Veruvaj losa usluga si pravis. Si zemam za sloboda da ti go recam ova zs jas ista bev. Probaj eden den da go drzis na doenje, ako ne mozes celosno barem poveke od vremeto. Ke vidis ke se smiri. Sekako ne velam gladno da go ostavas. Ako veke moras da dades ad, probaj da go davas na minimum 3 saati. Vo meguvreme doi, ako i toa ne saka stani setkaj go niz soba, pusti mu beli zvuci itn. Ke mu najdes nekoja finta Jas noke go budev na 3-4 casa do 40 dena. Togas pretezno na ad bese pa zatoa. Sega ne ja budam veke i pretezno si spie cela nok. Da se redaktiram oti otposle go vidov mislenjeto na @lejla5. Sosema e tocno. Navecer gradite se polnat najveke. Gledaj navecer samo da dois. Jas gresev tuka. I ne mora da cekas 2 saati preku den, uste laktacija ne e vospostavena. No, tocno e deka sekoe placenje ne e za cice. Sledi go deteto, toa samo ke ti kaze, probuvaj ednas vaka- ednas taka i ke si se naucis sto saka, kolku i da ti izgleda sega naucna fantastika se ova
Dva casa za bebe od 1mesec spired mene ponekogas se premnogu.na eden cas moze.zatoa sto toa e tolku malo i nema sila sekogas da se nacica dovolno i saka da prezaspie.a i mlekoto seuste ne ti e dovolno nadondeno.edno samo mi e jasno mleko ili imas ili nemas,kolku poveke bebe cica tolku poveke mleko se sozdava.mojata e dva meseci pa seuste red nemame.mislam deka posle tretiot mesec se stvara onoj vistinski red.ete na primer denes beba cel den spie stanuva samo za cicanje a predhodnite tri dena celo vreme bese budna i se premoruvase.znaci menat od den na den se razlicni.
@BirMelek sakas da kazes deka koga mislam deka place od glad(a da ne se pominati min 2h) na cice da go stavam? Fala ti za sovetot,taka ke prravam..A za noke sto vikas samo na doenje strav mi e da ne go pregladnam,zasto vo prvata nedela dehidrirase i pak se vrativme vo bolnica bas radi toa....Fala uste ednas na sovetot
@tarantula бебињата што цицаат треба да цицаат кога сакаат и колку сакаат. Правилото со повеќе од 2 часа важи само за оние бебиња кои се на АД. Значи кога мислиш дека плаче од глад не чекај, веднаш стави го на града. Тоа е правило број 1 за да се воспостави лактација, односно градите да произведуваат онолку млеко колку му е потребно на бебето. Секако само првите 2 месеци ќе е толку често потоа ќе издржува и по 2-3 часа. Измеѓу подои пиј многу вода и убаво е и чаша чај за доилки да се напиеш и верувај за неколку дена ќе се средите.
Денес излеговме на сонце имаме 2месеци ама некако чудно ми земаше воздух како да се гуши.Дали некој знае што можит да е?На систематски ја слуша докторката ама вели дел нема ништо
Ние сме 3месеци и педијатарот ни рече дека било рано за отварање на курето... Најубаво било од кај 4-5ти месец...
Нормално е, ние сме 2 ипол месеци, секој ден шетаме по 1 час минимум, ама со цуцла во уста да не дише на уста. Кога нема цуцла зема воздух на уста и изгледа така како да се гуши. Инаку курето го отвараме речиси од почеток. Педијатарот ни рече нема потреба, но читав многу на таа тематика и решив да му го отварам. Првенствено поради хигиена, се собира мочка на врвчето која формира кристали и може да дојде со инфекција. Друго, повеќе негативни искуства прочитав од мајки кои не им ги отварале па потоа завршувале со интервенција кај педијатар што е многу болно за детенцето.
Исто се гушат бебињата ако им дува ветре во лице. Или како за проба вие дувнете да видите како ке прават.
Zdravo majkicki Nie nikako da si staveme red so spienjeto i koga cicase bese takov i sega koga e na Ad e takov Sekoja vecer si zaspiva 21:30 do 22:00 i od koga ke go stavam vo krevetce za budi na sekoj pola saat eden saat so placenje nenormalno piskanje duri i koga go zemam vo pregratka seuste preta, place edvaj go smiruvam ... go niskam go vrakajm nazad vo krevetce i pak ista pesna i se taka preku cela vecer 5+ sme dali mozebi zapcinjata se problemot zatoa sto za pienje mlekce se budi nekade vo 02 casot i do kaj 08 casot sabajle si go drzi ama do togas i posle toa na sekoj cas se budi...sto da pravam dali e samo ovaa period ili mozebi ke si e takov ?
I nie ista maka si imame sranvit so placenje sekoj sat edvaj ja smiruvam nie sme samo.na doenje I jas si mislam mozebi ne mu stigvit mlekoto gladna e zato stanvit a sise ne faka za da my dam Ad neznam veke so da pram ne sum spana ic nekoj da kazi od so mozi da e
Дали ако сама одам со бебето во странство ми треба полномошно/одобрение од таткото? На страната на МВР нема конкретно наведено, има ли некоја од вас искуство?
malku pokasno vrakam ama ne mi stignala notifikacija ne spomenav sterilizacija vo sred grad ili park, ama voda, fontana, sisence so voda ako ne nosis mozes da kupis, ( a ne veruvam deka ima majka koja iskaca od doma bez sokce ili vodicka) fontani ima niz park, mozes da isplaknes, ne znam zasto mislis deka smukanjeto e pocisto od toa sto padnala vo park. So toa sto ti si ja ismukala si gi unistila bakteriite od fecesot na mackite i kucinjata?? Ne znam eve uste se cudam zasto mislis deka toa pomognalo nekako.. a vo gradinka sigurno neguvatelkite ne ja smukaat cuclata na site deca . Nejse..da ne razvlekuvam i da odam offtopik celo vreme.
Јас секогашш носам водичка со мене и кога ке му падне негде цуцлата му ја плакнам, ама да речеме во кола, дома ако сме негде на гости, а да му падне на улица и да ја дадам нема шанси..за тоа си носам неколку цуцли од дома , а сега му купив и она врвка ли како се вика па му ја закачувам за облеката да не му пага , шмукање на цуцла на мало бебе ми е потполно незамисливо. А и не гледам некое фајде од тоа, туку само уште бетер нечистотии.
@H&J @BO>DA уште малку 7 ке полниме и сеуште сме така..Јас мислам дека детето си е такво..Што ли не пробав де ад може ке спие но не и не дете си е такво и готово..
Dobra vi vecer mamicki, bebe to mi e strav 5 dena.denes ne pustija od bolnica. Sakav da ve prasam Za sovet. Ja doev okolu 16:30-17:00 casot i od togas se nema razbudeno Za cicanje.kako da ja razbudam Za da ja nadojam. Se izvinuvam Za lat od mobile sum. Inaku prvo bebce mi e