Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. seldom

seldom Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    71
    Сега дефинитивно. Ама по обичај се ставаат на благовец 7ми април мислам беше. Почекај и тогаш и стави :)

Јас многу пазам на ушињата :) и секогаш пазејки едното се ми излезе од капа и се свие :)

Последна измена од модератор: 23 април 2017
    На SofiMar_ и LadyC им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.831
    Генетиката не можеш да ја спречиш, колку сакаш ставај капи и траки. Ако ти или сопругот имате клемпави уши, голема е веројатноста и детето да има. Ако немате, најверојатно нема ни да има клемпави уши, освен ако не наследило ген од некој прадедо.

На wings, Freyja и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  3. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Klempavi usi se vrodeni i so niv se ragjaat. Bas na bebeto na cimerkata od bolnica i bess so klempavi usinja.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Не верувам во генетика за клемпавост на уши туку у мека р'скавица ама џабе ќе го правиме муабетот зашто не се согласувам со таа теорија.
    Јас му ставам капа бебешка на мојот бебуш и планирам превентивно да му ставам за да не си ги нагмечува ушињата на спиење. Е сега јас верувам ако не му се пазат додека е мал дека може да се исклемпават.
    Ама нели тоа е мое мислење и не мора да се сложат сите со него. :)

значи ако му се клемпави такви ќе му се од раѓање? Отпосле не може да се исклемпават?
    Јас мн се плашам и само тоа го загледувам ко петарда некоја.

На Asiana, Верче4 и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.831
    Па тоа и јас го кажав. Моиве двете се родија со ушите залепени за главата... ама од кај 4 месеци кај првото, а гледам и кај второво, почнаа да се шират. Двајцата само во ушите се на мене :rofl: лесно за тоа, нека се живи и здрави.

Не е работава за сложување или не, ген си е ген, не е теорија, туку вистина.... Што дека моиве не ги виткаат ушите, јас стално пазам да не им се свиткани, па еве, големиот ги има, малиов оди натаму.

На Freyja, joy1, wannaBeMomma и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Jas taka znam :)

7. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Не знам, никој кај нас у фамилија нема, ни мм ,ни неговите, ни дедовци и баби немаат, ама баш и од негова и од моја страна никој нема клемпави. Ама јас најверојатно нешто се умишљавам и само го местам кога спие, затоа ми е најарно со капа да е, бар што јас можам да направам - ќе направам.

@wannaBeMomma ако е така ич не треба да се замарам. А петарда сум, само го загледувам. (facepalm)

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  8. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Abe aj ne se zamaraj :)

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.831
    Е па тогаш немаш што да се грижиш. Јас си ги имам, и си ги носам, и тоа е единствената работа во која моиве момци личат на мене. Па барем нешто да има, да не се целосна копија на татко им :rofl:
    Инаку, убаво е да му ги исправаш ушите да не му пречат, мене лично ми смета ако ми се свиткани кога лежам.

10. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    @wannaBeMomma фала ви женски многу. :*

На wannaBeMomma и Annath им се допаѓа ова.
  11. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Моето се роди со ушиња кои и не се забележуваа. Јас имам многу мали уши и не ми се клемпави. Е и синко така беше. А мм има малку поголеми. Како што рековте генетиката неможе да се смени, ама треба пазење како што рече лејди оти синко од почеток спиеше само на една страна и сега едното уво му е малку клемпаво а другото не. Никако да му го средам само се расправам со мм за тоа. Како и да е, треба пазење.

12. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Читав статии (е врска немам колку е вистина) ама наводно до 6 месеци се препорачува да се пазат ушињата. Колку е вистина не знам ама јас сепак со капче превентива морам. :)

13. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Може и држи вода тоа, еве ние од перфектни уши завршивме со едно клемпаво. Пробувам да средам, ставам капи, стегачи лепам но тешко оди сега. Веќе сме 7 месеци. Памет за друг пат.

14. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Jas mu kupiv traka da mu stavam, edno vreme mnogu gi vitkase usinjata koga spiese, ama dzabe ne ja saka, ke mu padnese na oci pa vriska li vriska, sega e pogolem pa ne gi vitka. Jas sum so klempavi usi i mi bese strav da ne gi ima na mene, ama gledam deka na maz mi ima usi bar toa na nego :D onaka e moja mala kopija :inlove:

15. Asiana

Asiana Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    938
    Моето кога се роди имаше залепени ушиња, потоа при спиење нон стоп му се виткаа и сега му се малку клемпави. Му ставам понекогаш трака ама топло ни е дома и жешко му е да ја носи цело време.
    Сега при спиење не му се виткаат толку па се надевам дека ќе му се поправат.

16. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Штом е повлечено можеш да го носиш, јас малку згрешив со тоа, го однесов на вакцина со бајаги лоша кожа, а не ми ја одложија туку му ставија. Реакции немаше но одпосле следеше најлошата фаза со дерматитот која мислам дека траеше долго поради вакцината. Памет за друг пат

На LadyC и blessed.an им се допаѓа ова.
  17. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Имам пишувано погоре дека имавме проблеми со цицањето неколку дена одбиваше и сега кога се се среди пак се вративме на цицањето од града нешто пак ми е вознемирен бара да цица на саат најмногу на саат ипол што претходно не беше случај како навиен беше на 2 саата сега едвај саат ипол издржува почна од двете гради да цица и на пола цицање почнува да плаче сака да цица му ја ставам градата во устичката ама одбива го гледам дека е гладен сака да си цица од градата не ја одбива ама многу плаче.Се прашувам да не му е малко тоа млеко што го цица ? што може да биде ? поздрав

18. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Колку месеци сте? Запази на пелени, Ако полни редовно, не е гладен, може од друго да плаче. Меше, гасови, да не може да се искака. Ако не е ништо од ова, пробај со 30мл ад после цицање, па ќе видиш дали е гладен. Или обрати се на педијатар.

На H&J му/ѝ се допаѓа ова.
  19. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мами синко последнуте 2-3 дена кога цица ке повлече неколку пати и почнува да плаче не сака да цица..Нон стоп плаче и кога цица и кога не..Незнам што е работава..Страв ми е да не му е доволно веке моето млеко..Тегне нозе со раце мава по лице се фака плаче..И не го занима ниту играчка ништо не сака да загледа нешто да мине време нормално ли е тоа..? 5+ сме

20. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Оd koga treba da se pravi rutinska krvna slika kaj bebe