Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    Знам дека капките се најефикасни ако се даваат директно, но тоа е :( . Јас дури кога и ги давам во млеко, доколку е малку млекото, најверојатно ги осеќа или незнам..и не го пие, не го сака..
    Инаку, да..веќе втор ден и ја покачувам дозата па ќе видам..

Инаку во консултација со педијатарот, ми рече да и давам 4 пати. Бидејќи сме на доење, немаме некој ред, некогаш цица на саат, некогаш на 2, 3.. и затоа ми рече да не и давам на секој подој, да има барем некои 3,4 саати растојание, а бидејќи и давам и пробиотик, значи се фаќа 5 пати да треба да и дадам капки и така некако гледам временски да ги организирам на некои 3,5 до 4 саати растојание.. е сега некогаш спие повеќе, некогаш помалку и не секогаш успевам во зацртаното време да и дадам и затоа се случува некогаш 3 пати, некогаш 4 пати од инфакол-от..

2. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки на 3 ипол месечни бебињА,по колку ви спијат преку ден,ние баш и немаме некој ред со спиење преку ден,ке дремне 15 мин се буди и се така,некогаш спие по 2-3 саата,а вечер го бањам и заспива некогаш 8,9, до 10 најкасно.а сабајле се буди во 4,5 и пак презаспива.....

3. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Исто е и кај мене. Обично околу 8 заспива и веќе во 4 се буди да цица, па во 6, па 7 и готово. На нозе сум.

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.673
    Да, убаво ти кажал. Капките се дават на 3 4 саати, некогаш кога моето спие знаат да поминат и 5. Ако не реагираат зголеми доза пишува во упатството.
    Моето ги пие за среќа. Јас со епруветата подлабого врбризгам не баш на почеток на уста така ги плука ама во глобала мљацка со устата. Педијатерот кажа до 3 месеци се користат и сосема се безбедни. Пробувај може ќе ги засака.
    Ништо чудно мајка.. и моето не спие по цел ден а немаме ни 2 месеци.

Јас уште на сам почеток кога детето ми вриштеше случајно вклучив аспиратор дома да готвам и замисли замолче му пријаше. Се насмеав и со реков ќе пробувам од се дур не скротам дете и не видам што му прија. Сега сме или со музика или со фен од јутуб и многу ги сака. Не сака тишина :). Важно сме успеале да скротиме дете тоа е најваажно.. се друго пополека ќе искоренуваме сега дур се мали така ќе биде :)
    Мојот таблет знае и по цела ноќ да шушти веќе се навикнав .. преку ден не му пуштам.. ако спие спие ако не не мора денски да спие.

Последна измена од модератор: 23 април 2017
    На Grungie, ^angel^, muchacha_a и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    И ние сме 3 и пол месеци. Дење имаме едно главно спиење од 40ина минути до саат и тоа на чудни места, или во релаксатор.или во транспортер. Навечер заспива крај 10-11.имаше периоди кога не стануваше ни за јадење туку во 7-8 прв пат и станати бевме. Сега станува на три саати за јадење и спиеме.до 10.

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Ние на првото нон стоп и пуштавме на јутуб звук на правосмукалка vaccum sound cleaner мислам вака беше,ама се научи и скоро до кај година дена и пуштавме,цела вечер брчеше и ние се навикнавмр на звукот,ама за второво реков не и пуштам не плнирам уште година дена по цела ноќ да ми брчи,така да јас не ви препорачувам звуци на фенови и правосмукалки ,може нешто нежнo relax и вие да се релаксирате наместо дополнително да ве раздразнува звукот по цели денови и ноќи

На Andri62 и LadyC им се допаѓа ова.
  7. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    јас ја имам оваа... можиш да снимаш и ти некој звук... јас му ја снимив електричната пумпа :)
    Screenshot_2017-03-17-11-10-13.png

На Andri62 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.673
    И ти си во право :).
    Јас па уживам на звук на првосмукалка одсекогаш и на мене ми прија па затоа и издржувам некако. А тоа дека ќе бучи дур порасне тоа е сигурно знам :).

9. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Potpis za napisanovo. Kolkavo e zeludniceto na bebe za meso na cetiri meseci ili aj da im davame na pet meseci gluten toa e cista glupost. Alergii se manifestiraat i kako bronhit posebno na laktoza taka da treba vnimanie.

На Lolipop23 и TheSecret им се допаѓа ова.
  10. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Koga sme kaj zvucite i jas da se nadovrzam vo muabetot.i nie spieme so fen a sme 2+ meseci.primetov deka toj zvuk i mene mi godi.porano nemozev po cel saat da zaspijam a sega samo se fokusiram na zvukot i nekako me hipnotizira i za 5minuti se komiram (facepalm)

На Andri62, kavadar4anka и vitamina им се допаѓа ова.
  11. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Да ти кажам и мене ми се ужас овие две недели .. незнам кај терам, малата плаче незнам зашто , некогаш пак ќе заспие неможеш да ја разбудиш од жолтицата .. ја дојам редовно трпам болка ненормална градите ми се рани цели , крв ми тече ама се надевам дека се ќе пројде да пркнеме малце да излезам од дома .. душата ми се фаќа затворена .

12. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Majki kolku vi spijat denje bebinjata?moeto ima skoro 40 dena,do minatata nedela spiese po cel den sega odvaj po 2h dali spie denski :(

На kavadar4anka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.673
    Моето бебе до месец спиеше по цел ден ноќеска водевме борби до плачки како навиено беше во толку и толку мораше за црка. Во 5 та недела смени, не спие по цел ден. Или дремне не повеќе од 15 мин.

Ако ти спие навечер подобро ако решило да не спие нека не спие денски отколку да успиваш денски па навечер да седи.

На kavadar4anka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    @vitamina Vo pravo si navecer se budi samo za mleko pa neka ne spie denski:)ama barem edno kafe da mozam da si se napijam

На kavadar4anka и vitamina им се допаѓа ова.
  15. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Исто како за нас да зборуваш, преку ден знае и 10 мин да спие и саат време :)
    Навечер легнуваме накај 9-10 стануваме околу 3-4 за јадење, па накај 7 -8 и некогаш знае до 10 да продолжи :)
    А преку ден немаме ред... вајда уште се малечки, штом на сите така ни спијат... добро е навечер врзуваат по цела ноќ ;)

На muchacha_a и vitamina им се допаѓа ова.
  16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Ubavo si pisav koga nekoj si na nema muvata na kapata neznae kako e. Drugo e da kazes/pises nesto tuku taka a drugo e koga veke si go doziveal toa. Ajde ke porasnat ke im se ojaca imunitetot i drugo ke bide.

На augustd му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Gi mackas gradite (brdavicite) so.nesto?

18. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Па ги чистам со камилица и се мачкам со едно масте lea mamma од природен ланолин ама немам некој резултат уште, незнам ни дали ќе ми заздрават воопшто .. некое чаре кажетеми

19. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.243
    Пробај ланолин на медела пурелан 100 или на лансинох. Има разлика огромна

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.870
    Допаѓања:
    203.012
    Кога не цица, да ти бидат отворени брадавиците, не покриени. Јас со првото имав многу мака, живи рани ми беа два месеци. Само силиконски брадавици ме спасија, кога ми заздравеа, детето си цицаше и без силиконските.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.