Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Директ во уста капнувам.

На LejdiD му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.010
    Мислам @Lolipop23 имаа бактерија во урина
    Ако грешам се извинувам

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    A bris od nos i od grlo dali zemavte.mnogu cesto moze da ima bakterija vo nose a da nedava nikakvi simptomi

4. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Која маст?

5. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Мајки добар кожен лекар во скопје да ми препорачате.? Од кога е роден мака мачиме со брунчиња на лицето има периоди кога цело лице му се инфицира. Памет немам веќе се изнадавав пари за креми

6. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Епа ќе провериме мокрача и брисевите утре. Ама да не се губи време уште ноќва ставив кесиче за мокрача па утре се да се провери. Сакав да прашам кога ќе видам дека е наполнето кесичото , течноста ќе ја ставам во чашка за мокрача и во фрижидер до сабајле или како?

7. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Hebe ova so izleguvanjeto pred 40d da napolnite me podseti na mene-i jas taka mislev ama ispadna sprotivno.
    Recisi sve si zemala.Mislam deja okoly banjanjetobnema potreba za pocetok toq sungeri da kupubas.Bene se banja 10m ,na raka ke gondrzis i brzo ke go proslapas,nema.potreba od razgoluvanje.Koga ke podporasne ke se banjate filmski so sungeri i satki i patki vo koritceto:)
    Za koz.etika,cim hipp veke si zemala,da si ja zemes i hipp kremata za gaze mesto pavloviceva.Od licno iskuztvo ti kazuvam.Hipp kremava veke vo sebe ima i cink,taka da sansite da mu se vcrvi gazego se mali.Sisencata se nadevam stakleniti se(tie.se pohigienski).od bodinja valda si zemala nekoei na preklop....
    Uzivaj vo podgotovkite;)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.010
    Урина во фрижидер се чува максимално 4 часа

9. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Значи јас да ја извадам во текотна ноќта и сабајле да ја извадам и носам во лабораторија. Да рачунам најмногу 4 саати да е, инаку не знам како било направила

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.010
    Мене така ми имаат кажано од лаб
    Секако со мало бебе не ке можеш на саат да гледаш.Саат време плус минус мислам нема да е проблем.Мене со тие кесите никогаш не ми успеа урина на бебе да земам :|

11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Кај момичиња дали па е потешко, или?
    Ова претпоставувам, немам користено.

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.010
    Незнам навистина :|
    Можеби имам пробано 4 пати со кесите..не ми успева убаво.Сигурно грешам во лепењето некаде.Или бебето кога мрда го вади самото

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Истите ќесички за урина се и за машки и за женски?
    На син ми до сега 3-4 пати успешно му имам земено урина така.
    На ќерка ми прв пат урина и испитаа на клиника со шишенце од оние стаклени, мали, со гума што се во делот кај капачето за игла да може да се стави од лекови.
    Мислам дека убаво објаснив :)
    Го залепија шишенцето и ми рекоа да и ставам пелена и да ја проверувам.
    За 20 мин. полно беше, а мислев шанси нема да го наполни, сигурна бев дека ќе се измести.

14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    И јас претпоставувам за машко ќе да е полесно. Го ставив па ќе видиме. Тт се качува не знам како ќе ја поминам ноќта. Ќе го извадам тоа крај 2 белким ќе е успешно и.ќе претурам вп чашка. Ќе.стаам вп фрижидер. Нема како со бебе поинаку

15. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Кики, а зошто не ја ставиш ќесичката околу 5 па околу 8 извади ја, стави во стерилна чашка и одма во лабораторија?

16. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Наместив конечно кирилица, ама сега многу процедури до латиница, па ќе морам на наши да пишувам :$
    @Sky-butterfly Скај можеби и кај нас да е проблем со рефлукс, оти на моменти бебе силно се заплакува, а за грчеви сме големи веќе. Утре детално ќе испитам по нетов. Но, ако е тој проблем ќе треба да прекратам доење што не сакам и искрено се надевам дека е само скок во развој.
    @kikin јас еднаш зедов урина и успешно. Не ја претурив, самата ќесичка ја однесов во чаша. Немаше проблем, дури и таа од лабораторија ми рече кај ти е ќесичката со урина?
    @vitamina штом е таква работата таму, набави си ефералган чепчиња од мк. Јас сируп не би знаела да дадам. А баш глупаво што ве тераат да давате парацетамол превентивно, антипиретиците се лоши за црниот дроб и не би требало да се даваат без потреба. Јас ни лепенка не и ставив на бејби, реков ќе ставам ако има мака, но немаше. Иначе, ако веќе има тт чепчето е најлесно за апликација, а и дозата му е погодена, да не се мислиш испило или повратило итн...

На pepapa и vitamina им се допаѓа ова.
  17. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Nas na lekar ni rekoa deka nema da bide validen rezultatot ako cela nok i stoi kesickata, najdobro bilo nautro da i se stavi kesence i da se fati mokraca

18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Јас ја извадив ја претурив во чашка. Не знам што.ќе биде. Ваљда ќе е валидна

19. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    И јас знам дека не треба да стои долго и дека најдобро е да се земе утринска мокрача.
    Инаку секогаш од ќесичка ја префрлам во стерилна чашка.

20. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    нема да е валидна до сабајле.

За преглед на урината и/или уринокултура неопходно е да се земе, после лична хигиена ( тоалета со топла вода и сапун ), првата утринска урина ( среден млаз ) во стерилен сад или примерок урина земен најмалку 3 часа од последното уринирање. Примероците во најкраток можен рок да се донесат во лабораторија. Ако не сте во можност да дојдете веднаш, урината може да се стави во фрижидер. Прегледот на примерокот од урина треба да се направи најкасно 2 часа од неговото земање, а максимално 4 часа ако урината се чува во фрижидер.

ова го пишува на страната на Авицена.

На LadyC, Lolipop23 и joy1 им се допаѓа ова.