Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kammam

kammam Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    21
    значи можно е лошо да му ја ставила вакцината. ајде ќе пробам да видам да го однесам следниот пат во букурешт (другарка ми ми вика била сестрата мн фина) доколку можам, освен ако не ме вратат дека другите вакцини не сме ги примиле таму. симонаТино и пепуш фала на одговорите.

2. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Вакцините се примаат согласно општината каде припаѓате ( така ми кажаа) јас имам другарка на вакцини во Сингелиќ и не можам таму да ја носам бидејќи не сум од таа општина така д а ако припаѓате на карпош нема да има проблем мислам

3. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    вака мамички сакам да ве прашам дали хип 2 се приготвува исто ко хип 1 бидејки ние од утре треба да почнеме со 2 па сакам да знам дали исто се приготвува како пто е 1 на 1 мерилка млеко 30 мл вода.позз :$

4. bitol4anka

bitol4anka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    32
    ete i mojot 2 veceri spie do kaj 11 h ubavo,posle na sekoi 15min.na pola saat samo preta nervozno dali zapceto e pri kraj pa go maci ili....za grcevi nema sanski da ima veke 8 meseci sme.mleko si pie od sise normalno znaci ne e gladen.mozno e da e zapce posto nepceto dolu mu e zaramneto i mn nervozno se cesa.ajde da vidime koga ke bidi zabceto :) pozzzz

5. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    има ли некој да ми каже? :$

6. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    124
    А на задната страна од паковката не пишува?Нели има табела за подготовка? Јас мислам дека се подготвува исто како и Хипп 1.

7. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    оштетено е затоа прашувам а во аптеката заборавив да прашам.на 1 пишува и она ова има етикета ама оштетено е и ниш не се познава. :(

8. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.392
    da taka se podgotvuva HEV.
    Simona tino kerkami imase reakcia skoro od site vakcini sto gi primivme do sega , slednata e na 1 godina
    od DI- Te- Per mi kacuvase temperatura , a od drugite nodzeto i otekuvase , ne mora da znaci deka e do doktorkata , se zavisi od toa kolku e nezno deteto , jas na primer koga i da me bocnat rakata me boli 3-4 dena sto ne veruvam deka e ist slucaj i kaj poveketo od vas, zavisi i od doktorkata da ama ne sekogas :)

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.230

Не мора да значи. Еве, ние требаше да го носиме малиот во диспанзерот во Автокоманда. Еднаш бевме таму, на почетокот, не ми се допадна односот на персоналот, плус градоначалникот си влезе преку ред, без да види дали има некој, со амин од докторите, а ние чекавме два часа со мало бебе од одвај месец дена... повеќе не се појавивме таму, се префрливме во Млин Балкан (Идадија). Таму ни е и матичниот педијатар. Во секој случај, мислам дека имаш право на избор, барем во Скопје.

10. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Епа градоначалник е во прашање, а бебињата може да чекаат.Само на телевизија им даваме предност на мајките и на децата а во реалност не се ни погледнува во нив а камоли предност да се даде...
    Во контекст на муабетов, Annath е во право...Јас живеам во Аеродром, но по лична карта сум во Ѓорче. Бебето го вакцинирам во Јане Сандански, без проблем, иако ми бараа да поплнам еден како образец и таму да си напишам дека припаѓам на општина Аеродром, за да они си имале ,,покритие,, .Ужас.

11. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Касно е за да редактирам,па морам ново мислење да напишам... Сакам да прашам, иако знам дека е индивидуално... Моето бебе има 2 ипол месеци, и од пред една недела ми смени шема за јадење. Значи јаде на 4 саати по 160-170 мл млеко. Цела ноќ спие, значи ноќе нејаде. Вкупно дневно пие 4-5 шишиња, значи одприлика од 650-800 мл, зависи од денот некогаш пие повеќе некогаш ич не и се јаде. До пред една недела беше многу лакома, уште не сум и го приближила шишето она се тегне по него, а сега кога и давам го пљука, плаче, вришти...и после 100 обиди и со молење едвај да го прифати, а после го пие цело. За цицање нејќе да чуе, ме откачи скроз, веќе и млекото ми секна. Денеска гледам се искакала скроз зелено, онака темно зелено накај црно дури. Дали е гладна па затоа така кака?
    Ајде мајки што имате бебиња отприлика 2 ипол или три месеци кажете ми по колку јадат вашите малечки и дајте ми некој совет што може да и е што нејке да јаде, а и за ова столицава што може да и е...
    Ве поздравувам

На pepus му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Мојот син е скоро 3 месеци и јаде по 120-140 мл на оброк, навечер спие без будење од 7,8 па некогаш дури и до 10 часа без ниеднаш да се разбуди и не јаде нормално не го ни будам за јадење. Дневно не знам колку ќе ми се фанат мл млеко да пие ама јас не се водам по тоа колку месеци е толку треба да јаде по толку пати :shake: колку му се јаде толку, некогаш му направам 120 мл и од нив ќе остави 20,30 мл , не сака повеќе, некогаш ќе изеде се и уште сака па му правам уште 30,40 мл и тогаш е најаден и задоволен, некогаш му се пријаде после 2 часа, не можеме ни 3 часа да дочекаме за јадење, некогаш поминат дури 4 часа , а он абер нема за јадење, така да можам да кажам дека е различно многу и јадењето и спиењето и многу работи и секое бебе си е индивидуално и различно за себе.
    Ете отприлика така е нашиот распоред за сега па натака ќе видиме :tmi:

