Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Пробав со силиконските неможев да се снајдам , големи и се неможе да цица со нив ,,

2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.673
    Ти биди благодарна што ти спое навечер. Тоа е супер. Јас од блиску искуство познавам деца од раѓање што воопшто не спијат ни навечер ни преку ден туку на пола саат само дремаат. Тоа е ужасно.. знам јас само мајката колку е изнемоштена и со подочњаци, замисли детето веќе и е 9 месеци и секогаш иста песна..
    Затоа велам нека не спијат денски ако не сакаат воопшто ама навечер са се трудиме да спијат. Јас гасам светло и имам светло колку да го видам ептен загушливо така читав на сајтови дека тоа е најдобро. Детето треба са стекне навика уште од раѓање дека ноќеска е темно и се спие а преку ден светло и се игра :) ова на секого не успева но дел кај некого успева.
    Но, менуваат може и ќе сменат се е можно..
    Јас пијам кфе слободно до него а тоа е во количка си ритка и си леже тоа не ми е проблем никаков. Ако сакам да прилегнам го ставам на спална и лежиме така..

На irenadaniel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    @irenadaniel & @vitamina и ние сме исто со спиењето... во недела правиме молитва за 40 дена

На irenadaniel и vitamina им се допаѓа ова.
  4. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Јас ги мачкав со ланилинот на медела. Ми помогна, сега веќе ич не ме болат.

На Bubce_bubi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. crazygirlfromfrance

crazygirlfromfrance Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2012
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    100
    Мојата заспива во 12 на полноќ и обавезно стануваме на три саати за доење и во 7 сме веќе станати, а денски ретко да спиеме повеќе од 30 минути. Воопшто не е спанка на мајка и :D

На повторно мерење по пет дена качивме 200 гр, а вкупно немаме испиено повеќе од 200 мл за пет дена, значи полека, но сигурно си се враќаме на ексклузивно доење.

Последна измена од модератор: 23 април 2017
    На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BO>DA

BO>DA Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    58
    Kako vi spijat tolku daj kazete nie sme 6+ legnuva vo 8 pa poslr sekoj dva sati ili tri se budi da cica.ve citam I ne mozam da veruvam blaze.si vi jas kapnav za spienje od pocetok vaka sme a samo na doenje sme plus sega imamr dva obroga

7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Ima li nekoja majka iskustvo so lepenkive za zemanje mokraca na bebe? Utre treba da ispitame pa ne znam kako i koga da ja zalepam, i koga ke ja odlepam kako se predava mokracata?

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    200g za 5 dena e super. Isfrli go skroz AD, ne vi treba.
    Mnogu mi e milo za vas. :*

На crazygirlfromfrance му/ѝ се допаѓа ова.
  9. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    194
    Одлепија лепенката,убаво расирија кесичката без да пикаш прсти внатре(да не стаиш нешто нечисто).курето да влезе во кесичето.всушност долниот дел од отворот да дојде на коренот од курето над маденцата.нежно притисни да се залепи.кесичето ке го припеш надоле накај газето ама да не го нагмечиш многу.и накрај не го стегај памперсот многу .коа ке собереш мокрача можеш во стерилнс чашка да го ставиш кесичето за да не ти се растури.искрено мојов не мочаше у кесичето.како и да го наместев и чекав 2-3 саати за да мочка едвај малку.чим ќе го извадев памперсот утоп после пола саат.п.с ваљда објасни .извини за печатни грешки

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  10. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Залепија утре сабајле пред да одите, чекај да се измоча и ќе си ја ставиш во чисто шишенце. Ама ќе гледаш одма да ја однесеш во лабараторија зошто мислам дека не треба да биде постара урината од половина час или 1час.

11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Nie nekolku pati davavme, veke sum ekspert. :)
    Samo kaj maski deca e polesno, mu se stava kureto vo otvorot i ubavo se sobira urinata. Za zensko ne znam kako bi bilo, ajde moze ke objasni nekoj. :?:
    Sto ke ispituvate urinaren status ili urinokultura?
    Za urinokultura treba da e mnogu vnimatelno sobiranjeto za da ne se kontaminura primerokot.
    Ubavo treba da se izmie gazeto isto i ti racete pred stavanje i pred vadenje treba ubavo da gi izmies.
    Kesickata ne smee da stoi podolgo od 30 min vo pampersot, za urinaren status moze i poveke. Ako e pokakan pampersot se stava nova kesicka.
    Za uk dovolno e i 1 ml, za us treba poveke.
    Keseto e najdobro da go stavis 5 min posle podoj.
    Kupi si i sterilni caski za urina za da ja prefrlis urinata od kesenceto.
    Za uk treba da go odneses primerokot najbrzo sto mozes, za us moze da stoi i do 2h vo frizider.

12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    П
    Појма немам како спиеше цела ноќ. И јас одморив тој период.. сега пак како што пишав, почна на 2-3 саати да се буди за јадење.

