Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.870
    Допаѓања:
    203.012
    Сосема нормално и очекувано. Излезот од рутината и познатата околина си го прави своето. А како расте може повеќе да биде изразено, да си знаеш, но тоа зависи од детето.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.673
    Моето бебе почна да се исфрлува со ситни ранчиња, не се црвени но се познаваат ситни ранички, од цчера забележав кај кукот а сега и понагоре.
    Што значи ова?
    Од памперсот ли е или?
    Малечки сме само на млеко сме па ме чуди од што би било?

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.870
    Допаѓања:
    203.012
    Какви се на допир? Рапави?
    Ако може сликни само тоа, да видиме. Два месеци има ако не се лажам?
    Моево се исипа со суви лишаи некаде два месеци кога имаше. Прво на едната нога, па на другата, па се прошири на грбот и стомакот, на крај на рацете. Прво како засебни мали лишајчиња, после се спојуваат во едно. Еден ми вели до конституција е, друг ми вели од прашокот за перење, трет ми вели некој вид бебешки дерматит е. Со колекцијата на Логона од невен сњ смирува ситуацијата, ама не поминува сосема. Сега ќе го носам на кожно на клиника, да видам уште оваа докторка што ќе каже.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Витамина да не се вруќици? Да не ви претопло дома или да не си го облекла многу деновиве. И моето еднаш така се исфрла по мешето и по градите како ситни брунчиња, не многу црвени но се осеќаа на допир. Не мачкав ништо, само почнав полесно да го облекувам и го оставав почесто голо да му диши малку кожата и за 2-3 дена поминаа.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Дај сликни ги само нив да видиме. Ако е во пеленската област да не е од пелената или дека не дише кожата. Пробај кога менуваш пелена оставај го голо да дише кожата малку. Јас го оставав по пола саат голо да лежи. Само нас лето ни беше.
    Во принцип кожата е прва на удар на надворешните влијанија и затоа се толку чести кожните промени кај бебињата. Алиштата со многу малку прашк пери му ги и не ставај омекнувач. Се е тоа хемија. Испаѓа како реклама, ама пак ќе ја спомам логоната, јас само во неа се крстам. Моето е со дерматит атопичен и само од нејзе се смирува. Кај него првите промени беа на рацете, па на лицето. Вакви беа на почетокот, а после се воспалуваа и стануваа жар црвени, конкретната причина никогаш не ја открив.
    20151212_190425.jpg

6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.673
    @Lolipop23 @irena.1
    Ви благодарам жени.
    Кај моето е само на регијата дека стои памперсот.
    Најевентуално е од него, не сакајки сум сменила на пампер бејби драј а беше претходно на сензитив па најверојатно од зеленот гел му е ова еве два дена откако го ставам.
    Сега му купив сензитив овој ќе го фрлам.. тоа е.
    Се надевам дека ќе помине. Ако е од тоа.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Mami dali i vasite bebinja na 2+ mnogu malku spijat denje, koe vreme vi zaspivaat navecer i kolku vreme se zaspivate? Moevo e mnogu loso, sekoj den i e razlicen, moze da spie dva saati preku den i dva pati po malku, ima denovi koga bukvalno ne spie voopsto, samo vo race saka, navecer se zaspivame po 2/3 saati i poveke, place navecer, neznam do sto e, dali uste ima grcevi ili pa takvo si e loso, na majcino e dobro napreduva.. ili li sansi da smeni na podobro da pocne da spie

8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.673
    Кај 90 посто од бебињата опалува апликацијата бејби слип или на јутиб звук од фен или првосмукалка пробај да видиш дали ке опали.
    Ако бебето со е намирено не верувам дека плаче од аздис. Да има и такви бебиња ама сепак по друго е плачењето и не спиењето. Ако има грчеви бебето ќе плаче ќе црвени и ќе ги витга ноџињата ако е така кај вас пробај со капки инфакол да даваш но резултати чекат не веднаш туку после некој ден. Види и со млекото како стоите. Се пробај за да видиш до што е. Во ред е да не спие ама не е во ред воопшто да не спие и да се успива.

9. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Pustame i denje i noke beli zvuci ama nekogas ne ja smiruvaat... preku den ne place tuku ednostavno ne spie, ke zemam kapki za grcevi i ke vidam kako ke bide

10. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Ние еве со Colief сме од петокот вечерта, но сеуште нема ефект:(|(:headbang:

Мајки што давате пробиотик, како го давате: ставате во шишето со млеко или во лажиче капнувате+капки млекце?

Последна измена од модератор: 22 април 2017
  11. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.632
    Допаѓања:
    15.757
    Јас во млекото ставав, така најдобро се раствара

12. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Мајки дали сами сте возеле бебе во кола? Пр во транспортер да го ставите и да одите некаде ?
    Малку се плашам, а нема како ( по автобуси не би го пикала за ништо на светот)

Мојов е спанко невиден. Он спие и дење и ноќе, повеќе спие него што е буден. Ама тоа зависи од бебето. 4 месеци за 2 дена ќе прави. :)

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  13. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Јас прв пат седнав да возам на еден месец после пораѓај, тогаш раната престана да боли и одма со бебето. Прво го возев на задно свртено наназад, врзано се по прописи, а како расте така помалку спие кога се вози и кенка, ми се дави демек нешто изводи и го ставам на совозачко исто свртено наназад и врзано СЕКОГАШ.
    Немаме проблем никаков

На pepapa и LadyC им се допаѓа ова.
  14. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Дали знаеш како ми олесни со ова? Мн се плашев, петарда сум. Ќе го оставам позади, ми е страв напред бетер, ама мора да се опуштам, не можам да се плашам вечно... :*

15. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Неможеш, така е.
    Јас би седела затворена дома ако толку се плашев, цела зима бидејќи не беше воздухот нешто многу за шетање јас си одев кај баба ми кај мајка ми, некогаш до мол, на педијатар, ортопед си го носам сама, во парк, маркети итн..башка го навикнав да се вози па си ќути сега си грицка играчки и дреме ;)

На Lolipop23 и LadyC им се допаѓа ова.
  16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Браво мајка, алал да ти е! :*

17. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Majki dali im stavate kapa na bebinjata koga gi setate sega na toploto.nie sme 2+ meseci jas stavam tenka kapa ama koga ke ja trgnam kapata glavata i mnogu topla

18. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Да на совозачко седиште, посигурно ми е. Немај гајле.

Не.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Мајки - ѕверки алал да ви е, ме окураживте! :*

На kikin, pepapa, kavadar4anka и 2 други им се допаѓа ова.
  20. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Mami a bebe od 2+ kako go setate nadvor so kebence i dali dolgo vreme sedite nadvor so bebe