Да не се мешам, ти си мајка, ама погрешно правиш. Дебелко бебе не значи и здраво бебе. Мајчиното млеко е такво какво што е и дури и да е послабичко бебето дохрана никогаш ама никогаш не би дала. Не ти е логично размислувањето. Плус правиш збрка во стомак кај бебо,може да има поизразени грчеви, гасови и мачнини. Јас би одела само со цицање, кога сака колку сака без милилитар ад, ако треба и 3 пати ноќно време ќе го доиш ( ппзнавам многу мајки што при млеко даваат ад за да спие повеќе ноќе, за да не дојат ноќе) Без лутиш, мое мислење е ова
Навечер цица строго и преку ноќта, а ад преку ден сабајле и навечер му додавам. Како и да е нема штета, а грчеви има цело време уште пред да почнам со дохрана.
I jas ne bi davala ad da ne moram. Ova mi e bolkata. Jas moram na sekoj obrok da ja dohranuvam oti nemam dovolno mleko. Se pravam za da se zgolemi, ja cuvam na cice, se ubivam od tecnosti, no se uste nema dovolno. Ne se otkazuvam, probuvam sekako, uste se nadevam deka ima sansi da ja zgolemam kolicinata, no ne mozam da be davam dohrana, place i se luti. Mene ne mi smeta da ja cuvam 24 saati na grada ako e toa resenie. Ne mozam da sfatam kako lugevo mi velat probaj izgladni ja i ne davaj ad. Spored mene toa ne e resenie. Ako probam da ja izgladnam kukava vo vis ke ja krene od placenje. A otsekogas sum mrazela vestacka hrana za bebinja, no sto ne sakas na glava ide
Низ хорор поминав за да добијам млеко. После четири дена од раѓањето на синот завршивме на болница зошто беше дехидрирано не мочкаше и какаше кафено. Буквално 24часа ми беше на градите. Пиев чај за доилки, јачмен, боза, по пет кила јаболки кои мм ги цедеше секој ден на соковник и вода да не зборам колку... Кога си дојдовме од болница јасно беше дека морам да го дохранувам. Изгуби 600гр во првите четири дена. Тие денови несакам да ги споминам веке. После тоа јас продолжив со истите течности да ги пијам го доев но го дохранував бебето. Не слушав совети за тоа да го држам 20мин на гради. По еден час ми беше на градите го нишкав му шприцав внатре млеко се давав од себе па после го дохранував. Нормално со тек на време се повеке бараше и плус се навикна на шише па откога исцрпно го доев со врескање и молење се измолзував, вадев бедни 20-30мл.Сега сме на исто темпо го дојам со врескање па се измолзувам.. Молзењето е друга приказна. Градите ми се изобличани, рани ми се од триењето, при секој допир солзи ми течат... Свесна сум дека е само на време кога ќе неможам да измолзам ни за капките да му ги растворам Болна тема ми е многу се обвинував и во солзи му се извинував на син ми што не сум способна да го дојам, еден период во сон плачев.Кога ќе ме прашат Го доиш? ми доаѓа да излезам од своја кожа. Затоа жени благословени сте што можете да му обезбедите здрава храна на вашето дете... ценето го тоа
da se gusnime mila. I jas i se izvinuvam na kerka mi, pijam se sto pies, no siseto i e poomileno. I toa nemase da mi bide problem dokokku od sise go primase moeto, no ne e dovolno. Se obvinuvam i jas sto od pocetok ne se rasprasuvav dovolno, sto ne ja zemav da ja obesam na grada, ama ne sakase i placese. Sega koga ke se iznervira oti nema dovolno mleko i ke ja pusti gradata so placenje, jas uste poveke si placam smetam deka greskata e vo start napravena, no od druga strana nemav izbor, taa imase zoltuca, a ne sakase cicka, sakase sise. Drugo e moeto neznaenje pocesto da se molzam. Treto e sto 10 dena se isusiv od temperatura. Nikogas nema da se izlecime od komentarite za korisnosta na doenjeto, kako jas da ne sakam. Samo sveki e ubedena deka ke se podobri situacijava, no...
Е за карање си богами Колку не изгледа слаб мојов послаб беше во тело од синко твој, а образите си ги имаше.. нема да го збуцкаш ни така.. долго дете за да збуцкаш знаеш што треба да го напраиш?
Мајки, не се оптоварувајте. И вака и така ќе пораснат малите. Битно е да се среќни и задоволни и убаво да напредуваат. Само не се откажувајте, додека имате и капка млеко, ставајте на града, па давајте дохрана. Сето ова што го поминувате, го поминав и јас со првото дете, немав доволно млеко, па морав и дохрана да давам. Ама не прекинав да го дојам, цицаше до полни 14 месеци.
Мами синко нон стоп си ја врти главата лево десно како нешто да има нормално ли е вака.? И канестен колку време може да се мачка..?
