Беше малце жолтичко кога излеговме од болница ама добар е сега, ке пробам и со увцето уште тоа не пробав.
@BirMelek, @jovana03 ве читам, но како јас да сум пишувала...баш мислев и јас да се пожалам Слично се однесува и мојата..посебно последните денови, не на сите подои, меѓутоа на некои посебно од приквечер натаму, плаче несака да цица, плус и се спие..во такви случаи и јас измолзувам или некогаш и давам АД, почесто го одбива и шишето, но некогаш го сака, тоа малку и ме плаши да не постепено почнува да се одбива.. Не верувам дека е од биогаја-та, затоа што јас ја користам сигурно веќе месец и повеќе и досега немаше такво нешто..повеќе го поврзувам и со грчевите, но исто можно е и да е скок во развојот.. ние ја тераме 12-та недела, а баш околу 11,12-та недела е тој скок (wonder week 12), само тој скок би требало да е краток како што пишува, околу 1 недела..тоа што кажувате вие, колку долго ви трае, почнува да ме плаши..
Друг беше муабетот за био гаја. А ова е друг муабет Ако можеш издржи, трпение сакаат , итоа мнооогууууу. Дај Боже да не е волку долг вашиот скок, како нашиов. Ете јас попуштив со нерви, почнав со ад и мое молзено, и чат пат си цица. Навечер цица нај нормално, дека заспана, воопшто не се буди, туку кенка, и станувам и давам, на секои 2 часа се буди. Пробај со разни начини, твоето е уште многу мало. Пробај во потивко место, ако не сака така пробај со галама, побарај звуци од фен, правосмукалка.. Почекај да се смири па пак пробај. Кај мене само еднаш успеа тоа. Ако ти фаќа цуцла, замами ја прво со неа па после на цице, или со чајче или вода ако ти пие, дај и неколку голтки, па да цица. Еве јас ти кажувам се што правев, кај мене ништо не успеа. Чак и со мед пробав (може звучи смешно) два пати фати, после бегаше ко од ѓавол.
Изгледа не сфатив за биогајата . Си го поврзав муабетот зошто 2,3 пати ни се има десено после саат ипол, два од примање на биогаја, откако ќе се искака страшно да плаче, тогаш помислував дека можеби е од неа, но ја тргнав таа мисла зошто не се случува тоа секоја вечер, а речиси секоја вечер кака после примање на пробиотикот.. Во врска со другиот проблем, не е ништо смешно, во такви ситуации сме принудени да пробаме се.. За сега мене ми успева (иако многу тешко) откако ќе ја смирам малку да фати шише или пак кога ке заспие..ако не е јако заспана може и да цица, а бидејки е гладна и ако заспие појако, не спие долго па станува посмирена и тогаш цица.. цуцла не сака, чај не сака ни да лижне, вода сеуште не и давам..
Вчера му сменив пелена и веќе на крај се разбуди, до толку беше заспан ама ке пробувам и тоа на секое цицање,ке облакам соблакам.
Не знам која е соодветна тема за прашањево, па ајде тука. Ќерка ми има 5 месеци. На 1,5 месец со бронхит завршивме на детска клиника. Од тогаш е цело време болежлива, секој трет ден сме по лекари. Еве ја и сега. Три недели како крчи, носето и е полно со секрет и кашла. Пиеше антибиотик (пред недела дена ја завршивме терапијата) Докторката вика дека крчењето е од горе, на плуќа нема ништо (и мене ми звучи како да е заради тоа што не може убаво да се искашла, а и само повремено слушам да крчи) грлото не и е црвено. Правиме инхалации, аспирирам нос, ја тапкам по грбот, спие на поткренат душек, ставам солени капки во носето и нема никакво подобрување. Денеска е со благо покачена тт (37.5) и повторно ја однесов на лекар. Симптомите се потполно исти, докторката повторно истото ни го кажа. Крвна слика супер, црп мирно, направивме и брисеви од нос и грло па чекаме резултати во четврток. Без памет сум. Се плашам да не завршиме пак на клиника. Некоја со слично искуство? Можно ли е да станува збор за сезонска алергија? Колку што знам за црп земаат крв од вена, нејзе и земаа од прстето дали е исправно така? Давајте памет, зошто не знам дали има нешто што не направив за да и помогнам да закрепне. Пукбав веќе.
