Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.708
    Нели ви ги прегледуваат бебињата со апарат за слушање?
    Моето го прегледуваа и кажаа дека се е во ред.

2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    И мојов почна да спојува раце и нозе кренати, а денес почна да ги фаќа и мава играчки што висат над него на една подлога за играње. Фатено скроз играчка нема туку нив ги удира. Многу ми се убави овие денови се нешто ново имаме
    да се редактирам: дење спиеме шодолго и не во раце. По саат време во креветче, релаксатор...

На apple12 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    скок во развој има на 3,6 и 9 недели и на 3,6 и 9 месеци. Обично тогаш манифестираат нови работи или нешто им се пореметува (пр спиење, јадење и сл) .
    Како ќе расте бебушка помалку време ќе и треба да цица да знаеш. Појак ќе биде и побрзо ќе се најадува. Ако полни пелени без грижи тогаш. :*

На irenadaniel и vitamina им се допаѓа ова.
  4. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Леле мајки дајте некој совет нешто како подолго да спие бебето..Некои трикови или некој нешто пробал па му успеало да пробам и јас..Ова веке не се издржува..Не може да сврзе сон подолго од пола час ај цела вечер што виси на цице нека виси но не сака ниту да цица сака да го шетам си заспие го оставам станува за 5-10мин..Видов невидов ајде пробав со количка ке го ставам и бидејки знам дека ке стане право ке го побуткам малку и ке продолжи но ете свати изгледа дека го буткам па сега ако го буткам спие а застанам се буди..Незнам што да правам за некој ден полниме 7м..Верувајте мислам и да го одбијам па може тогаш ке фати некој ред незнам веке што да мислам

5. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Само на доење ти е?
    Јас ако кажам мислење тука мајкиве ќе ме искараат одма. :D
    Можеби не го држи тоа што јаде, а мора да постои начин да не го одбиеш и да спие. Другото мислење ќе го задржам за себе. :D

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  6. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Само на доење сме да..Одкако е роден се е вака

7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    А до кога планираш само на доење? Мислам, не знам, ама бар со вкусови сокчиња по малку да почниш не е време? 7 полни месеци....па педијатри нели викаат од 6 месеци со храна....шо знам шо да кажам. Можда треба да почнеш и друго да му даваш.

На blessed.an и PUPICA им се допаѓа ова.
  8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Зошто не сте почнале со дохрана?
    Можеби има нешто и до исхраната.

9. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    28.355

Јас колку што имам прочитано има воведено дохрана.Мислам сакаше да каже дека се на доење дека не дава и АД.
    И да ја утешам и кај мене беше исто некаде после 1,5 година почна да спие повеќе,само кај мене беше утешително што ми е прво така да кога спие преку ден можев да дремнам и јас.А ти имаш и уште едно поголемо што бара внимание.
    Мое мислење е и да го одбиеш нема да смени,треба само трпение и живци.

На blessed.an, joy1 и PUPICA им се допаѓа ова.
  10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Апсолутно нема врска дали е на мајчино или ад со спиењето ноќе. Има деца од прв ден на ад што се будат до 1-2 години, има и на мајчино што спијат цела ноќ. Има повеќе примери што ги знам, меѓу кои и моето. По мое најмногу се будат од навика. Единствено што можеш да пробаш @blessed.an да промениш нешто во денските преспивања, да пробаш еднаш само преку ден да спие, па да поврзува сон подолго ноќе. Тешко ти е многу сигурно, без спиење е најтешко, издржи, се надевам за брзо ќе се промени ситуацијата.

11. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.136
    Допаѓања:
    2.718
    Јас колку знам дека не е потребно, дури и во случај кога родителите се разведени.
    Порано требаше сега по ново не.

На wings му/ѝ се допаѓа ова.
  12. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Да да не давам ад на тоа мислев..Иначе уште малку ке воведам и втор оброк така да вакво ке си е детево изгледа...Сепак ви благодарам многу на советите..Иначе ни преку ден не спие нема никаков ред ке стане и после некое време знае да дремне некои 15мин и така 3-4пати во текот на денот по 15мин и толку..Туку цела вечер неможеше да спие носе затнато а само што прекинавме до вчера со инхалации и друго што ни беше дадено..Пакк ке го носам како што ми стои

13. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    I mojata beba nesakase da spie no toa i bese period od edna nedela i togas ja uspivav so fen za kosa ke i pustam fen ke ja niskam,otkako ke zaspie go ostavam fenot uste 15minuti da raboti i potoa go gasam.imam drugarka na koja sto deteto postojano i spiese so vklucen fen.probaj taka mozebi ke se naspie deteto.toa i zatoa e nervozno bidejki ne e naspano

На blessed.an и vitamina им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.708
    Блесед убаво ти кажа лејла. Јас заборавив на тоа.
    Пуштам фен на јутуб. Не мораш фенот твој да го пушташ. Пушти тон и пробај така да го успиеш.
    Јас се препородив на почетокот на овој начин.

15. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.243
    Мамички молам за совет со што ја мачкате пеленската регија? Почнав со Веледа но се појави потсечена раничка на препоната и педијатарот ми препорача да ставам оригинал павловиќева но никаде по аптекиве ја нема,престанал увозот..
    Па ме интересира од искуство што е добро,што користите при менување пелени?

16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.420
    Ako e rana nemoj da ja mrsis uste tolku da ja vlaznis, taa treba da se susi stavaj pudra ili bivacin prasak jas stavam na rani. A za crvenilo bekutan cink ni pomaga samo ili bilo koja so cink.

На Grungie му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.243
    Раната помина,ја спомнав затоа што Веледата не му одговараше.... а ме интересира што користите секојдневно? Не би требало со цинк затоа што ја суши кожата?

18. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Beba 2 meseci i ovaa i minatata nedela mnogu se primetuva skok vo razvoj... ne spie, ne saka da fati odma cice a vristi pisti, koga ke fati mora da stoime i da cica, slabo spie preku den,celo vreme vo race saka, noke mn cesto se budi... i taka mnogu ni e veselo po doma :) ama se nadevam deka konecno ke zavrsi i ke fatime nekoj red se dodeka ne dojde nov "bran" skok vo razvoj

На Lolipop23 и BO>DA им се допаѓа ова.
  19. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.420
    Sekojdnevno koristam pavloviceva orginal ama ne bas na sekoja pelena samo koga menuvam kaka a cink samo koga e crveno gazeto

На Grungie му/ѝ се допаѓа ова.
  20. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    И со фен и со правосмукалка со се сум пробала..Му се допагаат звуците да не плаче да но да заспие нема шанси..Си гуга си се смее само не плаче додека се пуштени штом изгасам почнува да плаче..Сепак ви благодарам на сите што одвоивте време за нас