Ниту на керка стерилизирав ниту пак сега на синко мијам со врела вода сјај и готово..Туку да ве прашам мами како ги залажувате дечињата да им исчистите носе..Синко кога ке почне да плаче целиот се тресе и ми е жал се задавува кашла..А едни мрсулчиња никако не излегуваат лепливи со аспираторот влечаам но само се тегнат..Толку гадно нешто жално многу.
Mami bebe e skoro dva mesec i nema kakano dva dena, mnogu place i se napnuva a nemoze da se iskaka, samo na majcino mleko e, kako da mu pomognam da se iskaka i da mu olesni, jadev slivi ama nisto... i na ovaa vozrast nadvor na sonce po kolku vreme gi setate
Јас стерилизирав 2-3 пати вкупно на почетокот, од шише додуше не пиеме, лажливки никогаш не прифати а играчките повррмено ги држам под млаз врела вода. И кога ќе падне некоја играчка, кревам, бришам од маица и давам назад Многу сум лабава за се со детево, се надевам нема да ми се одбие од глава
Dali mozebi e I od suviot vozduh koga ke pocne da kiva ja motam so kebenca I se uspokojuva I bev zagrizena sa ne sum ja nastinala. Straav mi e mozebi I sto ja tutam so alista I kebenca poloso i pravam.
Не се секирај нормално е комплетно ова кивање фрчење и испуштање звуци. Ќе видиш уште малку како ќе стенка во сон и ќе се мрда па ќе кива ќе кашла и фрчи. Тоа е се од плодовата вода не е бебе настинато верувај. Кај секого е така до кај 3 месеци тоа е процес што мора да се помине. И мојот дом е до 24 степени и го облекувам со боди шпихозни и чорапчиња кога спие тенко кебенца кога не така си е без кебе. Не го заучувај на премногу склет и да кива кива од плодова вода а не од настинка. @tarantula не знам дали имаш комплет шишиња со стерилизатор и дозерки. Јас купив таков пакет со се комплет од томи типи. За излегување ставаш млака вода во термосче, моето ја држи 8 саати. Во дозерки ставаш колку треба од млекото и одиш без никаков проблем. Можеш и цела кутија да носиш но дозерките се по практични дека.
Ме интересира дали белите наслаги на јазичето на бебето треба да се чистат? И како доколку го чистите? Една ми рече требало да се чисти за да не фатело коричка, други дека нормално е да има. На мајчино млеко е. Има 3 недели.
Со капки нестатин мислам дека се викаа заборавив,ставаш на газичка и исто капнуваш на јазичето и стругнуваш испаѓа,2-3 пати дневно така правиш и се чисти.
Јас на таа возраст воопшто не давав чај, само на мајчино млеко бевме. Педијатарот ми рече дека нема потреба од чај па не давав. Но негде после 3 ипол месеци почнав да му давам по малку. Според мене мислам дека 30мл да испие е доволно за толку мало бебе.
Mene mi rekoja caj ne mora da se dava dodeka ste samo na doenje. Ednas dadov samo, 50 ml bekutan. Na upatstvoto pisuva 50-100 ml d a se dava, no ako se doite stvarno ne i treba.
@Andri62 Isto i moeto od prvite denovi pocna da kiva, i cela zima si kiva a sme skoro 3 meseci. Isto pedijatarot ni kaza prvite denovi go drazni sekoja prasinka na noseto, ko prodolzi da kiva pak go prasav rece normalno e zimno vreme stom se greete i na klima od prasinata, od vozduhot e. @Желче Samo dokolku ima gabicna infekcija mozes da gi cistis so sterilna gazicka namotana na prstot brcnata vo soda ( taka mi kaza patronaznata) no toa jas ne go pravev, mi bese sube da i brkam v usta i da koristam soda za tolku malo bebe, pa koristevme kapki Nastetin,( 2 pati vo den na 8 saati) i za nekolku dena i pomina. Imas poveke odgovori za temata vo tema: Soor infekcija No ako nema infekcija moze i od mlekceto da mu e belo jaziceto.
Oзбилнo?? Цуцлa нa мaлo бебе јa стaвaше вo устa и му јa дaвaше?? Епa извини aмa не е нoрмaлнo, вoзрaсен чoвек јaде се и сештo, сигурнo не ги миеше зaбите пред секoе шмукувaње, зa бaктерии кoи мoже дa ги имa дa не кoментирaм , вoзрaсен чoвек сo тaa устa прaви мнoгу рaбoти aкo се рaзбирaме.. Не сум зa стерилизирaње дo недoглед aли oвa е еднoстaвнo бљaк !!
Да,озбилно.Поарно јас да ја шмукнев отколку да му ја дадев директ падната па крената од песок,тротоар,од некој парк каде секакви животни вршат физиолошки потреби. Едноставно,не секогаш и во секоја ситуација се има можност за стерилизација. Како што за тебе ситуацијава не е нормална,така и за мене не беа нормални икс работи,па после извесен период си се смеев себеси. Секој со своето мислење и став. А,верувам не сум единствена мајка која го правела тоа... П.С.Зар мислиш дека на пример во градинка им ги стерилизираат цуцлите?Па таму често една цуцла ја лапкаат неколкумина.
Ke pisam I vo temata za kolicki, no ajde I tuka da prasam, imame letna kolicka, no istata nema ona kako krovce sto e za zastita od sonce. Se mislam dali da si kupam cadorce ili da kupam nova kolicka. Vase iakustvo I sovet, molam.
Dusickki ste porasnale vie. Vi nedostiga li pvo Mnogu mi e zal koga kiva I icka ne prestanuva se mi e novo i nejze isto se macime dusata me boli placi taa placam i jas se cuvstvuvam nervozna imam eden kup prasanja sega svakam sro znacelo da si majka. Jadi i moze da se razbudi po celi tri casa za ruckanje ponekogas i jas ja budam edinstveno so menuvanje na pelena inaku oset nema spanka e nitu kubnuvanje za kose pomaga. I ponekogaa se davi dodeka jadi pa zivot mi se skratuva za deset casa. Dali seto ova znaci deka sum losa majka, deresija pocna da me jadi.
Me uspokojuva tvojot komentar no ne i tatko i koga kiva i placi yoj usite s gi zatnuva. Zalbo e da si go gledas deteto da ti se maci.