6 дена, само по малце ама суво, и сварив сега сокче од црни сливи, ако до утре е исто ке одиме на доктор.
Бебчето ми е 4,5 месеци, поткашлува и носето му течи. Ни препорачаа чај од бел слез и ленено семе, капки витамин ц и парацетамол по потреба. Искуства...? Посебно ме интересира за чајчето.
Јас мислам дека е рано за бел слез. Ако се течни мрсулчињата влечи со пумпица, да не му слезат на плуќа. Ако не, земи си физиолошки раствор, прскај и влечи. А каква кашлица има?
Majki od koja vozrast moze da se inhaliraat bebinjata.nie sme 3+ i koristime fizioloski vo sprej vlec so aspirator no nisto neizleguva a zatnato e noseto i slusam kako gi golta mrsolcinjata.dali moze da ja inhaliram so elektricen inhalator so fizioloski rastvor samo
здраво мамички синко мој се роди со издолжено главче наназад.локалниве доктори ми рекоа дека е во ред и дека како што расте ќе си се оформи главчето да не се секирам.ама исто така неколку луге ми рекоа дека добро е да се снима на ехо главчето во скопје? искуства ве молам и кој педијатар важи за најдобар во скопје? овде локалниве ме полудеа па сакам да ги однесам децава скопје за да ми потврдат дали е се во ред. поздрав
Kakvo izdolzeno glavce? I moeto edno bliznace se rodi so prilicno spleskana glava, ama eve go kako raste mu se oformuva. Cela glava mu beshe smackana od ednata strana, a na drugata dolga i ispapcena. Neznam za pedijatar, jas si odam ovde vo ambulantata kaj nas, a za glavata ortopedot go prashav i mi rece deka do 18 mes se formira glavata, da ne se grizham voopsto. Nosi go i na ortoped i na drug pedijatar, mozesh na privatno, sistina negde na primer.
И мојата се роди така Ко јајце и беше (дека со вакум ја извадија) Скоро годинка ке правиме и во ред и е главчето
Моето е родено со издолжено главче бидејки се заглави во мене и искрено да ти кажам никој не даде толкаво значење на тоа само рекоа ке се среди и еве сега е добро само има мала испакнатина само на допир се чуствува
@Miami1 Однеси си го детето на добар педијатар и добар ортопед секако. Но еден совет ќе ти дадам што нас ортопедот ни го даде. И син ми кога се роди на главата имаше ко бразда, не му беше рамно. Значи коската е орган кој е во раст и развој. И добро ќе си се развива само ако го храниш добро, во случајов со витамин д. Тоа значи на уста, ако даваш капки ако треба да прими една капка, ќе капнеш две три. Од вигантолот опасност од предозирање нема. Зошто ако капнеш само една, таа ќе остане или на лажичето или во устето и ќе ја излигави надвор. И најважниот извор на витамин д да не го занемаруваш. Тоа се ултравиолетовите зраци. Што значи буквално секој ден да поминува време НАДВОР.
Мајки, им давате ли глодалки на вашите бебиња и дали сте се консултирале со педијатар за тоа? Моето постојано си го цица прстот и си ги стрга непцата (уште од 2 месеци, а сега сме 3), па се мислам дали е подобро со глодалки да пробаме.. Совет?
Глодалките се важен дел од развојот кај бебињата, ги развиваат и сетилата така, обавезно дај му само нека биде безбедна глодалка без ситни делчиња/парчиња. Јас ти ја препорачувам софи жирафата од зегин, нема бебе кое не ја сака
Да, од незнам каков каучук е изработена, дизајнот, мирисот бла бла...за развивање на сетилата бил, има цело упатство за како да се одржува правилно итн.. али што е право бебево како ја џапна на 3 месеци еве не ја пушта до ден денес, омилена ми е
Моето се роди со обем на глава 38см. Исто така испакнато на назад. Му ја местев главата право кога спиеше и му се исправи малку. Пробај така, некое време мести му го главчето па ќе видеш дали има разлика по некое време.
Мајки бебето е 2 месеци и има испакнато попоче. Докторката вели дека му е од тоа што ручка повеќе и дека е кила. Вели дека не е страшно. Но мене ми изгледа прилично големо.Ве молам за совет.