А дали кога влечеш излегуваат мрсулчиња? Јас со првото дете имав проблем со тоа хрчење толку мн се слушаше и ништо не помагаше,го носевме на десет доктори и уво,нос и грло,немаше ништо нигде,и ни рекоа после годинка само ке престане,и стварно така беше.исто ни кажаа можно е од алергии пролетни да,но тие алергиски тестови се правеле покасно,може од некои цвеќиња,дрвја од се може да биде алергија. На повисока перница,и чисти со аспираторче,бањај во солена вода и повеќе чист планиски воздух.незнам колку ти помогнав но,јас така правеше.поззз
@BirMelek @jovana03 isti sme i nie, ludnica, horor sme navecer pred zaspivanje, vristenje pistenje se trga od cice nesaka da go vidi ke i dadam cucla ke zadreme ja pluka i posle pak vristenje preta so nodjinjata, davam kapki za grcevi i probiotik, menuvam grada ama nekogas ni toa ne uspeva, pocnav da se somnevam deka mozebi e gladna, na poslednoto merenje za 27 dena samo 500 gr kacila, 3 meseci e stara
Мислам дека ова со носево е кај сите... Мојов цело време грчи, цело време вадам полно мрсулчиња и цело време тапкам по грб и спие обично на повисоко. Еве и сега спие и грчи. На матичен рекоа нема ништо на гради спуштено и дека е нормално од сув воздух и промена на време. Не се паничи срце, знам дека мн помина, ама ова не е за паника ако е само носето во прашање. П.с. јас само аква м. ставам, ни инхалации ни бутур зашто матичниот го слушам и ми рече дека е супер. Без грижи уште месецов па ќе стопли и се надевам ќе се средат конечно.
Малку каснам со одговорот Да, јас имав мака со цицањето и со двете деца. Ми се чинеше малата па и прилично лакома и зависна од града до некои месец и пол дена беше. Убаво и лесно фати града од почеток и навистина мислев дека конечно ќе уживам во доењето. Значи во почетокот убаво цицаа и двајцата, потоа почнуваа да се тргаат, да вриштат, пиштаат, не сакаа никако. Се сеќавам штом ги наместев во положбата за цицање почнуваа дерење како нешто страшно да очекуваа. И двајцата не ми баш прифаќаа ад, син ми малку подобро покасно, ама потоа потполно престана да пие млеко, па порано почнав со дохрана, на 4.месеци и заменував му млечни оброци со млечни каши. Немаше никаков проблем со цврста храна. Значи и со малата иста приказна. Од цицач бебе почнаа да вришти од града. На крај само заспана цицаше и тоа кратко. Се будеше и се тргаше. Одбиваше и ад млеко. Млеко имав. Стигнавме до тоа да докторката беше спремна да ми даде упат за на гастро за понатамошни испитувања, а тие не би биле никако пријатни. Арно ама тој период читајќи ги искуствата и зборувајќи со докторката дојдовме до заклучок дека може има рефлукс, само без надворешни симптоми, те.обилно повраќање. Се обидов со анти-рефлукс формулата како последното решение пред заминување на клиниката и за чудо го прифати! Оф среќа невидена беше! Тоа е ад млеко, погусто од вообичаеното кое помага да млеко останува во желудникот и да не се враќа нагору заедно со желудочната киселина ( бидејќи на малите бебиња тој капак на желудникот не им е сеуште затворен, да се така изразам), па кај некои бебиња киселината и млеко што се враќаат те. дигаат нагору во хранопроводникот проузрокуваат непријатност, жежење и дури кај некои бебиња и болка, и сето тоа го поврзуваат со доење и го одбиваат во свесна (будна) состојба. Ова е многу прифатена и разработена состојба на Запад, на бебињата им припишуваат и терапија да им намалаат болни чувства, читајќи по интернет и други искуства, ама кај нас докторите обично ќе те гледаат бело и ќе ти предлагаат да смениш позиција на доење, па дека не е гладно, па триста изговори, а ниту едно решение. Го поминав со син ми, потоа со малата исто, ама си најдов решение мада ми е жал што вероватно со син ми беше ист случај ама не знаев. Сепак, тоа е моето многу мачно искуство, и ми беше трауматичен период, ама сепак кај тебе останува можност дека е и само фаза и дека побрзо ќе го надминете тоа. Ти ги разгледај сите опции и ќе знаеш најдобро бидејќи си со него нон стоп. Ви посакувам од се срце да се среди се наскоро.
Ако не е проблем ке можеш да ми кажеш колку пати до сега сте примале антибиотик и ако памтиш кој антибиотик. Конкретно за крчењево и моево крчи два месеца и двапати и даваат антибиотик и ништо не и поминува исто ми се слуша на градите да има шлаем али и во државна и матичната ми викаат дека нема на гради ништо. Затоа ако сакаш пиши колку пати сте пиеле антибиотик.
Антибиотик примаше два пати во овие 5 месеци. Првиот пат на детска клиника Лендацин (преку инфузија) и сега Хиконцил (Амоксицилин) сирупче.
Црп покачено. На плуќа ништо, уво не, останува мокраќа да провериме, претпоставуваме дека има бактерија. Искуство некој со бактерија на мокраќа кај бебуши?-може да е опасно?
I nie sme isto otkako e roden a dosega niti kaslal niti tt se macam da go cistam noseto mnogu vesto mi se trga dava otpor ama mora. Inaku mojot pedijatar mi kaza mast da mu stavam pred spienje vo noseto za da ne hrci i pomaga. @LejdiD najdobro e direkno vo uste ama ako e ko mojov nemirno jas na lazicka kapnuvam. So mleko ne e pozelno a ne deka ne smee.