Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    е тоа меу да ми кажа и деверицата и сестрами дека тоа многу боли и неможи бебуш да јади, дека со нистатинот одма поминува, па го пуштив мм до педијатарот да праша да не одиме сите па таа му рекла со сода бикарбона растворена да сум го одмивала и него и градата моја, па си викам јас да не се малтретирам на своја рака да си ги земам капките. :sweat: оф.

2. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Ануле тогаш сигурно е кандида, колку што знам треба да се третира и устата на бебето и твоите брадавици.
    Еве тука прочитај повеќе.

На anule88 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Мене пак би ми било страв да не разјадува сода бикарбона, да не пече.... :worried:
    Незнам што да ти кажам, можеби со капките полесно и побрзо ќе помине, јас лично да сум со таков проблем би одела на варијанта капки. Кога не отпуштаа од болница ни дадоа и лист, со почетни инструкции за бебето, цицање и сл, и меѓудругото и за овој проблем пишуваше(веројатно е чест), па беше наведено нистатин капки да се користат.
    Но, сепак ти си знаеш најдобро, се надевам брзо ќе помине.

4. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    и на бебушко мој му се направи исто кога имаше околу 6 недели мислам, и го однесов на здраво дете, и мене ми ги дадоа капките нистатин, му ставав пред јадење зш еднаш пробав после јадење и ми поврати :puke: а инаку со раствор од сода јас само градите ги мачкав а не бебушко, и му помина, ама докторката ми рече и сега практикувам така, еднаш неделно се му вријам со сода бикарбона ;)
    а капките земи си ги и сама ете сите сме ги користеле ;)

5. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Девојки ние веќе ги дупнавме ушињата, плачеше малце ама сега се е заборавено :D . Сега ми е женска права...Цмокче

На bitol4anka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Богами браво мене оваа година ми беше страв инаку јас моите ги дупнав на мои 10 години , татко ми беше против ,па тетка ми дојде со мене . Чудно но тогаш беше август и беше пеколна горештина ,не дека ме болеше ама откако си заминав од кај златарот после пола час наеднаш ми се припи вода и бидејќи бевме насред пат со тетка ми и никаде немаше фонтана по 10 мин колабирав ,можеби од горештината и стресот тоа беше прв и последен пат во животот да колабирам . И толку сум сеа навикната и сакам да носам обетки што дури се породив со нив коа ми рекоа вади златото нив ги заборавив :D Инаку би и ги дупнала ушите догодина на година и 4 месеци ,скоро сите обетки што ги гледам се за дупнати уши, а после ако сака дополнително може и сама

7. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    мамички ај еден совет, вие како правите со бебушките :)
    синко мој заспива во 20, 20и 30 најкасно, и досега кај 00:00 го преслекував и му давав млеко, и се будеше кај 5,6 сабајле... ама ете веке сме поголемки и ме интересира дали да не го будам веке туку да чекам кога ке си се разбуди тогаш да му дадам млекце??? што мислите? :?:

8. bitol4anka

bitol4anka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    32
    ljubicicaa
    i moevo dusice zaspiva kaj 8 i 30h.ke se razbudi ednas vo 12 i nesto.ke go prezaspijam.posle vo 3 cica.spie do 7.i vo 7 i 30 mu davam mleko 180 ml.jas neznam zosto go preslekvas. jas do 3 meseci go preslakav navecer.od togas do den denes ne.neznam zosto da go rasonuvas.ako ne ti praj problem zosto go slekvas,da e kakan da i jas bi go preslekla ama ako ne e duri sabajle ko ke stani go slekvam.inaku imame 7 i pol meseci.mene site mi velea ako ti spie navecer ne go budi za preslekanje.ti kako sakas.

9. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343

Ако спие газдата и не е буни нема потреба зошто да го будиш. Спиј мајко, немора се по тетратка и под саат да биде

10. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    41
    i malata moja e tuka negde so tvoeto,jas ne ja budam i davam mleko kaj 21:00 i posle sama koga ke se razbudi togas,nekogas se slucuva duri vo 5 sabajle da i dadam,po kolku mleko piete vo 24 casa,ili pak na kolku i davas i po kolku ml

11. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    ете минатата нок решив да не го будам , се разбуди сам кај 1 саатот, му дадов млекце и одма си заспа, па се рабуди кај 6ч, тоа време се буди секое утро и така стоиме будни до кај 11ч, се забавуваме, ехеххе
    а за менување на пелените не дека јас сакам да му менувам, ама пробав го оставив така една нок , реков не му ја менувам, цело време ми кемкаше, само се превртуваше и така цела нок ја преседав, па затоа еднаш во нокта му ја менувам барем ке поспиеме и двајцата :D а инаку немам проблем не се буди во спиење му ја сменувам ;)
    anata пиеме обично по 120мл,на некои 3, 3и пол саати, ама ако спие денски не го будам, ко ке си стани тогаш му давам, е сега се случува и некогаш да испие по 150, т,е 170мл, ама пак затоа наредниот пат ке испие 60, или 90мл. а инаку немам баш пресметано колку мл ни се фака во 24часа. инаку во мегувреме пиеме и чајче и тоа околу 150 мл во денот ни иде, мн сака чајче ;)