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    308
    Здраво мамички, како сте? Одамна не сум пишала...Ние имаме еден проблем..Малата моја кашла и тоа по неколку пати на ден, а синоќа и навечер..Исто има и секрет во носето, па и го влечам со пумпица и бајги вадам..Денес ј аносевме кај педијатарот, ја прегледа, рече дека не е ништо, од шлајмчето се закашлува..На градите нема ништо и грлото не и е црвено..Ми рече капки марисол да и ставам на сат време...Ама тоа кашлањето ме убива..Имала ли некоја мајка вакво искуство?

14. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    И моето бебенце го имаше истиот проблем и ние вадевме мрсулчиња од носето и се повеќе и повеќе се правеа. Кога го однесовме на педијатар, не пратија во државна и таму докторката не задржа да лежиме и го лечеше со антибиотици. Јас ти препорачувам да си отидеш во државна и таму ќе си видат најубаво.
    За столицата чим е зелена тоа значи дека е гладно или е настинато. Мене кога ми беше настинато таква боја какаше.

15. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156

Силк мој добронамерен совет е да го намалите малку млекото по оброк да не е „прејадена“ па затоа не исе вари млекото убаво( па оттука зелена столица како резултат на лоша дигестија) читај се сретнуваат старо и ново млеко и и создава мачнини па кога ќе види шише вика зашто го поврзува со маката ама дека е гладна пие ( бидејќи шишето е практично одвод ) лесно е да се испијат 10 -15 мл плус по секој оброк . Значи дај и 150 мл по оброк на пример 5 оброци во денот така имате 750 мл во еден ден што е средна вредност од она што пие ( значи вкупната количина не ја менуваш)одмори ја оваа недела со толку , исто да не заборавам измери си ја пред да даваш 150 мл и после тоа иќе видиш дали и се доста. И за да измериш оптимална количина намлеко за вас 150 мл * килажата поделено на 5 (нели 5 оброц ии ќе видиш отприлика колку е оптимално ) па модифицирај плус 20 на пример ако не ја заситува по оброк

16. danielka0507

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    308
    И моето бебенце го имаше истиот проблем и ние вадевме мрсулчиња од носето и се повеќе и повеќе се правеа. Кога го однесовме на педијатар, не пратија во државна и таму докторката не задржа да лежиме и го лечеше со антибиотици. Јас ти препорачувам да си отидеш во државна и таму ќе си видат најубаво.

Ама ме уплаши..ама за државна треба упат кој го дава матичнава, а таа ми рече дека не е ништо страшно...

17. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Danielka имате ли температура , малаксаност , одбива јадење слабее сонливо е исл ? Ако ти е нешто сомнително напрајте крвна слика и брис од носот и грлото . Ако детето е во ред и нема на гради не гледам зошто туку така би ве задржале во болница. Ние имавме стафилокока која ја фативме во родилиште и вадевме огромни мрсули ( уште од 10 тиот ден од раѓање 8 бевме во болница а ми кажуваа и дека и таму иваделе ) но немаше потреба од лежење во болница , на гради бевме чисти и со антибиотски капки во нос се среди , потоа бевме на детска клиника зашто се утепуваше од повраќање па повторно ни рекоа нема задржување чим не дехидрира зборот ми е не се лежи само од туку така .

18. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    41
    e nisto ne e strasna,arno ti rekla maticnata ,kasla od sljmovi,vo drzavna uste tolku ke se razbolite,sledi go deteto ako treba i cesto nosi ja da ja slusnat na gradi,ke ti go ispovrati sekretot i ke prestane,stavaj i poveke kapki

19. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    41
    se slozuvam so pepus,namali ja kolicinata po obrok,sin mi koj sega e tri godini taka mi pravese,koga ke go priblizev siseto vreskase ,placese so sila go ranev po saati,i nakraj da dobie averzija na hrana,taka da namali go mlekoto,malata moja pie 120ml.na obrok majcino mleko i tie nekogas ne gi dopiva,pred dva dena i ona pocna taka da zaplacuva i da mi se vitka,za sin mi stalno broev ml.sakav sekoj den da mi jade na tri saati po 150,i da nema odstapuvanje od toa mu butkav so sila,e sega mi e krivo,najubavo e oni koga ke pobaraat,sega ivo pocetokot i na malata taka i praev kako da mora po 120ml. da pie,i non stop gledav na saat ovie tri dena pocnav da ne se pritresuvam da mora da ispie 120 ,pa ja ostavam i so 80

20. danielka0507

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    308
    Нема некои други симптоми, освен кашлицата и мрсулчињата...Еве и ставам капки и се смирува...Се е друго најнормално..Не е омалаксана, си цица нормално како и порано, весела е...
    Во контакт сум со матичната, пак и се јавив и ми рече да не се секирам..