Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.352
    Мене ме советуваа на секои три месеци
    Значи на полни 3 на 6 на 9 и на годината

Последна измена од модератор: 23 април 2017
  2. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Od koga gi sednuvate bebusite?
    Treba dozvola da imam od strucno lice za da pocnam da ja sednuvam?

Moevo bebe e 5 + i sama go kreva glavceto, ako i podadam race i se kreva skros sednuva.

3. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Денес наполнивме 4 месеци. пелени си полни редовно отприлиика колку треба да има во денот ? А ми стое како да е гладен кога плаче после цицање затоа што кога го легнувам со главта се врти накај градата цуцлата не ја сака кога ја ставам градата ја фака ама одма ја пушта и плаче(изгледа млекото не му тече исто како на почетокот па затоа и плаче мора малку да се помачи :(...на 13 имаме редовна контрола кај педијатар ако до тогаш е така ке го прашам.

4. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Па што знам колку пелени, јас не ги бројам, битно да се наполнети. Може и да не му стигнува млекце, што поголеми тоа повеќе бараат.
    Пиј течности, пробај со чај за доилки ако немаш доволно млеко, ако продолжи пак исто, ќе мораш со дохрана.

На H&J му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.551
    Допаѓања:
    66.862
    На мојата до 2 месеци скроз и беа залепени , а сега ја примеќам ко клапнаа а ни јас ни маж ми немаме клемпави уши. И ставам капче или трака да не ѓи притиска дури лежи ама нон стоп ја врти главата и ушите пак и излегуваат. (facepalm) Маж ми е ко опседнат со ушите секој ден ја проверува хаха, ама здравје какви ќе се - такви, битно да слушаат. :D

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  6. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Бидејќи педијатарот ни е на боледување, викнав патронажна-куќна пријателка да го види малиов зошто уште ми се гледа жолтичок по лиценцето.. Го виде вика надоле е чист, избелени му се белките само на лиценцето е малце, ама не е страшно, нема потреба од проверка на билирубини (ама па пак ми е страв имаме 2+ м). Ама и се гледал многу блед, можно е да сме слабокрвни па да направиме к.слика.
    Сакам да ве прашам кога веќе ќе не боцкаат за к. слика да провериме и билирубини. Гледам во Авицена има неколку вида на билирубини, треба тотален да проверам, и дали оди тоа со упат од матичен или приватно...

7. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Za vo avicena nezzz kako e, vo mojot grad so upat od maticen ni ispituvaa bilirubin. Javi se I prasaj najlesno I najvalidno ti e taka.

На apple12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Јас станав параноична....
    Имаме 2 м + 10 дена, ама бебево не ми реагира на звук, ниту се штрека, ниту трепка, ма мавам со тропки над глава до уво џабе, мн страв ме фаќа, ноќеска не спиев од мисли... знам дека е рано за вртење на звук, ама па никако да не реагира :(

9. thebabylover

thebabylover Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Мамии хелп.
    Беба е 5 месеци. Кашла три дена.Бевне на педијатар ,ја прегледа ..супер е и грло и сеее.Се вративме дома а беба продолжи да кашла и утрето пак на педијатар.Пак целосен преглед .,пак вели добра е ..ни даде алмацин да се прочисти..ужасно кашла кога спие...а вака е весела ,нема тт , цица и се е окк. Од што?? Зошто ?? Зошто кашла

10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    9.370
    Suv vozduh i nie isto, pogotovo nasabajle, zatoa sekoe sabajle mu pravam inhalacii so fizioloski nekoi pet min preventivno i nos obavezno cistenje so sprejce.

На LadyC и thebabylover им се допаѓа ова.
  11. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Kako be antibiotik za da se procisti?!
    Ccccc
    Ne znam dali ima sirupi protiv kaslica za mali bebinja ali za almacin ne e sigurno ako se drugo si e ok.

На anastasijaki и BirMelek им се допаѓа ова.
  12. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Како така,моево ни 2 мес нема но почна да му смета звук од трескање тропање одма се буди или ако му зборам се смее,или му мафтам со рака лево десно ги врте очињата и главата и ја следи,кога зборува некој освен мене пак се врти да види од каде доаѓа звукот,однеси го нека проверат,а друго што прави или не прави?

13. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Кој физиолошки раствор го користете ? Јас го користев Низита ама сега сакам да го сменам кој би ми го препорачале ?

14. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Тој си гуга и тоа машала, се смее кога му зборуваме (ама мене ми е да не се смее од гримасите, не од нашите гугања зборувања), не следи сите како се движиме, прстите ги следи..
    Ама еве нс пример лржи и над глава му тропам посилно дали со рака или тропце ( викаат после 3м распознава звук за да се сврти) но синко ниту да трепне, ниту да се штрекне, не се буди од галама, колку и да викаме, пуштам намерно клучеви на под до него тој никаква реакција... :(
    Или бебево не е ич плашливо или има др проблем...

15. muchacha_a

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Нема шанси ич да не се штрека или плаши,однеси го уште денеска не чекај кажи им го ова нека проверат,видат чудно е како ич фа не се плаши од ништо од било какво трескање, ајде носи го и пиши после што се случило.позз

16. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Не знам кај да го носам, сабота е :(
    А на фрн реагира уште од малечок... уф ќе си пукнам...

17. muchacha_a

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Епа јави се на матичната педијатар што му е,кажи и се ова и ке видиш каде ке те прати.

На apple12 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.352
    Бебињата кои што имаат проблеми со слухот обично не гугаат воопшто

На Lepaaa, LadyC и apple12 им се допаѓа ова.
  19. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    А да се смириш и да не се потресуваш може? Значи убаво е бебе да не се буди на гласно, ако си го научила да спие во галама, со тв, ако зборите нормално нема зашто да се грижиш. Ако ти е страв оди на доктор ама јас мислам дека не му е ништо, башка мали се.
    И мојов не реагира на галама ако му се спие. Е ако не е убаво успан а ја тропам знае да се штрецне. Не знам што да ти кажам ама мислам дека нема место за паника.

На Lepaaa и apple12 им се допаѓа ова.
  20. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Од што ми е мирно детево и немам попаметна работа и само го анализирам.... Научено е на галама, мнооогу ретко знае да се штрецне.. од пон ќе разговарам со педијатар..
    Фала ти :*

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.