Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.420
    T
    Toa i jas vikam, site porano vaka porano taka pa nisto ne ni e. Porano nemalo drug izbor osven kravjo a bebe mora da jade, porano medicinata i naucnite istrazuvanja ne bile na ovaa nivo ko denes, porano i na 3m davale gluten pa eve sega vozrasnive so trista bolesti, porano za porano sega za sega. Ama ajde sekoj so svojot pamet. Sekoj si pravi kako misli deka e najdobro.

На BirMelek и joy1 им се допаѓа ова.
  2. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    194
    Несакам да те ислашам но ние имавме лошо искуство со жолтицата.скоро месец дена не проагаше .по дома сунчање јунско бебе.накрај на детска клиника завршивме на сончање во били креветче под ламби.мој совет да појдете да проверите крвна слика.

3. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.420
    Nemoze odednas da se sredi treba vreme kravjoto da se svari, eve nekolku dena ne davaj ke vidis promena

4. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Ние три дена сме излезени од болница. Бебе мие 5 дена старо, уште вториот ден приметив дека има жолтица ама во болница рекоа нормално е ќе цица и ќе мокри.. сега ја цицам редовно на контрола ни рекоа за една недела па ни паѓа во понеделник , страв мие само да не и наштети жолтицата некако ,па.ќе видам што ќе ми речат ..

5. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Nie imavme 3nedeli zoltica.mora da cica sto e mozno pocesto i slusaj dali golta.da ne spie na grada zasto mojata beba taka pravese pa morav da se izmilUvam i da i davam bidejki nemase sila da cica.stolicata kakva i e zolta ili zelena.skoro sekoe dete ja ima taa zoltica no nesmeat da ne ispustaat od bolnica taka no takvo ni e zdravstvvoto kaj nas za zal

6. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Првите два дена земавме дохрана затоа што немав млеко јас столицата и беше кафеава и густа , сега сме само на моето млеко , слушам дека голта и ја храна доста често , има денови каде што никако не заспиваше и нон стоп е на гради и цица ,нај веројатно ја мачеше стомачето . А денеска посебно ми спие повеќе а столицата овие два дена и е жолта ,здраството ние у пичку матер .

7. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.243
    ^ Сите бебиња имаат жолтица,некои повеќе некои помалку.. зависи од комбинацијата на крвните групи на родителите. Инаку на државно не знам како е,во Систина пред отпуштање прават крвна слика,доколку билирубините се под одредена граница (мислам 180) си оди бебето дома.
    Е сега,кај некои бебиња после 5-7 дена е најкритичниот ден,мене ми помогна што дојде патронажна сестра и од искуство ми објасни,ме смири да не паничам и дека бебуш не е премногу жолт. За 2-3 недели се смири...

На BirMelek и joy1 им се допаѓа ова.
  8. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Вчера вечер никако не ми спиеше .. сега никако неможам да ја разбудам за да ја надојам .. затоа паничам незнам што да викам ама докториве наши се неодговорни

9. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.243
    Мало бебе обавезно на 2 часа доење/хранење со Ад на 3 часа до кај 3 недели-ова ми е совет од педијатар,баш заради жолтицата. Пробај разбуди ја,штипни ја,смени пелена рассоблечи ја ќе се разбуди и форсирај доење

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.081
    Мојата со жолтица беше дома скоро 12 дена.Редовно цицаше и и помина само од себе.Не е толку страшно колку што звучи самото име :) (сем во некои случаи)

Тоа е физиолошка жолтица и ја имаат сите бебиња

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  11. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    nie nemavme :)

На BO>DA му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.081
    Веројатно сте имале ама ви поминала уште во болница :)
    Жолтицата се јавува поради незрелоста на црниот дроб кај бебето и поради промена на составот на феталниот хемоглобин.Дел од хемоглобинот се распага до една супстанција која се нарекува билирубин која е мн токсична.Затоа е потребно бебето да цица мн или да пие ад за да се детоксицира организамот и да се исфрли токсинот преку измет или мокрачата :)

13. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Sega mu dadov Hipp celo bez prob.si go ispi i zaspa od ovaa vecer ke mu davam pak hipp pa ke vi pisam dali ima promeni :)

14. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    nemavme ne, na cimerkata bebusot imase zoltica ,eden den postaro od sinko bese i go nosea na soncanje, moevo nitu nekoj spomna deka ima zoltica nitu go nosea na soncanje.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Obavezno da ja budis na 2 casa budejki mozebi ke ti treba i poveke vreme da ja razbudis.otkako ke se razbudi drzi ja edno 10minuti budna da se rasoni ne ja stavaj odma na grada da ne ti zaspie vednas.kaj nas bese mnogu izrazena zolticata pa eden den 12h ne se razbudi a eden den 18h ne se eazbudi.nema sto ne i napeaviv ja soblekuvav gola ja prskav so ladna voda no pak ne se budese.stom bebeto vcera e bilo celo vreme budno mislam deka toA ne e jaka zoltica kako nasata sto bese.samo cicanje i mockanje :*

16. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    И ние имавме жолтица поточно така не испуштија убедувајки ме дека нема. Ни траеше предолго и не пратија во државна ни дадо декстроза ако не се лажам така се викаше почна постепено да поминува. Исто се успиваше и никој не ме посоветува дека треба често да цица уште си ја оставав по 4 часа да спие неискусна мајка сега си знам.

17. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Фала ви многу на советите, ќе ги применам сите само да и пројде

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.870
    Допаѓања:
    203.013
    Немаат сите Џој. Моиве и двајцата немаа жолтица како што имаат повеќето. Знам дека зависи од крвните групи, ама не ми текнува како е поврзано.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    194
    Здраството во глобала е катстрофа со ретки исклучоци и државно и привтно.се зависи од човекот.ама не разбирам кога се работи за бебе толкава негрижа нели ги фака грев.?!

20. newring86

newring86 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    885
    Ние бевме кај др.лидија.
    Ок е докторката, ми одговори на сите прашања.

На ^angel^ му/ѝ се допаѓа ова.