам мустела или оваа кремава што ја пиша Лејди? Дали ако не е дерматит црвенилцево може да му наштетат кремиве? Инаку ја користам обичната мустела за лице и нема никакво подобрување

7. Lorins

Lorins Популарен член

Majka, neznam dali e normalno ili ne, no mozam da ti kazam iskustvo.
    I so moeto bese taka, eden period prestana, sega e 4+ i od skoro od nigde nikade edna vecer pocna da brbori, jas presrekna. Bas i jas ovde prasuvav, bev mn isplasena, odma panicam... edni majki me smirija, im blagodaram.

Izvinete za latinica.

SofiMar_ likes this.
  8. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Ali ne i setanje po trgovski a kako sto te citav go setas i po trgovski centri e toa e preterano za tolku malo bebe. Samite doktori preporacuvaat da se izbegnuvaat zatvoreni prostorii, kako igroteki, trgovski centri.

Drugo jas tvrdam deka se nastinuva od ladno eve jas nastinav a nemam kontakt so luge ama bas ic. Ama zatoa pruzam alista na balkon sekoj vtor den so tenko bluzice, izleguvam nadvor zemam drva, i vamu tami setkajki se denes nosov mi tece i grloto me grebe. Od sto nastinav ako ne od ladnoto :|

wannaBeMomma likes this.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Ако е само црвенило, без други промени, ќе се повлече во текот на првата година. Поголемото ми се роди со такви црвенила на очните капаци, одамна му поминаа, а помалиов има на капаците и под носето на десната страна, има 4 месеци, уште ги има иако се помали. Не му се секирај, и нема потреба да мачкаш ништо посебно за тоа.

Се настинува ако не си соодветно облечена, самата си признаваш дека си со потенки алиштенца. За сите тоа важи. Соодветно облечени, без предолго и безпотребно изложување на екстремни временски услови.

Last edited by a moderator: Apr 23, 2017
    letters, LadyC, joy1 and 1 other person like this.
  10. LadyC

LadyC Форумски идол

Jaс го носам по трговски да во количка каде нема контакт со луѓе, не го носам на гости каде секој би му дишел во врат зашто му е мерак „да го подржи“ . Ако мислиш дека моето не е ок, не мора ти да го носиш твоето нормално, ама тоа не ме прави мене полоша или тебе полоша мама. Сите си знаеме што е најдобро за нашите бебиња. :)

Инаку @letters немој на својА рака, може не е дерматит. Тој се манифестира како лишаи, ама поарно е да ти каже стручно лице. Ипак е бебешко кожиче, ова само совет, на тебе е крајната одлука. ;*

letters likes this.
  11. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Немa штo дa признaвaм туку си кaжувaм декa се нaстинувa oд лaднo при штo и сaмaтa пoтврди иaкo пoследниве две стрaни тoa упoрнo се пишувaше кaкo не се нaстинувaлo oд лaднo.
    Кaкo и дa е aкo сaкaте шетaјте ги, и вo Џaмбo, Сити Мoл, вaше си е. Сaмaтa велиш без непoтребнo излoжувaње нa временскиве услoви, пa кaквa пoтребa имaм дa изнесaм мaлo бебе нa зaгaдениoв вoздух и дa гo aкaм пo улициве и мoлoвите?
    Ете јaс не гледaм никaквa пoтребa, ќе имa убaвo време кoгa ќе се шетaме, бебуш мoј е летнo бебе и шетaвме уште кoгa беше 10тинa денa не гo чувaм дoмa. Амa негде пред нoвa кoгa уште не ни беше тoлку лaднo искoчивме сo мм и бебе дo центaр ние бевме единствените сo кoличкa :worried: сите беa пoгoлеми дечињa немaше еднo единственo бебе :|

wannaBeMomma likes this.
  12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Lejdi site si gi setame decinjata kade sakame. I jas go nosam ponekogas vo nekoj mol ali ne tolku mal koga bese. No ne e tocno deka treba da bide vo kontakt so nekoj. Vo molovite nema provetruvanje, bakteriite i virusite ostanuvaat a vo toploto uste poveke se razmnozuvaat plus istoto se slucuva i so ventilacijata.

alisijad likes this.
  13. alisijad

alisijad Популарен член

lejdi preporakite od doktorite se tokmu tie da se izbegnuvaat javni mesta so mnogu narod, kako trgovski centri, a tuka nikoj nema ni da go drzi vo race bebeto ni da mu disi vo lice, vozduhot e toj isti i on go dise, a vnatre moze da ima kup griposani.
    Ne deka nekoj smeta deka tvoeto ne e ok, ne se ni raboti tuka za toa koj sto misli, tuku navistina ne e ok
    setanje po zatvoreni prostorii koga gripot e vo poln ek, ne samo za bebinja tuku za site. I toa ne go kazuvam jas tuku strucni lica.

