Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Majka i nie sme 2+ i mojata bese ista nespiese voopsto i se vo race sakase.no pocnav na ja hranam pod saat minimum na 2 casa koga e budna(samo na doenje sme) i ja uspivam pod saat.stop e tri casa budna i aktivna vednas ja stavam vo kolicka i ja turkam nekogas i po pola saat i ja zaspivam.taka imame dve glavni spienja vo denot od po 2do3 casa i mnogu dobro funkcionirame.mnogu e pokomunikativna taka.so toa sto nespie ne e ni odmoreno bebeto i e placlivo.veke posle vtoriot mesec treba postepeno red da se voveduva i za jadenje i za spienje.e sega jas imam problem sto navecer isto mi se budi na 2casa i sum hronicno nenaspana.vie kaki ste so noknoto spienje

2. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Капа и ќебе нема шанса да трпи мојов. Преголем склетџија е. Тенко бодивце по долги и тренерчиња со чорапчиња. Толку. :)
    Инаку вчера од 16 до 21 и 30 не бевме дома, Надвор беше до 19 па на гости, па со тенко ќебенце назад у количка.

На kavadar4anka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Lele mene me e mnogu stav za glavickata deka mu e gola a vetre poduvnuva.a i mojata place nesaka kapa

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Ниедно бебе мислам не сака капа. Ако дуфка ветер стави и . Јас ставам кога дуфка обавезно ем 4 ќе прави сега . Тоа зборам без ветер кога е ко вчера преку ден што беше. Вечерта накај дома и капче ставив. :)

На lejla5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    E poradi taa kapa se doma si sedime.stom i stavam kapa histericno place pomodruva.kapa moze samo ako predtoa vo kola ja vozime pa e podzaspana i ne ja primetuva

На Kejtovska и LadyC им се допаѓа ова.
  6. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    И мојов ја дига зградата у вис секогаш, ама првите 2 мин се нервира и вришти. После ко ништо да не било. Мора и не го прашувам дал сака. Што за ушиња, што заштита од ладно. Е сега веќе не е ладно па и избегнувам капи за дома поготово. Тргам од себе, јас би се сварила не па бебенце.
    Инаку за надвор мора. Мислам не мора, ама е пожелно, па мали се мн. :)

7. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    И јас така правам, ама многу пати не ми го допива цело...

8. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.632
    Допаѓања:
    15.757
    Е па добро не е толку страшно,ако пие АД и во самото млеко има пробиотици,барем знам за Хуманата дека мојата такво пиеше:)

9. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Јас го возам, транспортетот и ми е наместен на совозачко, се врзан со каиши :) и воздушните исклучени... вака ми се смачи, да ме однесе некој, да ме земе некој...

На pepapa и LadyC им се допаѓа ова.
  10. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Мајчино млеко пие во шише, се измолзувам

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    @LadyC и ние го возиме или на совозачко или назад. Убаво притегни и вози слободно, мене лично напред ми е многу посигурно и да закочиш не дај боже наеднаш тука е сепак ќе придржиш.
    Јас имав таква случка и многу се исплашив. Пази само како возиш и пополека.

Да не ве тагирам најверојатно ќе прочитате. Капа ставам обавезно, тенка памучна за надвор за внатре не. Облакам боди шпихозни и чорапчиња покриено до памучно ќебе. Имајте во обзир дека и самата заштита одозгоре на количката е супер па да така не го дува сигурно.

За спиење и моето не е некој спанко ама измислуваме се снаоѓаме нишкаме пуштаме звуци и така. Јас мислам дека најмногу од капките бебево ми се смири во секој поглед. И топло препорачувам да се користат според упатство.

На LadyC и pepapa им се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.869
    Допаѓања:
    203.010
    @lejla5 облекувај му горна тренерка со капче, па по потреба ќе му ја ставаш, ако дува, инаку нема потреба ако е во количка, заштитено е.

13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Од 15 дена го возам сама позади совозачко ми е транспортерот ставен

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  14. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    И ние сме 2+ и немаме некој ред во спиењето, а баш би сакала да успеам во тоа :)
    Обично во текот на ноќта знае да спие по 4, 5 ретко 6 часа без да се разбуди за јадење, меѓутоа времето на легнување не ни е константно, речиси никогаш пред 12, а кога како..некогаш 1, некогаш 2, 3..а се случува да не најде и 4 наутро..
    Откако ке ги отспие тие 4, 5 часа, до 12-13 часот спие со паузи од по пола до еден час, во кое што време јаде, се пресоблекуваме, малку гука, се смее..
    После 13 часот не ни се знае редот.. некогаш спие и по 2 часа, некогаш дремнува неколку пати по 15-30 мин..
    Обично децата после бањање заспиват, моето како да се расонува.. Се бањаме околу 20-21 часот и после бањање, ако се случи да заспие, не спие подолго од 40-тина мин..станува, се расонува и после тешко нас :)
    Верувам дека грчевите имат најголема улога во ова "безредие", бидејки мојава и да заспие, ако ја стегне мешето се буди со болка, се вие, се расонува и после и треба повеќе време за заспивање..
    Се надевам дека кога ке ни поминат грчевите, полесно ке направиме некој ред :)

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Жени бебето ми поврати цели 150 мл колку што испи вака никогаш не се случило до сега од што може да е?
    Дали смеам сега пак да му дадам или морам да чекам 3 часа?

16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    И мене ми е позади совозачко :D
    Фала ти :*

Се дешава, може да е вишок или па ако се напрегал да кака (кај мојов се случува некогаш и тоа) да исповрати.
    Не е страшно доколку не е континуирано. Јас знам да дадам и пред 3 часа ако плаче и не е најаден (нормално не секој ден туку во вакви ситуации)
    :)

Последна измена од модератор: 22 април 2017
    На wannaBeMomma и vitamina им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Нели упатството вели дека е потребно 3 часа за да се свари млекото па по некоја логика после исповрарувањето бебето нема млеко во желудникот и може да се дава.
    Моментално не се нервира за млеко, ќе почекам па ќе дадам.

18. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Остави го тогаш, сам ќе алармира. Може му се олеснило ако му било тешко. Како и да е не мора да чекаш 3 доколку е гладен и плаче. :)

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Ve mola za pomos,
    Bebe supr si bese si spiese vo krevetce noke,poslednive denovi koga go prefrlam vo krevetceto se budi.Spie samo vo krevet do.mene so cice.Ve molam sto da prava.,sakaam dasi spie pak vo krevetce!! Strav mi e vaka vo ist krevet ututkano do.mene

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    :lol:
    Не е за смеење ама ме изнасмеа
    И кере спиеше во креветче до 3 месеци и после тоа истото и мене ми се случуваше
    Сега е скоро 11 и спие со нас :worried:

На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.