Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    i na sin mi taka ,bevme na lekar ni dadoja mast hloranfenikol ,stavav 5 dena se namalija i solzite i gurelkite no seuste ima ova veke 3 nedela ,vas kolku vreme vi e taka?

2. rada-petreska

rada-petreska Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2015
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    18
    Имaше и синчетo уште вo бoлнивa и кoгa не пуштијa..нoрмaнo билo кao секoе втoрo дете јa им инфекцијaт..ние стaвaвме тoбрекс кaпки 7денa и сегa е oк

3. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    2.716
    Коњуктивитис е. Носи на лекар за секој случај, јас не би ставила ништо на своја рака, но вообичаено даваат Тобрекс капки. Кај нас имаше плус и жолти гурелки, и на нас ништо не ни помогна сем чиста вода. Паравев премивки со вода и стерилни гази.

4. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    И мојата имаше исто. И солзеше, не и беше залепено и гурелаво, но се познаваше дека не е во ред. Ја излечи за 3-4 дена со промивки со камилица. Фала богу не стигнав до капки. Секогаш кога ќе забележите нешто чудно со очите, солзи, гурелки, црвенило, одма камилица, инстант смирува, па после ако треба друо ќе каже лекар, ама камилицата ја подобрува состојбата.

5. Lepaaa

Lepaaa Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2011
    Пораки:
    2.069
    Допаѓања:
    8.098
    Мајки 2 месеци сме. Завчера прими вакцина и сега нон стоп крева температура. До 38 најмногу има кренато (завчера) а иначе му е нон стоп 37.3/ 37.4/ 37.5... му паѓа и пак качува. Очајна сум! Што да правам?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.828

Камилица влошува состојба, има ситни влакненца кои дополнително ги запушуваат каналите.

Инаку, кај сите што спомнавте погоре @alisijad, @Abeja @rada-petreska @slobodka - не е конјунктивитис, туку солзните каналчиња не се сеуште целосно отворени. Пребришувајте ги очињата со стерилна газа и превриена водичка од надвор према внатре кон носот, и масирајте го нежно долниот капак од окцето кај коренот на носот. Ќе помине тоа до годинка.

@Lepaaa ако не помине до утре, обавезно на лекар, да не е некој вирус. Вообичаено реакцијата од вакцината трае до 24, еве и 48 часа после боцкањето, повеќе не би требало.

На sunmoonstars, alisijad, Abeja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. sunrise_123

sunrise_123 Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2015
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    2.775
    Нема зошто да си очајна, веројатно се работи за Ди Те Пер и тоа е нормална реакција. Температурата може да трае до 3 дена.

На Lepaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  8. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    nema gurelki, i podolg period e ama povremeno ednas , dva pati vo mesec ke se javi.

ti blagodaram annath ne e konjuktivitis definitivno kako sto i kaza, znam kako izgleda toj. Ova mu se javuva epten retko, eve denes nema nisto :)

Последна измена од модератор: 23 април 2017
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  9. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Мајки имаме 2 + одкако дојдовме од болница си повраќаме, кога млелце, кога како урда...
    Ама денеска цели млазови, од 4 саатот до сега сигурно поврати едно 10 пати и тоа обилно...
    Отодовме на доктор, скршила нога :@ по телефон ми кажа линекс форте капки, можно е да е стомачен вирус...
    Смеам ли? Што да правам друго? Или најубаво на дежурен, лелее душата ми се кине :(

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.828
    Други симптоми има? Ако не, давај само пробиотикот. Ако е стомачен вирус, може и температура да крене, да знаеш, следи го малото. Можно е и пролив да има.
    Имај чепчиња ефералган при рака ако не дај Боже крене температура, ама во тој случај секако е подобро на лекар да го носите, оти е стварно мало.

На apple12 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    И мене ми бљуцка деновиве ама јас си викам од прејаден што е...Може и вирус да е?(facepalm)

12. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Нема тт, нема проливче, сега баш го бањавме, му дадов да цица, се поврати, не сака пак да цица, мн е нервозен, не сака да спие, сака во раце и да шетаме по дома (а секогаш по бања го легнуваме во креветче и сам заспива)-прв пат вака ми прави...
    Можно ли да е од јадење? Јас денеска јадев пица од вчера што остана :(

@kikin мене секогаш ми бљуцкал, ама денеска е ненормално многу, страшно дури :(

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    Стомачиот почнува со повракање прв ден,па мн висока Т и третиот ден пролив.Јас би го однела на клиника.Премал е а повраќа мн а не цица-може да дехидрира

На apple12 и Annath им се допаѓа ова.
  14. 5star

5star Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    24
    Само физиолошки раствор и стерилна газа. Не е ништо страшно, запушено каналче.

На sunmoonstars и Abeja им се допаѓа ова.
  15. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Девојки ве молам за совет. Сабајлево кога станавме на синко очињата му беа полузатворени и приметив мали отоци на очните капаци и црвенило. Многу се мислам дали е алергија и дали треба да го носам на доктор. Дајте совет, нема гурелки, се мислам да не му е од мачката кај татко ми вчера, не дека ја допираше али она секаде лежи по кревети и се пикаше бајаги блиску до него. :(

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.828
    Носи го на лекар, дежурни има. Ти нели имаше маче? Или не е веќе со вас дома?

17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Не е кај мене,кај мајка ми е, ама и татко ми има. Бевме на дежурен и додека отидовме му се повлече. Ми рекоа нема инфекција и дека ништо не му е.(facepalm)
    Врска немам што се деси, сега е добар а јас со мирна глава.

18. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Ноќеска поминавме мирно, си спиеше најмормално како секоја вечер, сбајле ми поврати два три пати, многу малце :) тт немаме фала богу, дете весело, цица, гуга, се смешка.

Туку мила ти така најупатена :)
    Денеска добив :@ мислев раат ќе бидам барем 6 м, можно е да повраќа поради некоја промена во млекото, од хормоните?

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    Не верувам да повраќал обилно поради тоа.Може да се намали млекото првиот ден кога имаш па да биде нервозен,да се трга од града.

На apple12 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Denes kupivme kapki biogaja za grcevite,se nadecam ke ni pomognat.no nekako ne mi e jasno vo upatstvoto pisuva deka dnevna doza se 5kapki.dali nekoj gi ima koristeno i kako gi doziravte dali samo ednas na den po 5kapki ili gi delevte na nekolku pati i dali pred podoj ili po podoj