Annath likes this.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да има кортико, од лабораторија проверено. Не може да нема кортико ако помага од две мачкања.

wings and mariz like this.
  15. Saraa

Saraa Популарен член

Jas sum za iznesuvanje dete iako e ladni, no vo mojata situacija ne e slucaj, cuca si sedi doma, so cat pat iznesuvanje so dobri alista vo poladna prostorija, koja prethodno bila provetrena I toa na edvaj pet minuti. A za molovi izvinete ama ne sum za setanje bebe vnatre, sum imala prilika pocesto da prestojuvam vo mol po nekolku casa I veruvajte edvaj cekam da izlezam na vozduh, kakov takov aa na otvoreno. Ventilacijata e na nula, zastojan vozduh kolku sakas, pa ova vreme na virusi nikako!

16. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Sin mi e roden kraj na noemvri mesec.I toa taa godina bese mn ladna zima so sneg.Sekoj den bese izvaden na terasa po 5-10 min.I baska kolku pati bevme na bolnica od vakcini,kontroli,pa dali napreduva nenapreduva,na kozen zaradi atopicen dermatit.Sekako soodvetno oblecen.Za badnik pravese 40 dena pa bevme v crkva oblecen i zamotan vo kebence peski do crkva bevme.Ne nastina nitu ednas.se razbole bas koga zatopli i toa od virus so proliv,povracanje i tt.Ama sekoja majka si znae sto e najdobro za svoeto dete.

Last edited: Jan 13, 2017
    LadyC likes this.
  17. TheSecret

TheSecret Популарен член

A zosto kortikoto togas ne pomaga so dve mackanja tuku potrebni se nedela dena. E mene stvarno toa ne mi e jasno so kremava. Koga mackavme belogent ni trebaa nedela dena za da se smiri infekcijata a ovaa kremava od skender samo dva dena

Atopicen srcka :)

18. LadyC

LadyC Форумски идол

Абе ок е и почитувам сечие мислење, ама јас у Малта коа живеев бебињата штотукуродени си ги носеа по рестораните...
    Е сега пак ќе кажам, според мене е ок, според некој не е, како и да е секој знае што е најдобро за неговото бебе. :)

tincemajmunce likes this.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не е работата за не носење ама во време на вируси, вирусни менингити, секакви мутирани грипови, не е пожелно да се носи бебе во затворен тип на трговски центар. Во ресторан е друго, таму вентилацијата мора да е на завидно ниво, башка зброиме за Малта, не за Мк каде се штеди на се па дури и на вентилација во толкав трговски центар. Знаете ли што ќе се деси ако се затворат сите врати во Сити мол, за 4 саати сите ќе почнат да се потат и да им е тешко, сакале верувале сакале не. Јас го носев син ми, ама фатија вирусите и не сме пристапиле. Иначе првото излегување од дома му беше таму, шеташе по боди и чорапчиња, атракција беше, толицок пинцур, 45 дена стар, ама тогаш беше лето, немаше многу гужва и немаше вируси. На крајот од денот твој е изборот, ти си мајка на тоа дете и тоа е најважно.

Затоа што е мешавина. Испитано во лабораторија и човек кој поим немаше што испитува. Според него лечи многу, ама што нема да лечи кога се што е лек е ставено во неа. Атопичен дермаѕит не се лечи само со кортико, треба да се најде коренот на проблемот, не само да се замаскира. А и не сакам креми чија декларација се чува под клуч, сакам да знам што ќе ставам на кожата на детето.

20. LadyC

LadyC Форумски идол

Како што и сама кажа, многу ти фала на совет, ама навистина знам до каде смеам и колку смеам да си го изнесувам бебето.
    Сепак Сити Мол ми е многу позната територија и знам кога и колку можам да го шетам. :)