Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Majka i mojata e tri nedeli i mnogu cesto spie po 4 casa jas probivsm da ja razbudam no neispevam vo toa,pa ja cekam sama da se razbidi.ti lesno li go budis tvoeto bebce i sovet kako uspevas vo toa

2. 5star

5star Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    24
    Мајки, последниве неколку дена синко заспива плачејки, но не силно плачење туку повеќе како лелекање и жалење. 5+ има и е на ексклузивно доење. Пред 1 недела почнавме да пробуваме вкусови. И од тогаш како да се смени. Плус вчера се искака после 4 дена, а тоа до сега не ни се случило. Секој ден редовно си какаше... Млеко имам, се слуша како голта дури некогаш и се засркнува, а знае и да поврати. Пред 3 дена бевме на контрола се е супер, здрав прав. Пред 2 недели му излегоа првите 2 запчиња. Имате ли некоја идеа што би можело да е? А и преку ден не е таков како што беше. Дали е скок во развој, или го мачи мешето??? Јас стварно не знам...

На BO>DA му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BO>DA

BO>DA Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    58
    Isto I nie sme use nskoj den.5 mesec pocnnav zavcera so jabolko pa dva dena krusa I ne e kakana od vcera sabajle I samo si mrcka denes a kakase swkoj den po 3 4 pTi ne znam so mu e Ili deka pocnnavme so jadenje neznam

На 5star му/ѝ се допаѓа ова.
  4. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Мајки, мн ни е сува кожичката кај ножињат и малку на рачињата, се бањаме со хиперманган (зошто бевме исфрлени, се повлече тоа-јас продолжив уште со хиперманганот).

Со што да го поминувам, за да н му е сува?

5. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Хиперманганот паузирај го малку, бањај со маслена купка (еуцерин, мустела) и интензивно мачкај по 2-3пати дневно. Кај нас вака почна и додека се свестам што е премина во атопија по цело тело, стигнавме и до ранички. Почни да ја негуваш кожата за да не се влоши

6. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Епа кај ушињата така почна да му се лупи кожичката, и ден два има како црвени точкички на неколку места....
    Ќе земам маслена купка на мустела, а за мачкање треба да земам некоја крема за сува кожа, можам и по лице да мачкам?

7. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Тогаш земи и мустела стелатопија емолиент и мачкај секаде со неа, би требало да се опорави малку кожата

На apple12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Martinka bt

Martinka bt Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    536
    Mamicki izvinete za lat od mob pisam dali nekoja od Vas ima iskustva so lecenje na meningitis?na zolvami maloto e 3 meseci i mu e dijagnosticiran meningitis

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.288
    Вирусен или бактериски
    Првиот е полесен облик налик на грип
    Вториот може опасен да биде и бара ургентно хоспитализирање

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Martinka bt

Martinka bt Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    536
    Neznam tocno koj tip inaku hospitalizirani se na detskoto odelenie vo bitola

11. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    186
    Мојата најчесто ја оставам сама да се буди затоа и прашав зошто некогаш знае по 4 саати да спие инаку кога ја будам обично и менувам пелена па така се расонува, тоа го правам зашто знам дека плаче кога и е полна пелената ама додека не е уште расонета мирна е :) А во случај да не менувампелена се има случено да не успеам да ја разбудам па ја оставам сама да си стане така да не се секирај мислам дека не е ништо страшно.

Инаку мајки како се справувате со грчеви? Имаат ли вашите бебиња и што им давате и помага ли? Ние даваме еспумисан 3 пати дневно по 20 капки по препорака на патронажната плус чајче од алкалоид два пати дневно по неколку лажички, некако се чувствува како да и е полесно у смисла дека успеваме да ја смириме ама три дена како пие капки сеуште ги има грчевите. И тие со повеќе искуство да кажат до кога би траел овој проблем?

12. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Koga se rodi cuca spiese podolgo poradi prodolzena zoltica, da ne se povtoruvam imam pisuvano vo prethodnite postovi, no za budenje mi rekoa da ja skubnam kaj usinjata, da ja stipna na petata, da ja stipnam na prstite na nogata.
    E sega za grcevite, jas davav kapki infacalm, nas mn ni pomognaa, stavaj nesto toplo na stomaceto, dali termoforce, dali topla tetra pelena, tvoj izbor I vnimaj na ishranata, izbegnuvaj mleko, zelka, grasok, grav, gazirano.
    Pozdrav.

На TheSecret и LejdiD им се допаѓа ова.
  13. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    186
    Се секаваш ли отприлика по колку време и поминаа? Мојата само три дена пие капки еспумисан треба уште три дена ама не би менувала на своја рака веројатно се слични.

14. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Mislam deka dve nedeli piese, vo toj period se pravev sto mi kazaa, pa prestanav da I davam zasto nrmase grcevi, po nekoe vreme pak se vratija I pak uste dve nedeli I mislam tolku bese. Inaku, za menuvanje kapki ne bi ti sovetuvala na svoja raka, konsultiraj se so pedijatar.

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.288
    Грчевите мојата ги имаше цели 3 месеци иако пиеше капки.Скоро од ништо не се смируваат,нормална појава се и наеднаш ке поминат сами од себе

16. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @LejdiD синко имаше до 3 ипол месеци..Што ли не пробав но џабе не минаа..Сега пред околку 10 дена како пак да му се вратија колку една недела беше сега е добар..5+ сме..Туку мајки бебушите што ви имат атопичен со што ги бањате..Керка имаше и неа ја бањав со маслото на еуцерин но не бев некако задоволна..Сега на синко му поминува од кремот што ни го дадоа но го бањам со шампонот на корине де фарм но некако ми е мн јак за него..Со што бањате вие. ?

17. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    9.370
    Stelatopia. I ne sekoj den banjanje, taka se susi kozata poveke.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  18. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Weleda 2vo1, ne sekoj den banjanje i kratko banjanje od 4 min bukvalno.

На blessed.an и LadyC им се допаѓа ова.
  19. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Дајте идеја за целосно бањање со се главче за секојдневна употреба што може освен Бекутан?
    Јас имам на бејбилав земено ама е против алергии за чуствителна кожа не знам баш дали е за секојдневно бањање...

20. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Кoј крем ви гo дaдoa и мoјaтa имa aтoпичен и вaкцинaтa не јa прими рекoa дa пoмине мaлку.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.