Мајки ве молам за мислење, за 10 дена правиме 5 месеци а не сме престанати со плачење. Нон стоп ми е во раце, сама сум скоро секогаш и има денови кога буквално 1 мин. не можам да ја оставам, освен ако ја расоблечам голи нозе, е така седи мирна колку да каснам нешто. Имаше еден период кога малце беше по смирена, но 90% од времето си кенка, плаче, ко да се напнува, се смее и во исто време почнува да плаче, исто и многу повраќа, после секое цицање по 3-4 пати обавезно.. не знам што да правам веќе мислам дека ке полудам. За излегување да не зборам, кога и да тргнеме некаде уште од дома со плачки, во кола исто, стално сме напнати од дома не ми се мрда, само ако мора. Инаку, фала Богу убаво си напреднува, на контрола ми велат дека се е во ред.
Edna od sestrite mi rece zolticata se javuvala kako rezultat na nekompatibilnosta na krvnite grupi na roditelite. Jas 0- mm B+. I nie izlegovme.so zoltica ama.sama si pomina. Eden den go suncaa samo
Jas sum 0- a mm A+ a sinceto nemase zoltica voopsto iako odma ne fati da cica i voopsto ne spiese tie denovi dodeka bevme vo bolnica imase bebinja koi samo cicaa i spiea majkite se utepaa spiejki so nih i site imaa zoltica, gi soncaa i po povekje denovi bea vo bolnica a jas strajkuvav po sobata so bebce vo raci za son prasuvav vekje i mislam deka i toa so spienje i cicanje samo igra uloga dali bebe ke ima zoltica
Zolticata ne mozes da ja sprecis pa i na glava da stois. Tvoeto bebe nemalo pa zatoa bilo budno, a ne zatoa sto si setala
Eve koj saka neka me raspne od majkiteprvoto dete doeno dosta dolgo do 2 i pol god do 1god nemav spieno samo na grada bese ama jas inaetcija ne dadov ad mleko ova vtoroto mi e na ad mleko go pie i top spie bar dva casa a toa mene mi znaci,e sega mozebi pa ne deka bilo moeto gladno pa ni tvoeto tuku so ciceto im doaga kako cucla lazalka .pozdrav od mene
Da ama retko koja majka ne go dozvoluva toa,koga i da zaplacese go stavav na grada oti samo taka naogase smirenie
Ne rekov deka nemalo zoltica zatoa sto sum setala i da bese budno i zatoa i nemase zoltica, mu davaa Ad na 3h i ne spiese kako drugite bebinja koj sto ne cicaa mnogu a spiea po celi noki
Мамички, помагајте, дали има некоја од вас искуство со дохрана со АД? 3+ сме и се меревме и ми има качено само 400 гр претходниот месец, здраво право си е бебенцето, насмеано, полни пелени, редовно си цица, ама проблем ни е килажава и последниве неколку дена ми е поплачливо од вообичаено. Може да е скок во развој, но педијатарот ми кажа да ја прихранувам со АД, наизменично или после секој подој. Ваше искуство, како е подобро? Вечерва пробав после подој, кај 6 часот воопшто не сакаше АД, а кај 9 часот испи 30 мл и не сакаше повеќе. Душава ме боли, од една страна гледам дека не му е доволно моето млеко, а од друга страна многу ми е страв да не ми се одбие. Ви благодарам
Највеќе и најчесто му давај да цица,а кога мислиш или гледаш дека плаче дај му и ад,400 е малку за 2-3 мес,но не е страшно,битно да си напредува полни пелени и да си е весело,нема подобро од мајчино млеко,но кога мораме да даваме ад мораме тоа е,подобро е од гладно бебе,како мајката погоре што беше пишала.
400 gr ne e malku za bebe koe e isklucivo doeno. Kolku sakaat pedijatrive nasi? Bebe na ad i doeno bebe ne napreduvaat isto sto ne znaci deka ad - to e podobro. Za zal, mnogu pedijatri ne go zemaat ova vo predvid. Vazno da kaci na kilaza pa makar i meso da mu davame. Ako bebeto e zadovolno i si polni peleni, ti prodolzi samo so doenje, pa za 2 nedeli napravi kontrolno merenje i ke znaes na sto si. Na doktorite mu e lesno da preporacaat ad zosto znaat deka toa sigurno ke im nakaci kilazs, a tesko im e da predlozat korekcija na doenje, merenje podii i sl. Ako tvoeto bebe bese gladno, ke ispiese i 90 ml ad veruvaj.
@crazygirlfromfrance Potpolno go delam istoto mislenje so @BirMelek . I moeto prviot mesec kaci samo 400g, isto i nasata pedijatarka ni preporaca AD, pritoa nikakov sovet ne ni dade za doenje, za kako do poveke mleko i sl. Polesno im e taka so edna recenica da te prokaraat. Jas ne dadov, naredniot mesec imase 900g naprednato, sto pak ne e kolku sto mozat deca na AD da naprednat (po kilo i vise), no bebe e veselo, polni peleni i spored mene toa e najbitno. Po toa sto go kazuvas I tvoeto bebce e super i samata gledas deka ne saka dohrana posle podoj, znaci e nacicano i ne mu treba uste. Plus bebinjata posle 3ti mesec poslabo kacuvaat na kilaza, taka da ne se sekiraj, doete se i se ke bide vo red.
И моето бебе слабо качуваше на килажа многу се нервирав и постојано викав ке му дадам АД и педијатарот не дозволуваше.... Еве сега сме со дохрана поточно два оброка по 190 gr и цицање по цел ден што се вика. И еве ја слабо качува килажа значи таков и е организмот на татко и маш ми е претерано слаб
@crazygirlfromfrance и моето дете ксчуваше по 400гр, а педијатарот ми викаше битно е дека напредува, не плаче, а мн е лесно да се даде ад. Почесто давај да цица, со правило на која града заврсил претходниот подој со таа почнува следниот. И обавезно во еден подој двете гради да ги цица. Еве сега тоа бас и не ми успева, бебе ми заспива ама се трудам. Ве молам да ми кажете процедура кога ќе падне папочето. Дали е правилно бришење со газа и 3% хидроген, да биде суво и после бивацин прашак? И не смее да се мокри?
Jas go mokrev celo vreme bez problem. Otkako padna prodolziv uste 2-3 dena so hydrogen i sterilna gaza i citelium, a samo so citelium edna nedela.
Јас на моето бебе ништо не мачкав на папочето. Воопшто ништо. Падна и немаше рана .. после неколку недели почнав да го топам.
Мене докторга од гак што е баш кај недоносените дечиња она ми ја бањаше на почеток и кога и падна папчето продолжи да ја мачка со алкохол уште кратко време и бебуш немаше ни крвче ни компликации..... Инаку пред да и падне папчето на секое мењање пелена ја премачкував таа така ме советуваше.