Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Mene sega na 3 meseci mi dozvoli pedijatarot.120 do.150 ml da bide eden obrok. Moe mislenje e deka.sekoe bebe si e individua specificna, vo smisla na ova hranenje po tabeli, saati i slicno. Kolku maki imav dodeka bebe bese.poveke na ad i kutroto sedese gladno zaradi tabelata. Vo tvojot slucaj mislam.deka mu davas malce poveke. Probaj davaj mu 120, pa.ako bara uste napravi mu uste 30. Hrani go so pomalce na pokratko vreme. Iako e ad, sepak mozes i na 2 i pol casa, ako veke si bara, ne mora strogo 3. Da ne e epten nabrzina. Mislam deka so pomalku i pocesto ke se sredi. 180 ml se mnogu, ocigledno ne gi trpi, tesko mu e na meseto stom povraka.

2. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.494
    за правила дали има во чаир не знам, ама толку мало бебе со тексас, карнери и што се не, не иде според мене :)

На sofi2107, majdaa, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Јас зборував со мајки што даваат ад и на 1 час по 30 или 60 мл да така не било репер тоа 3 часа. Барем тука каде што сум не е.
    Јас лично не би се раководела по тоа од проста причина што бебето не ми бара пред 3 3ипол часа.
    Веднаш што осетам кога е нервозно и покажува знаци тогаш давам.
    Може е период ќе помине.
    Некогаш бара повеќе некогаш помалку зависи кога е гладно.
    Но, во секој случај намалив па ќе видиме овие денови каква ќе биде состојбата. Ти благодарам.

4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Џокерче бебе што току изнесено од болница е премало бебе за таква облека.
    Може сега размислуваш така НО ќе видиш дека ни самото бебе нема да го трпи тоа едно а друго едвај ќе му ги облечеш тие алишта. Ќе се саклетисува.
    Тоа било толку време в стомак а и самото бебе нема да ги поднесе тие материали. За него ќе биде претежок период на адаптација со надворешниот свет а камо да облакаш чипки тулови и тексас.
    Јас ја разбирам среќата но сметам дека не е правилно таквиот начин.
    Здравје ќе подпорасне ќе го дотеруваш а сега најдобро би било дур пркне да го облакаш во мек памук и не натрупано.
    Сепак одлуката си е твоја работа и никој нема да те спречи во тоа.

На iloveyou29, sofi2107, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  5. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Ma davaj koga ke posaka bebe, znaci se svarilo stom mu se jade. Kolicinata ke ja odredis posmatrajki go deteto. So ova sative ne se slozuvam nitu jas (sega, a na pocetok pocituvav slepo). Koj e toj doktor ili tabela sto ke odredi kolku e gladno moeto bebe? Univerzalno prifateno demek. Pa ne se site bebinja isti. Ako cicaat neka cicaat koga sakaat, a ako se na ad ima rezim da im vovedime. Yeah, sure!:^) Izbegav od temata, ama me nervira ova, pa se iskazav :D Jas mislam sega nema da imate problem, ako davas po pomalce, polesno ke mu bide na mesko. Sepak, so povrakanjeto se gubat elektroliti, ne e ubavo iako nekoi velat visokot ke go povrati, jas ne sum za toa. Pocesto po pomalku e zlatno pravilo i kaj nas golemite8)

На vitamina и joy1 им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Моево ниту бљуцкаше ниту повраќаше.
    Откако некни ми исповрати цело млеко бидејки се засркна про ждригање гледам дека одбива многу. Сега давам помалку а и оно самото пие помалку. Знам дека не е во ред често да повраќа или бљуџка фала богу. Ама ете помина.. се стабилизиравме :).
    Пиши ми лп кажи како сте.

7. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    Истото би ти го кажала и јас, бебето е премало за такви материјали, најубаво според мене е памучно боди и некои убави памучни шпикозни, да и биде топло и меко. :) Има време кога да ја дотеруваш во фустанчиња. Исто и јас имав изнакупено мали фустанчиња и што ли уште не ама ништо од тоа не и облеков првите 2-3 месеци, плус и комплицирани се некои за облекување. И ракавички мислам дека треба да и ставиш ако имаш, сепак не е толку топло сеуште. Сите нови мајки сме такви значи, од радост ке изнакупиме се и сешто а после го користиме само најпрактичното. :D

На gjoker4e, sunmoonstars, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Plus nema sansi da i dozvolat od cair da go iznese taka obleceno. Ne dozvoluvaat ni na kratki, mora da e po dolgi pamucni dali spihozni dali kompletce, mene me vratija so kratki sakav zos bese sred leto ama dobro mm neznael sto da zeme i pola plakar go zemal pa nemorase da se vraka do doma po dr obleka. :)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Моето е родена во државна ја земав на боди по прерамки и шпикозни по долги и чорапчиња. Таму ме искараа ладно да не и е.Детето се свари родена е на 07.07

На gjoker4e и TutiFuti им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Си се помешала со џокерче софимар.

11. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    34.273
    Синко се роди на 17.07. во Куманово и го изнесов од болница во боди на кратки со комплетче ританки и како бенкица доаѓаше памучни беа капче ракавички и кондурчиња по долги ракави(од оние комплетите што се продаваат)додела стигнавме дома дете жива вода беше.

На majdaa и gjoker4e им се допаѓа ова.
  12. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Јас сметам дека новороденче се изнесува во нешто меко и удобно.
    Јас го изнесов во пижами :)

На iloveyou29, sofi2107, gjoker4e и 3 други им се допаѓа ова.
  13. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    34.273
    да де и овие се како пижамки ептен мекани знаеш за кои зборувам во кутии има на бебето на карамел слични на тие гаје што се .

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    И според мене треба памук на бебе. Шпикозни и боди најдоодветна комбинација. Ама секој си знае

На sofi2107, TutiFuti, LadyC и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    @vitamina Уф се извинувам, сега гледам :lol::wasntme:

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Синко беше во комплетче од органски памук на Bebetto

На danichap, TutiFuti и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Mojata gospoza ja iznesovme vo satenski I cipkan fustan po zelba na gospozata svekrva.
    Dodusa ocekuvavme masko ama po zelba na gospozata svekrva imavme kupeno farmerki I kosula.
    Jas sakav pamucno kompletce, bebe e toa, ama ajde na sveki merakot da I go napravam. Ako nekogas imam vtoro moj keif ke si teram I ne mu bega pamucno odelce.
    Od moe iskustvo ne za takvi fustaniza iznesuvanje od bolnica.

На SofiMar_, sunmoonstars, TutiFuti и 2 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    37.277
    Ви благодарам на сите за одговорите и мислењата сепак прво ми е и не сум многу запознаена со таа област. Значи сепак 100% памук боди, шпихозни, чорапчиња и ракавици ако немаат шпихозните и капче за изнесување на бебето од болница. Имајте убав ден мамички! :l:

На SofiMar_, kikin, majdaa и 2 други им се допаѓа ова.
  19. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    .
    Јас мислам дека ти ќе се породиш на 1ви април. Најкасно 2ри. Така ми иде некако. :D
    Малецко ќе е, ама мислам дека како векна ги виткаат во Чаир, еве ќе ја повикам @mariz она има искуство со Чаир, не знам дали ги облакате вие врска немам. :)

На kavadar4anka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    76.954
    Не бе 1ви, 2ри, а термин и е 19ти, ке раѓа на синко роденденот на 12ти Април :rofl: се шалам малку...
    Инаку додека се таму ги повиваат, денот кога ја испуштаат доаѓа маж и со алишта за неа и за бебето, ги подава преку шалтерот (таму има соба за облакање да си се облече она), бебето го облакаат сестрите во друга соба. Зависи колку мајки испуштено има тој ден, ги викаат во собата една по една додека се облекува бебето да кажат и по некој совет, за нега на папче и сл. Кога е готово бебето сестрата го носи кај таткото во ходник. Таткото го зима бебето од сестрата и ја части бомбоњера или нешто сл. Инаку имаше куп мајки со женски бебиња така дотерани во фустанчиња, ако ти е мерак @gjoker4e убаво памучно боди, а горе тексасот (можам да претпоставам дека тој тексас не е крут како за возрасен човек, потенки и нежни се).. и онака до дома така ке си ја однесеш и после ке ја раскомотиш, мене Чаир ми е на 5мин со кола (синко мн бљуцкаше), па тој ден кога го донесов дома куп пати беше пресоблечен. Јас носев повеќе работи, па сестрите сами си одбраа што би му било најкомотно на него :)

На LadyC и gjoker4e им се допаѓа ова.