Мајки молам за совет. 3 месеци и 3 дена сме. Малата одбива да цица преку ден, со триста маки ја редам на цице, и тоа трае 5 минути, некогаш и помалце. А ноќе си се буди си цица нормално и си продолжува со спиење. За еден месец само 200 грама беше поправена. Плус и многу кратко спие 30 минути максимум. Што може да е ? И како да ја натерам да фаќа да цица?
Nie sme vo potpolno ista situacija. Plus nekogas ako probam.da ja vratam na cice otkako ke go pusti, pocnuva silno da vristi, a jas panicam. Skok vo razvoj, najizrazeniot i dosta golem pricinitel za odbivanje od cicanje. No so trpenie nema opasnost. Jas ja dojam prostum i setam niz soba. Ponekogas si go pcujam zivotov uz pat i taka terame. Za 2-3 nedeli bi trebalo da pomine. Trpenie majka, setkaj ja, probaj koga se uspiva preku den da ja stavas na cice i ne se opteretuvaj so gramaza, ke si nadoknadi taa, kaj doenite deca napredokot varira.
Истото го поминуваме, навечер ко провезок на цице спие. Има и денови кога одбива цице преку ден, ама не е често. Недела дена трае ( и ќе видам до кога)
Zamisli mojava navecer ne bara. Cela nok ja prespiva zasega, se nadevam ke potrae. Zatoa preku den ne mozam do wc da odam.Ako ne cica, togas bara da cica, a fati-pusti igrame. Da ja legnes na krevet boze pazi, mora vo race i toa da setkas niz soba. Prespivanje denski nema voopsto, a za mama nema ni dorucek ni rucek
И мојот беше ист. Ама сега нешто менува. Мислам период е. Кога ќе вресне за јадење хард кор е по куќа. Инаку ќе помине, ќе се стабилизираат. Ипак мислам најтешкото го поминавме.
Ти благодарам мајка, ќе барам чаре. А најстрашно е кога и се спие а е гладна е тогаш е вистински хаос. И што викаш во претходниов пост, фати пушти на цице, па и вришти, цуцлата повеќе ја сака од цицето Се надевам ќе помине за брзо.
Здраво мамички , ми треба помош, ми требаат вашите искуства со жолтица кај новороденче? Што да превземам?
Тоа го правам , се плашам да ме и наштети нешто жолтицата, три дена има .. на моменти како да проаѓа по малку на моменти жолта е ,
Normalno e da ima zoltica. Ne e od onie opasnite. Mnogu e mala, ke i pomine za nedela dena. Vazno e da davas da cica. Ako spie budi ja, maksimum 2 saati bez cicanje. Zolticata se cisti od dolu nagore, sto znaci iako e zolta na lice da ne te plasi toa, liceto posledno ke obeli. Posmatraj gi nozinjata, koga tie pocnat da stanuvaat rozevi znaci se cisti. I najvazno, sledi dali mokri redovno! Dokolku mokrenjeto izostanuva odma na doktor. Pominavme i nie, od iskustvo ti kazuvam se.
Внимателно со сончање преку прозор на бебиња. Пред некој ден баш ортопедот ме искара. Можно е штетните УВ зраци уште позасилено да продираат низ стакло - секако ако немате специјални стакла со премази итн. Значи можно е бебето да изгори преку прозор, а воопшто да нема бенефит од сончањето...
Majkicki povtorno jas sakam da ve prasam za nesto samo nemojte da me osuduvate.Dali e mozno bebceto da ima grcevi od kravjo mleko i non stop da place.Pocnavme da pieme kravjo mleko pred nekoj den ama mislam deka od togas i stana placliv nervozen i kako gladen mi stoe stom place a go pie mlekoto ne go odbiva.A piese Hipp i koga ke si go vratam filmot koga piese Hipp preku nokta samo edns stanuvase ne ni placese tolku mnogu kako sega, ke mu dadam mlekce nakaj 02-03h i do kaj 08h go drzese a sega koga mu davam kravjo bara i na pokratko od 2casa nz sto da pravam nokite ni bea pomirni koga piese od hippot nz dali moze da e od toa se konsultiravme so pedijatar ni kaza ako saka da go pie kravjoto i ne go odbiva da mu davam...
5Ipol sme go prasav maticniot veli ako go saka i pie nemas problem.Bebceto go pie ne go odbiva ali mn e placliv posebno preku nok i toa se slucuva samo ovie denovi od koga pocnavme so toa mleko porano placese,kenkase ali ne taka kako sega moram da go budam mm za da go drzi dodeka mu spremam mlekce i nemozeme.da go smireme ni dvajcata pa zatoa i si mislam kako bese do pred nekoj den pa sega da ne mu se javuvaat grcevi od toa mleko inaku nikakvi problemi sme nemale so grcevi porano.
Мн мн е малечко за кравјо верувај ми.Да не напнувам со се едно исто пак ама прекини му го млекото една недела за да видиш разлика.Зошто ад не даваш?
Zosto koga znaete deka kravjo ne se dava do godina davate? Plus se gleda deka ne im prija na malite, a pak im davate? Zatoa sto porano se davalo ili ne znam sto...Veke ne veruvam na sovet na sekoj pedijatar, otkako nekoi pedijatri vo mojot grad preporacuvaat pregoren seker na 4 mesecno bebe, kravjo mleko i sl.
Lele be zosto so sila im pravite na bebinjata vaka, ne osuduvam nikoj ama zosto. Se znae bebe pogotovo 5m majcino ili ad nikakvo drugo mleko vo nikoj slucaj, aj sto place ama si ima maka kutroto kako da kaze deka go boli zeludniceto pa kravjoto mleko za nas vozrasnite ne e dobro ne pa za malo bebence. Kakov e i toj pedijatar sto dozvolil kravjo mleko na bebe pothitno da go smenis. Na 5+ veke se pocnuva so probuvanje vkusovi jabolko i sl batali kravjoto mleko davaj ad ako ne cica.
Е тоа со мокрењето ме загрижува , незнам дали мокри малце зашто не приметувам да мокри ,почесто ја мачи стомачето ,кака почесто дали може се чисти така ,?
Mu davav ali zosto go prekinav nz i jas go prasav lekarot smeam.li drugo mleko veli smees dokolku toa go prifati i resiv da vidam dali ke go pie sega ke vidam ovaa nok ke mu dadam pak hipp ako si spie mirno znaci do mlekoto e.