@kikin isto bevme i nie ne bese kakana 6 dena, stari sme 45dena, i davav cajce, pravevme vezbi so nozinjata, mazasi na stomaceto so ulje za da i omekne stomaveto, malku prevriena vodicka so seker....no nisto ne ni pomigna, po sovet od patronaznata i dadov na dva pati pred podoj malo lazice kiselo mleko (no domasno kvaseno) i vecerta ja ostaviv 5/6minutki golicka bez pelena, pokriena so kebence i se iskaka. E sega jas ja dojam i neprifajkav ni voda ni cajce, a kamoli keselo mleko, no i dadov i pomogna. Znaci i pravev i mnogu vezbi, a i jas skros ja smeniv ishranata, samo tecno, piev po litar kompot od suvi slivi, jadam mnogu suvo ovosje, kiselo mleko so ovesni pahulici i razni seminja, vezbicki, masazi i ona nakraj so kiseloto mleko pomogna.
Of lele majkicki na.koi maki sme veke neznam glavata kaj mi e mojava ima zoltica i po cel den spie ako ne ja razbudam nema sama da pobara da jade a se budime po eden saat.dali i vasite malecki bea taka uspani koga imaa zoltica i kako se spravuvavte so zolticata kako gi budevte vasite malecki
И мојата имаше жолтица и тоа до 2 месеца и више завршивме на клиника бидејки не ни поминуваше таму ни дадоа декстроза ако така се викаше шеќер и вода не ми текнува колку мл на двапати и дадов и почна да и се повлекува. Инаку може да си е такво детето ако не напредува јас цели време викав од жолтицата дека не напредива али испадна такво си е детето слабичко.
Mojot pa gleda vo tavan i piska sega toa mu e najnovo, a i koga ke go krenam nakaj mene svrten obavezno me smuka po lice misli me bacuva. Sekoj den po nesto novo
Само би ви кажала многу внимателно со киселото млеко на толку мало дете. Може да е алергично и се да заврши фатално. Од искуство од внук ми ке си отидеше детето го делеа само секунди. Подобро јас би дала две лажички каша од сливи. И моето имаше мн мака се бевме со клизми не какаше и по 10 дена почна со дохрана и се и се регулира. Сепак вие си знаете
Kiselo mleko na bebe od mesec dena omg ne mi se veruva. Pa se znae bebe samo majcino mleko ili ad. Pa ima tolku drugi opcii za kakanje. Jas mleko k Kravjo duri posle godina planiram da vovedam najneubavo e za bebe t.e ne samo za bebe bego i za nas vozrasnite. Baska sto e alergen kakao sto kaza majda moze fatalno da bide, nekogas posledicite ne se pojavuvaat odma tuku pokasno kako sto e primerot so glutenot. Plus normalno e doeno bebe da ne e kakano nekolku dena. Znaci mlekoto koe go cica organizmot celo go iskoristuva. Pa mikroklizma ke mu stavam ako e noz pod grlo do tolku ama kiselo mleko ili druga hrana na bebe od mesec ne davam.
Јас со парченце сапун го имам искакано. Мало мноооогу мало паеченце аапун дебело колку ноктот му го ставаш во газенцето и веднаш се покакува. Мене тоа ми беше последна опција откако се пробав по пет дена некакано
I nie bevme so prodolzena zoltica, nezzzz kolkavo etvoeto bebe, bevte li na pedijatar, neli ve isprati na klinika, kolku I e belirubinot. Nas na dva pati ne vratija vo bolnica bese potrebna fototerapija I I stavaa infuzii, za pocesto da kaka I mocka, a so toa I pocesto ke jade.... obratete se kaj vasiot pedijatar I pobarajte sovet, ne si igrajte so zolticata. Pominav duso znam kako ti e...
Што кога почесто се молзев. Имам пумпа на томи типи ништо не вадев со неа па ајде рачно капка по капка... цел час молзење едвај 30мл.И сега се молзам но млеко се помалку и помалку вадам. Тажна е мојата приказна затоа и не ја кажувам само негативна енергија се полнам кога ке се присетам што се не направов а млеко нема и си плачам
Go dadov so golem strav i jas kiseloto mleko, zatoa napisav deka jas prvicno bev i protiv vodicka i caj koga deteto se doi, a kamoli da dadam kiselo mleko. Fala Bogu nemase problem, znam deka kravjo mleko ne se dava na tolku malo benence, go napraviv po preporaka na patronaznata, neznaev deka bi mozelo da e alergicno na kiseloto mleko, voopsto ne razmisliv iako vnatresno mi bese strav sto mu dadov, mo blagodaram na Bog nemase problem. Se cuvstvuvam vinovna sto mu dadov lazice kiselo mleko, no navistina ne znaev deka e alergent, a ogotovo ocajna jas sto ne e kakana, i ja poslusav patronaznata.
Мила се случува да не размислиш пред да дадеш. Добро е што немало реакција.... Па и мајка ми покрај две исчувано на внука ми од два месеца и ја брцна цуцлата во мед за да ја научи на цуцла а притоа не размислувајки што и дава... ....... Битно сега барем знаеш на млеко не е алергично едино ако не направи самиот организам отпор од тоа... И кога ке воведуваш храна биди ептрен внимателна по две лажичиња може да даде резултати и по два часа за алергија да си знаеш... Ајде со лесно нека ви е какањето