Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Добра си се си купила :).
    Јас до 1 месец го бањав на рака, бидејки папчето не треба да се топи со вода никако. Е сега некои почнуваат и порано но јас си почекав.
    Не бањав секој ден туку на неколку дена на сам почеток без креми шампони итн.. само со водичка си го бањав.
    После месец почнав сосема малку да ставам купка на валеда и го ставам во коритото. Под главчето ставам една бањарка за да не му влегува вода. Коритото го полнам сосема малку и бањам преку еден ден.
    За пеленската регија не користам ништо. Само измивам газе и ставам памперс. Многу често го оставам да ритка без памерс околу 5 до 10 минути.
    Облакам боди, шпихозни и чорапчиња. Толку. Покривам со танко памучно кебенце или вреќичка.
    Моето спиеше во количка односно во корпата откако се роди сега веќе спиеме во креветче :).
    Сметам дека бебињата не створаат навика до 2 месеци. Но сепак кај секого индивидуално е.
    Шишенца две, цицли две. Моево фати цуцла но давам само по потреба односно кога кенка онака не давам.
    Ако бидете на ад ќе си докупиш шишиња уште 2 сосема доволно.
    Јас имам апарат за стерилизирање од томи типи. Редам шишенцата и вклучувам. Сами си се стерилизираат.
    Доколку нема да земаш апарат ќе си ги попаруваш со врела вода зовриена после секое користење.
    Имам аспираторче за нос и ми се покажа како практично и корисно за мрсулчиња, но не се влече премногу.
    Шпихозни и боди ти требаат околу 3 4 пара најмногу. Се друго што ќе купиш или нема са облече или ќе облече по 1 2 пати и толку.
    Алишта на 30 ка со био персил.
    Тоа од прилика.
    Се надевам ти одговорив ако те интересира друго слободно прашај.

На tarantula, sofi2107, majavel1 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.274
    @vitamina Ти благодарам многу на деталниот одговор. Според твоиве постови најверојатно не живееш во Македонија, блазе си ти. Да успееме да се отселиме со мм уште едно би родила. Психа уште сега ме убива од што знам што ме чека од бабини деветини. Само Господ паметот да ми го сочува. Уште малку ми остана па здравје боже почесто ќе ја посетувам темава. :party:
    Може да ископирам повеќе примероци од современа медицина и на секој од кој ќе добијам било каков коментар да му давам по еден примерок. Мислам не е лоша идејата. :rofl:

3. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Климај со главата кога ќе ти зборуваат а терај по свое.

Да јас сум во странство не користев бабини девитини и сама чувам дете од прв ден.
    Па еве здрава права преживеав :)

На SofiMar_, wannaBeMomma, majavel1 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Duomna

Duomna Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    21
    Mamicki pomagajte na sinko mu se pojavi crvenilovo na ednoto jajcence, sto e ova ima li nekoja slicno iskustvo....
    IMG_20170403_045737.jpg

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.672
    Допаѓања:
    76.949
    Незнаеме што би било, најдобро педијатар да го види...

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  6. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Зедовме и ние пред два дена Био гаја, па сеуште нема никаков ефетк. Беба на вечер многу плачи од меше. Кај вас има ли ефект?

7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    pocna poredovno da kaka, ama meseto uste i krkori i na momenti silno se zaplakuva, ne znam dali od meseto. Golema e za grcevi, dosega nemase voopsto, ne znam sega sto i stana :(

На jovana03 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    И мојата е голема, сега наместо да и се намалуваат , повеќе ги има грчевите. И кога цица, се нервира, обавезно ја фаќа меше, и после ела убеди ја да цица :(

9. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    lele isti sme. Stom zaplace pri cicanje, veke vrakanje na cice nema sansi! Pa so sudni maki ja uspivam i zaspana cica. Zatoa na ubavovi vreme site setaat, jas doma sedam. Vcera izlegov, malku mirna i posle histericni placki. Site mi velat vo tivko i temni da ja dojam, ama ne e do toa znam...

10. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Се утешив не сум била сама :(
    До некаде си викам може е период, ама ова трае од 2ипол месеца, сега 4 ќе прави.
    Почнав да ја дохранувам, земав и пумпа, и пак од моето млеко ја фаќаат грчеви. Може и затоа не сака да цица :(
    Ајде ваљда ќе помине, ќе се тешиме :hug:

11. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Мислам дека се што треба си купила. Јас на почетокот бањав само со вода не користев никакви купки и шампони, тоа до крај месец дена после почнав малку купка во вода а шампон дури од 2 месеци.

