1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Да ти кажам јас сменив три вида пелени, ама со мелемот ќе намачкам од време на време , многу поретко ако има црвенило некаде и се губи до наредно менување пелена. Инаку и јас не мачкам ништо, само го одмивам редовно макар и само мочкан да бил не сакам да се спурува од мочките. И немам никаков проблем. Па ќе кажам, мелемот ме спаси во неколку наврати. :)

Последна измена од модератор: 23 април 2017
    На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Mene mi e poubavo za drzenje so sirok povoj. Postabilna nekako. Ednas ne i staviv edvaj ja drzev. Navika. Gaze crveno imavme ednas samo i pomina so original pavloviceva mast. Ottogas samo nea ja koristam, iako prethodno kupiv sekakvi drugi, friziderm, bepanten, bekutan i slicno.

На Kitten и Saraa им се допаѓа ова.
  3. Lepaaa

Lepaaa Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2011
    Пораки:
    2.069
    Допаѓања:
    8.098
    Мајкички примивме вакцина денеска па мериме тт ректално со дигитален топломер. Колку степени има отстапување или точно покажува? Бебе сега има 37.9 па ме интересира што да превземам?

4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Ne sum sigurna sto posto, no mislam -5 stepeni se odzema.

На Lepaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.293
    Допаѓања:
    37.188
    Дали првите 40 дена бебето се бања секој ден? :)

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.288
    Не постои медицинско правило иако викаат децата растат кога се бањаат и кога спијат

Зависи од желбата ,времето на мајката,од тоа дали е топло или многу ладно.Се дешавало да скокнам некогаш и да не го бањам 40 дена се со ред

На sunmoonstars и gjoker4e им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.293
    Допаѓања:
    37.188
    Мене ми рекоа дека се бањало секој ден за да порасне, а јас баш си мислев дека мало и чисто нема потреба многу често да се бања.

8. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Мојата мила ја бањав секој ден до 4 месец како што беше црно се осветли. Мајка ми ми викаше раснело се чистело....избелува.
    Сега нема шанси на ова ладно да ја бањам секој ден

На Delfina15 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки синко се крева сам во последно време..И понекогаш во денот и го седнувам во мене 5мин и тој се тегне напред и главата се му виси надолу..И целиот е свиткан и уште се тегне напред..Зошто така..? Нормално ли е..? Со керка немав вакво нешто

10. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    Ич немам време за форум откако се породив, а читам по потреба, малку себично е, знам.
    И синко мој е лаком, исто како на @muchacha_a , како да има саат во стомакот и како да му е навиен на 3 саати, без разлика што овој период се многу нервозни и потешко се хранат, ама синко ако треба од 2-3 пати ама ќе го испие шишенцето.
    А ќеркичкава не беше многу лакома, дури забораваше да се разбуди ноќе за јадење па морав да ја будам. А сега почна да си скока еден или два оброка, плус нервозна поради забите.
    На почеток почнавме со доење па полека преминавме на нан 1.
    Сега сме во шести месец, синко има 10кг :tmi: ама нека си е здрав и жив :inlove:, скоро сите бебиња што биле буцкасти ко него сега се слаби. Како еклерче ми е, да го изручаш а и за штипкање по обравчињата што му претекуваат. Додека госпоѓицата држи линија, манекенка на тато се метнала, две кг послаба од него, а потешка се роди, а и она ми е слатко буце, кога ќе почнат да се смеат двајцата на глас да се расплачеш од среќа.
    Се појави и првото запче на баткото, во петти месец, па радости од сите па и од него, смешко е цел! Сега го чекаме првото запче од дадичката.
    Жал ми е кога ги гледам нервозни со цели раце пикнати во уста ама тоа е, сите сме поминале низ тоа.
    Им купив гел за непцата ама нив им е интересно кога ги масирам а и гелот им е благ изгледа па го лижат.

Во петти месец кратко почнавме со неколку кашички ама бргу прекинав. Сега почнав со јаболко варено.
    А сега во шести месец им дадов за прв пат домашно кравјо млеко, прво 2:1 па 1:1. Немаше несакана реакција и постепено, ако биде се во ред, ќе продолжиме со кравјо млеко. Раширениот страв од рано почнување со кравјо млеко е повеќе рекламна кампања на фирмите кои произведуваат ад млеко, чија цена се повеќе и неразумно се зголемува.
    Но, постои голема разлика од тетрапак млеко и од свежо млеко од нестелна крава.

