Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. julia87

julia87 Истакнат член

majki kakvi kapki za koski mu davate na vaseto bebe ??3+ sme nie ,pozdrav!!

2. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

@rada-petreska не знам колкаво е бебчето, јас истиот проблем го имав од 2-3ти месец, му се спие плаче рика а не заспива веројатно е период, иначе јас најбрзо го заспивав во раце свртен накај тв да гледа цртани.

@julia87 јас давам д3 капки по препорака на педијатар и тоа скоро од почеток секој ден. Ти 3 месеци а му немаш дадено?

julia87 likes this.
  3. sunrise_123

sunrise_123 Популарен член

До 4 месеци Babytol D3+K1, над 4 месеци Babytol D3.

julia87 likes this.
  4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Site se D3 za brendot prasuva

Do 3m Babytol a posle Vigantol. Ortopee mora da ti kaze kakvi i po kolku.

Last edited by a moderator: Apr 23, 2017
    sunmoonstars and julia87 like this.
  5. alisijad

alisijad Популарен член

plivit d3

julia87 likes this.
  6. julia87

julia87 Истакнат член

mu davav babytol D3+K1 do pred 2 dena ,a sega samo babytol D3 ,3+ 14 sme tocno .Po preporaka na ortoped se vtorive a pedijatar ni rece da prodolzam so vigantol ,zatoa prasav so koi vie prodolzivte,moze pogresno ppstaviv prasanje moja greska,fala

7. blessed.an

blessed.an Популарен член

Леле мајки ке се мрднам мислам..Синко никако не сака да спие по цели вечери да се плачело..Од 24 часа тој дали 4 спие и тоа се по 10 15 мин другите 20 е буден и се во раце ништо да неможеш да направиш..Ми е мака многу за керка се оддалечува од мене..Има ли некој лек нешто за полесно да заспива да спие навистина веке незнам што да правам..Немам сили немам живци повеке

8. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Slusaj ortoped ako mu veruvas. Mada vigantolot e pojak i poevtin. Nie imame i pogolema doza pa babytol bi ni odel za 10 dena

julia87 likes this.
  9. julia87

julia87 Истакнат член

mene mi rece po edno na den taka da edno paketce zaeden mesec ni ide

LadyC and wannaBeMomma like this.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

100мл за бебе од две недели е премногу, ама ептен многу. Може и да има грчеви ако го прејадеш да знаеш, на мали бебиња грчеви им прават и ако се гладни и ако се прејадени. 100мл пијат бебиња после два-теи месеци. Вооошто не е мало за капки, земи ид аптека некои и олесни му на бебенцето.
    Бебитол, по орепорака од ортопед, тој кажува за коските а не педијатар.

LadyC likes this.
  11. LadyC

LadyC Форумски идол

до 12та недела давам Д3+к1 и плус д3, а после 2 ампулки Д3 чисто. Така ми кажа ортопед.

julia87 likes this.
  12. Annath

Annath Форумски идол

@lejla5 да, од коморач е, има и комбинација од коморач, анасон и маточина, кој ќе го најдеш, ама види ја возраста. Јас го имам тој од коморач, ама моево не сака чај, т.е не сака шише.

Јас давам Бејбитол капки Д3 по едно дневно. По препорака од ортопед.

@blessed.an такво е детето веројатно. Тоа време кога спие, макар 15 минути биле, помини го со ќерката. Батали куќата, кога ќе биде мт дома, тогаш ќе работиш низ куќа.

blessed.an and LadyC like this.
  13. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

od hipp imas od komorac samo, i imas od anason kim i komorac kombinacija. Ubavi se i dvata sinko gi pie.
    Eve ti link. Za prvite dva ti kazuvam.
    http://www.hipp.com.mk/caevi.html

Delfina15 and LadyC like this.
  14. rada-petreska

rada-petreska Активен член

2meseci i edna nedela ...evee pak denes cel den maki macime :((( seknav veke

15. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Не сум разбрала, моите се пливит, од старт само такви давам по две капки дневно.

@rada-petreska пробај да му менуваш положби за спиење да видиш која ќе му одговара. Исто беше и кај мене, мака мачев додека му ја најдам положбата.

Last edited: Jan 24, 2017
    julia87 and LadyC like this.
  16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Majki so sto go mackate gazeto na menuvanje pelena? Nie do sega bekutan co cink pa se mislam dali da smenam malku.
    @Annat ni mojot neke sise eve sega zemav kapecka caska so klunce i od taa tesko utop se pravi, so lazicka pluka, kasite potecni ako mu se i toa pluka, kako davas voda ili dr tecnost?

17. Annath

Annath Форумски идол

Од обична чаша давав на поголемото,ама тој само вода пиеше, засега со лажичка му давам на малово, а ќе видиме како ќе биде понатака. Ќе пробам ад млеко да му дадам уште сега, да видам дали ќе прифати шише, за да има некој оброк млеко кога ќе почнам на работа, бидејќи не можам да се одмолзувам, не вади пумпата доволно. А ако не, здравје, ќе видиме како ќе биде. Уште од сега почнав да го навикнувам на седење кај баба и дедо.
    Кремот со цинк не се става на секое менување пелена, се става само по потреба. Во спротивно, премногу ќе му ја исушиш кожата, така делува тој. Јас не ставам ништо, ако се појави некое црвенило ставам витаминска маст на Бекутан. Кај првото таа ја ставав на секое менување пелена, а на второво по потреба и гледам дека не појавува црвенила и осипи како првото.

LadyC and TheSecret like this.
  18. alisijad

alisijad Популарен член

jas mu stavam krem na pavloderm kako pavloviceva e kremava, ama mu stavam samo posle kakanje koga go brisam so vlazni ne na sekoe menuvanje na pelena.

TheSecret likes this.
  19. TheSecret

TheSecret Популарен член

Pa zatoa zaradi cinkot prasuvav. Sega mu zemav obicna bekutan za gazeto pa ke vidam. Na pocetokot stavav vitaminskata ama mnogu mu se spuruvase od nea.
    Nie neznaeme od sise da pieme ja dzvaka cuclata, a od casa mesto da vlece toj duva i meurcinja pravi :) neznam kako da go naucam voda da pie.

20. blessed.an

blessed.an Популарен член

Туку сакав јас да прашам синко 10 дена беше на пелени бидејки газето му беше лом ај газето се оправи па местото каде завршуваа пелените цело му се исфрли со брунчиња ситни..Веке две недели сме на пампрес и никако не минува местото сега е точно каде што се лепи под папочето..А и црвено како изгорено му едната нога каде што е ластиката на пампресот..Од што може да е од пампрес преминав на кан бебе дали пак треба да менувам..?
    За широк повој и мене ми рекоа но не му ставав..На керка кога беше мала рекоа обавезно широк повој излеговме од болница и реков не ставам после месец ни рекоа на контрола..Одиме на контрола и док ми вели супер..Така да решив сега на синко не

Last edited by a moderator: Apr 23, 2017