А да пробате да менувате града, кога ќе заплаче на една мењај на друга. Едино шо ми пасна на памет ( скраја да е),'ама да не ви снемува млеко па поради тоа да се нервозни додека цицаат...

Последна измена од модератор: 3 април 2017
    На gjoker4e и jovana03 им се допаѓа ова.
  12. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @kikin I jas toa go pomisluvav, ama otkako ke ja stegnam gradata uste tece mleko. Potvrda deka ne e mlekoto problem mi e toa sto mojava i siseto ne go faka, samo koga e uspana, togas moze i sise i grada, a budna vristi. Pa pustam miziki, ja setkam niz soba i edvaj nekako se hranime, edvaj.|(
    @jovana03 kaj nas trae 3 nedeli, ako teram 2 meseci ke se seknam:sweat:

На jovana03 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    @Sky-butterfly мислам дека дека се соочуваше со слично. Доколку го види тагов можеби би можела да помогне со некој совет или да сподели искуство како ја надминаа таа фаза.

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  14. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Офффф... Не знам до каде вака. Исто и јас имам млеко, сум пробала и да ја сменам на друга града ја ставам, ама вреска, се корни, цела скока, штом види цице, бега како од ѓаволот.
    @BirMelek јас почнав да се одмолзувам па и давам така. Кога нема молзено и давам адаптирано, и тоа е. Не можам да ја слушам кога вришти. А и јас бев при крај со нервите, така да морав да попуштам. :(

15. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    28.355
    @jovana03 @BirMelek и кај нас имаше таков период имам пишувано одамна на темава.
    Почна отприлика кога синко наполни 3 месеци и почна да ја осознава околината.Буквално се му беше поинтересно од цицање.А ја извадам градата за подој пишти мислите ѓаволот го видел,потоа пишти гладен и така во круг.
    Кај нас траеше отприлика еден месец,месец и една недела.Замалку ќе завршев во некоја психијатриска установа.
    Не шетам низ соба со цицката извадена,легната,седната,станата...уште на глава што не пробав да застанам да видам дали така ќе фати да цица:rofl:
    Мојот откако е роден по малку преспива отприлика на секои 2 часа преспиваше по 15-30 мин.
    Ќе го заспиев со нишкање,пеење,шетање низ соба(на нов кревет федерите му ги искршив нишајќи):D спасот ми беше задреман не цврсто заспан ама не и одма само што замижал.Ако го почекав убаво да заспие не фаќаше никако да повлече,ако не е убаво заспан одма ги отвораше очите 8-| и кога ќе види што има пред него пушташе сирените.Шише не дадов,па незнеше ни да пие од шише што е најтрагично,не се одби од цицање цицавме до 1,5 година.Само јас што ги изгубив живците тој месец и нешто.

На pepapa и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  16. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Кај нас трае скоро 2 месеца. Башка и уште грчеви има, и се си мислам заради тоа не ми цица.
    Тоа е, со сила убавина не бидува.

17. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Mamicki ke znae li nekoja od vas da mi ja protolkuva krvnata slika na beba.za 2 dena sme na pedijatar no nemam syeplenie da cekam tolku.
    @joy1
    received_1412410248823398.jpeg

18. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.551
    Мами абе како да го будам детево,ми заспива на цице цело време. Ке почнам со доење цица 5-7мин во меѓувреме го закачам скубам,мењам града ама неможе да се освести. И нормално зошто не е најаден станува на пола саат. И јас уморна и ненаспана цел ден и тоа асално нејадено :(

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.008
    Моево се будеше кога го чепкав по ушињата, ушната ресичка му ја тегнев и тогаш цицаше. Жолтица има?

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.014
    Lejla имате некои симптоми или?
    Не ги гледам убаво референтните вредности

Леукоцитите ви се ок во граница
    Хемоглобин 107 не е лошо но може и подобро зависи мн од возраста на малото,не гледам колку месеци има.

Гранулоцити ниски прилично ама кај бебињата во глобала и се ниски

Mchc е малце на горна граница