фала мамички за советите :*

12. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Фала ви на сите ете сношти се одмив со превриена сода па денес е поарен, си цицаше, а притоа и цела ноќ си спиеше, си стана само за јадење и притоа ако е моево малечо јас не го будам да јади сам кога сака тогаш, а за преслеквање и јас го преслеквам навечер па ми е страв си викам да не се навикне така, ама ми е жал до сабајле да седи мочкан. :doh:

13. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Мамички ајде совет, малиов мој обожаваше да се бања , во кадичката уживаше а сега еве неколку дена стави го да се бања вришти како да го колат, неможе да се смири со ништо што не направивме купивме и патчиња за во када и што не јас сум жива вода секоја вечер и пак вришти, а уште нешто ново од вчера иако не го дојам го ставам на града колку толку да повлече нешто малку што ќе искочи ама и за тоа се буни со плачки,што ли е работава и како да го решиме ова? се мрднав :@

14. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Оние кои ги имате користено капките за очи Конакион(така беа нели?) колку време ги употребувавте.
    Нас 2,5м периодично ни солзеше лвото окце, но еден ден (пред 2 недели) солзеше цел ден. Го прашавме д-р ни кажа да ставаме од нив на три часа преку цел ден а додека спие да не ставам. Јас ставав, 3пати дневно, т.е. на 4ч два дена, вкупно би дошло да сум ставила 8пати и во двете окца(за да не се пресе).
    Е вчера и денес окцето пак солзи, а има и лигави жолто-бели гурелки.
    Дали да ставам повторно??? Какво е вашето искуство, и колку дена ставате?

15. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.908
    И ние поминавме низ таа фаза, среќа кратко треше, неколку дена.
    И мене ни беше јасно зашто не сака да се бања :?: , стави го во вода, вришти, претка, јас утоп мокра.
    Направив пауза од неколку дена од целосно бањање и само газето му го плакнев, а не и главчето.
    Пак иста песна, 3-4 бањања беа страшни...ај што рика додека го бањам, уште толку кога ќе го облекувам :@ .
    Може е фаза, кај нас сама од себе помина.
    Може па топла му е водата :?: ....не му прија....ај пробајте кога ќе го ставаш во коритцето прво само стапалцата, па полека ставајте водичка на ноџињата, па телцето, па косичката, така со рака ставј водичка...не го седнувајте ни легнувајте, така исправено бањајте го.
    Друго не ми текнува.

На ivanovicka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Mamicki pomagajte...
    Imame 8 dena :) deneska se isfrla koziceto mu e crveno I ima crveni bruncinja,probav so bekutan od neven uste tolky,pa go banjavme I sega pudra mu stavivme imam od inaa crvena tecnost za banjanje dali da pocnam da ja koristam?
    Isipot se naoga na meseto,preponite,pod pazuvite I malku kaj oceto
    Odnapred blagidaram

17. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.908
    Мојата сосетка има бебче 15 дена и кога вака се исфрлало со бручиња, патронажната сестра и` рекла да го измачка со чај од камилица. Ама нејзиното бебе имало брунки само на обравчињата.
    Мојот син кога имаше 3 месеци пројави атопичен дерматит, црвенило само на одредени места на лицето т.е под окчето на обравчето и кај ушето, а потоа се исфрли и на челото.
    Д-рката ми даде Адвантан, тоа е кортикоидна крема и се употребува само 3 дена месечно и крема Еуцерин од црвената линија да го мачкам.
    Не паничи одма од ова што го напишав, може не се работи за дерматит...носи го на лекар или пак јави се на патр. сестра и консултирај се.
    Најчесто бебињата се исфрлаат затоа што примиле некои хормони од мајката (така мене ми објаснија) и се чистат потоа.
    Аке сепак се работи за дерматит ќе треба и бањање со маслена купка.

Инаку после 5-от месец на син ми скрос му се исчисти лицето и сега се` си јаде, до сега не пројавил алергија на она што му го имама дадено.

18. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    И моето се нафрли на лиценцето со бубулички па патронажната ми рече да го одмивам со камилица па му се зачистија одма, ама сега ми е нафрлено на газето со едни црвени мозолчина па не го бришам со влажни никако го одмивам т.е со влажна крпа го бришам ама не му врват. Па си реков да ја сменам и кремата и ние користевме бекутан витаминска ама изгледа не му одговарат, а и пуфис пелени користиме изгледа и тие ке мора да ги сменваме оф :worried:
    А сакам и да прашам како сте со спиење навечер, мислам како поминавте првите 40 дена, јас кај 2,3 на полноќ ко ке се разбуди за јадење, па го фаќа тогаш и мешко и го земам сомене да спие па некако ми е страв да не се навикне така па да нејќи после да спие вкреветче. :doh:

19. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Fala za sovetite I jas planiram da se javam na patronaznata utre
    Anule mila I nas ne faka stomaceto ednas denski ednas navecer zama toj saat vreme go drzam na rano so stomaceto ili legnato mu gi stiskam nodzinjata nakaj telceto dur ne sse olesni si dezurm :) nemoj da go ucis so tebe minliv period e ke se nauci posle do w,c nema da mozes da odis

20. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Мамички ако знае некоја да ми каже дали и од колку месеци може да се носи бебе во солена соба?