Многу течности, сок од јаболко, чај за доилки, вода вода вода

На kavadar4anka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @katte82 @savana @Lolipop23 devojki fala vi na brzite odgovori. Za urinaren status mi e pred vakcina da stavime. Utre sakam da odam ama koga bev do apteka po lepenki ne znaev deka ke mi trebaat sterilni caski i ne kupiv. Ke si puknam:( Moze li vo obicna so ogled deka ne mi e za urinokultura?
    @Lolipop23 kako ste vie majce? Dolgi godini maka macev so eserihija, bolki i tt od nea strasni imam istrgano. Napravivte li eho za bubrezite? Znam kaj nas vo Plodnost idese eden doktor pedijatar so specijalizacija nekoja si za bubrezinjata na bebeto, kupija nekoj aparat edinstveni vo mk. Covekov e profesor na fakultet. Ako nesto ti treba da go znaes ova....:hug:

14. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Mami da ve prasam,onie koi dojat...Dali bebinjata vasi spijat do vas vo istiot krevet vo tekot na nokta? Bidejki taka e.mn polesno za doenje neli.Znam deka ne e preporaclivo i opasno..

15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Mozes vo bilo sto da ja stavis urinata, za urinaren status ne treba da e sterilna.
    Nie denes ja zavrsivme terapijata. Od ponedelnikot rezultatite od urinokulturata se cisti. Edna nedela pauza od antibiotikot pa vo petok treba pak da napravime urinokultura.
    Doktorkata e ubedena deka se raboti za kontaminiran primerok. Se sto e do 100000 bak/ml se smetalo za kontaminacija, nad taa brojka za infekcija. Kaj nas pokaza 100000.
    Ja prasuvam od sto togas pokacenata tt mi veli moze od zapcinja bilo ili od bakterijata vo nosot.
    I kazav sto sum procitala no odbiva da veruva, dosega vo nejzinata rabota ne sretnala urinarna infekcija na tolku malo bebe. A ne e mlada ima dosta iskustvo.
    I pobarav upat, ne mi dade, ke sme snimale ako se povtorila infekcijata. Zar da cekam da se povtori, sto ako togas e bez simptomi kako sto znae cesto da bide pa da napravi pogolemi problemi??? :@
    Epten sum vo nedoumica, ne znam sto da pravam, ne znam ni kaj koj specijalist treba dali kaj urolog dali kaj nefrolog, postojat li detski specijalisti za tie oblasti ili kaj onie sto odat vozrasni ????? ;(

16. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Од старт спие во креветче кое е одма до мене, за доење станувам го земам во раце, цица и повторно назад во креветче.
    Многу ми е посигурно така.
    Искрено мене страв ми е да спиеме во ист кревет, да не случајно спиејќи несвесно го поттиснам, удрам или прекријам со ќебето. :/
    Не знам колкави сте, но недај боже може и да падне ако се врти.

На tarantula и LadyC им се допаѓа ова.
  17. Andri62

Andri62 Активен член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    49
    Супер е апликацијата :P фала

Зошто да чекаш 40 дена се затвораш дома. Колку е бебето. Јас во депресија да бев првите две недели се плашев да не западнам во пп депресија но си реков ако неможам да си помогнам себеси како ке му помогнам на малото кое ме чека мене, стискам заби и гурам напред на 21 година во друга држава сама ппомош од никого. Мораш мајка ке си се тешиме и ке кртавалиме. :hug:

18. Andri62

Andri62 Активен член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    49
    @tarantula бебе спие со нас во средина на перница а јас и мм се стискаме по страните мислам дека нема да го повредиш бидејки знаеш дека е на кревет спие со нас од причина што кога ке ја успијам и кога ја ставам во креветчето прави нагли движења со рацете и се буди со плачки.

На tarantula и kavadar4anka им се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.673
    Мајка тие рефлекси со рацете се нормални. Бидејки бебето сеуште нема мускулатура па откако се раѓа до некој 2 3 месеци тоа е така природно да прави. Така ми кажаа во болница уште. Може и се плаши па ги дига рачињата и моето е такво. Само што јас користам сеуште корпа од количка за спиење до мене бидејки така ми е најсигурно и најпрактично плус бебе е во мал простор што на него тоа многу значи со оглед на тоа дека растело во премал простор. Планирам уште малку да монтирам креветче .. децата до 3 месеци немаат навики, не се способни да манифестираат навики да така пред 3 месеци ќе го ставам во креветче па ќе се учиме.
    Секој со своето но мене ме плаши да спие до нас, никогаш не се знае.. опасно е но и не мора да значи. Но тоа е мое размислување.

На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Andri62

Andri62 Активен член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    49
    И мене ми беше и сеуште ми е но не верувам дека би ја повредила ти кога е до тебе спиеш но на секој звук си будна вчера плачеше и гушнати спиевме згужвана во мене на раката спиеше и гушната. Во car seat ли спие нас не искараа за тоа. Инаку најмногу сака да спие на меше на градите на мама, ужива и сега моментално. Ние и креветче и moses basket имаме но не плачеше па моравме ние да се прилагодиме.

На tarantula и pepapa им се допаѓа ова.