Во корпата спие. Јас имам количка 3 во едно. Кар ситот ми е само за прошетка нај корисен. Ставам дете во кола и после кар сит на количка, по дома е исклучиво во корпата.
Мене и по дома ми е некогаш во транспортерот и спие во него. Што имА страшно во тоа кога ортопед дозволува неколку саати во тоа како и во релаксатор. Впрочем и двете се на 45°
Точно. Мене ортопед на оној преглед на 2 месеци ми кажа да седи така слободно за да може да посматра што се случува околу него,тоа е многу важно за развојот. Го прашав и за временско ограничување, ми рече колку сака да седи ама сепак не претерувавме. Но, се случувало и 5-6 часа вкупно во денот да се вози, шета и да седи во транспортер.
Мајки веќе четврти ден како не е какана малата само мокри и тоа многу често дали е тоа проблем и од што би можело да биде така? Утре ќе се јавам на педијатарот да прашам а вака нема ништо друго невообичаено кај нејзе. Кажувајте некој ако сте имале слично искуство зошто загрижена сум веќе не е малку 4 дена. Инаку е два месеци и само на доење е.
@LejdiD ние сме сеуште мали но не беше какана неколку дена па се обративме кај стручно лице и рече дека е во ред доените бебиња и до десет дена да не се искакаат.
Majki 6+ sme samo na doenje mi e sakam da ja ucam so sise nikako ne mozam ne saka da pie od sise a moram da ja ucam.na rabota ke.pocnam kazete nekoja finta.nesto kako da ja ucam mnogu se sekiram so ke pram vaka
Пробај со чашка со клунче, ако не фаќа, тогаш обична чашка. И мојов не фаќаше, па еве, од пет месеци од чашка пие вода. Млеко никакво не ми прифаќа.
Мајки можно е скоков на 3 месеци да трае 3 недели? Значи се нешто ново манифестира малиов, последниве неколку дена не ми јаде асално, треба веќе од 4 месеци да премине на 180 мл ад, а мојов ни 60 не пие, бара почесто, а малку цуца. Дали е можно да е до цуцлата, 0 ми е ставена за новороденче, ама па кога ставам за 2 месеци се задавува одма а тек да ставам за 3+. Дајте ми совет, некаде грешам...
Ако ти бара помалку а почесто давај така. Обично никое дете не пие по табела и шема. Пример ти ако даваш 180 мл ќе треба долго време да помине во саат за да пие повторно а скоро ниедно дете не пие толку а камоли да побара после толку многу часа. Давај како сака бебе, ако сака помалку и почесто давај така не се раководи по табелата. И мојот е така. Некогаш пие некогаш ич.
Ама јас откако го подизгубив млекото се се смени. Божем ад пие повеќе, испадна дека и тоа не го пие доволно. Не давам по табела, но обично пиел бар 120 мл. Тогаш ем цицаше и добиваше 2 пати ад, сега не и не, а преку ден е само на ад ( дали цица еднаш двапати, толку млеко имам за жал) и спие мн. Навечер еве заспа со испиено дали 60мл и ќе спие така до кај 1-2 што е премногу. Ми е страв гладен да не е... Другото време спие кај мене на цицка не знам зашто така и цица. Пелените не ги полни ко порано.
Во секоја аптека и поголеми маркети имаш чашки со клунче, е сега има преодни, од 3-6 месеци и од 6+. Скоро исти се сите, може со било која да пробаш и дај Боже да ти фати. Моиве и двајцата не фатија ваква чашка, ни поголемиот, а еве и второво не сака. А и јас за два месеци треба да тргнам на работа. Сега, како и за поголемиот, користам малечка чашка за ракија, ама подебела, не од тенките. Не ја полнам цела, туку до половина. Со самото тоа што се гледа како оди течноста, имаш контрола. Не пие млеко, само вода, инаку ќе требаше саат време еден оброк да давам. А пробав со адаптирано, оти не можам да се измолзам, многу малку вадам од градиве, па затоа решив со ад да пробам, ама џабе пари фрлав
Lele ista situacija sme daj boze mojava da fati inaku ne znam so kr pram a bez.mleko ne mozi saka da.pie I greota do 4-nema sansi da.izdrzi bez mleko kako e naviknata mojata sekoj sat I pol cicka bara.ako so e.jadena lelee maki
Ќе намалуваш подои, т.е ќе гледаш да биде на цврста храна евентуално ад млеко во периодот додека си на работа, значи, ќе почнеш уште пред да тргнеш, да и ставиш некој ред. Така и ти нема да имаш проблеми со градите. Јас така планирам да почнам барем месец дена пред почнување на работа. Ама здравје, ќе видиме.
Земи цуцла 1. Ние таква користиме. Пробај да згрееш млеко, да оладиш види дали е до тоа. Или најверојатно да сменеш ад ако не го сака што знам. А може му е само и период што одбива или некој скок во развој се си бива. Дете е човек е како нас и ние некогаш повеќе или помалку јадеме. А може дека сега се му е интересно бидејки е во таква фаза па заборава да цица и се загледува. Пробај и во малку потемна просторија. Се пробај нешто ќе упали Давај на 3 часа барем или навечер инсистирај на повеќе млеко ако ти е спие.. Тој еко е гладен ќе стане нема да се успива толку.
Ni se pojavi belo na jaziceto i ni kaza maticnata da go cisteme so nistatin kapki.no jas nikako neuspevam vo usta da i brknam.dali moze da i gi dadam da gi ispie tie 10kapki ili ne
Три и пол месеци сме. Неколку дена бевме надвор од дома т.е. во друг град. Шетавме. По гости и надвор на ручеци, бебо супер го прифати сето тоа беше се како под конец и со јадење и со спиење. Откако се вративме како растревоже е, немирно спие, дење не може да преспие и плаче зашто е ненаспан, дури и цице не го смирува. 360° се смени детево. Искуство?