На LadyC, AngelOfArh, muchacha_a и 2 други им се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.288
    @Abeja не е рекламна капмања баш но ти веќе си избрала,ок.Крвјото има протеини кои се само сварливи во желудникот на кравата .Во дигестивниот систем на лугето прави ерозија на цревата чии последици се гледаат подоцна.

Имај на ум дека крвната слика сега околу 6 тиот месец обично опага кај сите бебиња,со крајвото можеш само да влошиш,да доведеш до анемичен статус.Ад содржи железо бидејки е преработено и прилагодено за бебето.

На alisijad, Annath, slobodka и 3 други им се допаѓа ова.
  12. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Здраво на сите јас сум нов член овде па сакам да споделам еден проблем со вас и да добијам совети.Мајка сум на 3ипол месечно бебе.Уште од рагање имавме мали проблеми околу доењето ама тоа се среди за некој две недели па се беше во ред до пред една недела кога се разболевме.Имавме носе затнато и кашлица неколку пати отидвме на лекар но секогаш не вракаше педијатарот демек ништо не е со физиолошки раствор се ке се среде, но не беше така.Кога пак го однесовме ни рекоа дека секретот почнал надолу на оде и да му праве шлајмови па моравме да примаме антибиотик и секако инхалации 3 дена :(:( Секако со тоа излезе и нов проблем одбваше да цица и знаех дека ке е така бидејки е болничко и не е многу гладен а и тоа самото не тераше многу па со многу маки едно 5 дена се мачевме до пред 2 дена кога на цело почна да одбива но сега тој си беше гладен но не сакаше преку градата на секаков начин пробав не сака и не сака и дури и силиконска брадевица купив пак не сака а кога ек се измолзам е тогаш се беше во ред,ама неможам на секои 2 саата да се измолзувам затоа што немам доволно млеко за на скеој два саата да се измолзувам па пробав со адаптираното млеко на Хипп затоа што никако ама никако не сакаше на града и неможев да го оставам гладен па му дадев од хипп .Кога можам се измолзувам кога не му давам по 60мл или 90 мл зависи како сака тој од АД.Дали е во ред тоа извините што толку многу пишував но го прашав педијатарот за совет ми рече не се трудеш доволно потруди се повеќе а јас два дена веќе незнам како не пробав никако не сака :(:(:( па затоа саках да ве прашам за совет дали да продолжам да му давам преку денот адаптирано млеко и од моето коа ке можам да се измолзувам а преку ноќта па да си цица ( да напонемам дека преку ноќта немаме никаков проблем си цица затоа што тогаш спие но кога ке се разбуди сабајлето никако не сака од града) :(:(:( позд многу до сите :inlove::*

Последна измена: 26 јануари 2017
  13. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Jas taka pravam, mojava saka da cica, ama ne sekogas imam mnogu mleko, vo tekot na nokta imam najmnogu. I.pedijatar taka.mi rece, preku den neka cica, ako saka dohrana davaj i, a preku.nok samo na cicanje. Zasega sme.ok taka.

Последна измена од модератор: 23 април 2017
    На wings и H&J им се допаѓа ова.
  14. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Preku denot mu davam do 3 sisinja od AD Hipp Combiotic,a isto tolku pati mu davam i majcino mleko koga se odmolzuvam no mnogu mi e tesko sto moram vaka da pravam :( se bese vo red si cicase na sekoi 2 casa duri i na cas i polovina ama od koga se razbole ne saka ni da se doblizi do gradata a ne pak da cica..ovaa go pravam na svoja rakaa dali smeam taka bez konsultacija na pedijatarot da mu davam AD.go prasav denes koga imavme inhalacii duri mi se razvika deka ne sum se trudela dovolno a samo jas si znam so kolku maki go molam i pak ne saka :(:(:(:(:(

15. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Imam pisuvano za istovo samo da me utepas vo koja tema e ne mi teknuva.Na ista vozrast kako tvoeto.
    Samo sto napolni sinko 3 meseci go fati virus so tt,proliv,povracanje.Antibiotici,pa kaslase,zatnat nos,kapak na sve dermatitot mu se vlosi obrazite krvavi mu bea.Pocna dete da odbiva da cica.Zosto :wasntme: se mu bese pointeresno od gradata.A vristi gladen,a place ne saka da cica.Koga ke mu ja doblizev gradata mislis satanata se doblizuva do nego :devil: pusta sirenite jaci cela zgrada.:@
    Kaj 3 pedijatri bev gladno e vovedi mu ad,ne ti e hranlivo mlekoto.Kako vikam ne mi e hranlivo prviot mesec nakaci 1,400 vtoriot 1,200 i sega ne mi e granlivo.Hranlivo mi e samo deteto ne saka da fati da cica.Me ubeduvaa da dadam AD duri mi rekoa ako ne prifakja ad da dadam tetrapak razredeno so voda.Ova traese otprilika eden mesec.Ko ne mi pobele kosata i koga ne zaminav vo nekoja psihijatriska ustanova toj period ne zaminuvam nikogas.Cicase samo vo son pa go drmuljav,niskav i zaspivav na sekoi 2 saati setajki nis soba kako zombi ke mu ja piknam cickata vo usta ako fati da cica :party: praznik ako ne setanje do besves dodeka fati.
    Sveki mu ja napolnila glavata na mm deka zaradi inaetot moj da sum doela,a trojca doktori mi kazale deka ne mi e hranlivo mlekoto deteto gladno sedelo i mi dojdoa so kutija vestacko mleko.Koga sum riknala da placam kako magarica.Se custvuvav kako nanesovesnata i najlosata majka na svet.Deteto zaradi moj inaet bilo gladno.Dajte mu vikam,mu dadoa ova prvo ne zaese sto da pravi ama posle go fati redot mu tece mleko vo usta toj samo golta.Toj pie ad jas placam.Vecerta torbicata,partalite mu se javiv na tatko mi da dojde i da me zeme i mu kazav na mm deka odam malku na relaks kaj majka mi a siseto i mlekoto im gi ostaviv nemu i na sveki.
    Se pomaciv malku ama vide ne vide nema drugo osven cicka pa fati,prvo samo zaspan,pa vo polu son pa i buden.I potoa cicase do 1,5 god edvaj se odbivme.Sega ima 2.2 meseci i uste znae da pobara mama daj cice vidam,moe cice.:D
    Ama ciceto od mama skrieno kako drzavna tajna,nema gledanje:rofl:

На sunmoonstars, LadyC, Lolipop23 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Се надевам дека и моето ке е привремено бидејќи имам млеко и се беше во ред а сега со оваа измолзување, вриење вода за Ад,миење шишиња некако ми е многу тешко дури и плачев од што помислив дека повеќе нема да ја имам таа поврзаност со синчето ама барем ноќта кога спие цица засега вака ќе е а јас ке продолжам со молење па ке видеме колку се исплати.

17. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    jas otkako e roden sekoj den go banjam bez razlika sto e ladno,si go znae redot ,banjanje cicanje i spienje;)Inace 3+ sme

На majdaa, Saraa и gjoker4e им се допаѓа ова.
  18. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Kolku poveke i davas so sise tolku poveke ke se priviknuva na sise i ke ti odbiva grada.Spored mene i iskustva na pobliski otprilika site bebinja okolu 3-ot mesec ja osoznavaat okolinata i se im e pointeresno osven cicanjeto.I preku den koga ke go zaspies probaj stavi mu ja gradata vo usta instinkt e ke fati ke povlece,buden odbiva zaspan ne,barem kaj mene se pokaza usesna taa metoda dodeka pocna i buden da cica.Ako mozes prikluci se vo soba za doenje na fb.Jas dobiv od dr,julija golema podrska da prodolzam vo toa sto go pravev i rekrasni soveti i se isplati ne se prefrlivme na ad cicavme do odbivanje.Pozz i se nadevam pobrzo ke ti se resi situacijata vo koja se naogjas i bez nervozi sekjavaat bebinjata,nie nervozni tie uste ponervozni.Kaj nas traese otprilika eden mesec kaj vas se nadevam pomalku.

На H&J му/ѝ се допаѓа ова.
  19. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Mami na bebus veke nekoj period povremeno desnoto okce mu e polno so solzi, ima kako vodicka vo nego.
    Od sto moze da e, iskustvo vakvo imate?

20. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    И на ќерка ми левото окце често и солзи и не знам од што така, не знам дали има потреба од носење по лекари по ладново.