1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.004
    колку Т имавте?
    не е убаво ако од висока Т нагло симне

2. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    6 дена, само по малце ама суво, и сварив сега сокче од црни сливи, ако до утре е исто ке одиме на доктор.

3. April87

April87 Популарен член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    451
    Бебчето ми е 4,5 месеци, поткашлува и носето му течи. Ни препорачаа чај од бел слез и ленено семе, капки витамин ц и парацетамол по потреба. Искуства...? Посебно ме интересира за чајчето.

4. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Јас мислам дека е рано за бел слез.
    Ако се течни мрсулчињата влечи со пумпица, да не му слезат на плуќа. Ако не, земи си физиолошки раствор, прскај и влечи.
    А каква кашлица има?

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.004
    Мало е за слез
    Слезот е за искашлување шлаем
    Парацентамол се дава само ако качува Т над 38,5

6. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Majki od koja vozrast moze da se inhaliraat bebinjata.nie sme 3+ i koristime fizioloski vo sprej vlec so aspirator no nisto neizleguva a zatnato e noseto i slusam kako gi golta mrsolcinjata.dali moze da ja inhaliram so elektricen inhalator so fizioloski rastvor samo

7. Miami1

Miami1 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    922
    здраво мамички
    синко мој се роди со издолжено главче наназад.локалниве доктори ми рекоа дека е во ред и дека како што расте ќе си се оформи главчето да не се секирам.ама исто така неколку луге ми рекоа дека добро е да се снима на ехо главчето во скопје?
    искуства ве молам и кој педијатар важи за најдобар во скопје?
    овде локалниве ме полудеа па сакам да ги однесам децава скопје за да ми потврдат дали е се во ред.
    поздрав

8. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Kakvo izdolzeno glavce?
    I moeto edno bliznace se rodi so prilicno spleskana glava, ama eve go kako raste mu se oformuva. Cela glava mu beshe smackana od ednata strana, a na drugata dolga i ispapcena.
    Neznam za pedijatar, jas si odam ovde vo ambulantata kaj nas, a za glavata ortopedot go prashav i mi rece deka do 18 mes se formira glavata, da ne se grizham voopsto.
    Nosi go i na ortoped i na drug pedijatar, mozesh na privatno, sistina negde na primer.

На M&M, Mari* и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  9. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    И мојата се роди така
    Ко јајце и беше (дека со вакум ја извадија)
    Скоро годинка ке правиме и во ред и е главчето

10. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Моето е родено со издолжено главче бидејки се заглави во мене и искрено да ти кажам никој не даде толкаво значење на тоа само рекоа ке се среди и еве сега е добро само има мала испакнатина само на допир се чуствува

11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    @Miami1 Однеси си го детето на добар педијатар и добар ортопед секако. Но еден совет ќе ти дадам што нас ортопедот ни го даде. И син ми кога се роди на главата имаше ко бразда, не му беше рамно. Значи коската е орган кој е во раст и развој. И добро ќе си се развива само ако го храниш добро, во случајов со витамин д. Тоа значи на уста, ако даваш капки ако треба да прими една капка, ќе капнеш две три. Од вигантолот опасност од предозирање нема. Зошто ако капнеш само една, таа ќе остане или на лажичето или во устето и ќе ја излигави надвор. И најважниот извор на витамин д да не го занемаруваш. Тоа се ултравиолетовите зраци. Што значи буквално секој ден да поминува време НАДВОР.

12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Појди кај Сајковски во Систина, нема да згрешиш. Он ќе те упати што понатаму

13. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    Мајки, им давате ли глодалки на вашите бебиња и дали сте се консултирале со педијатар за тоа? Моето постојано си го цица прстот и си ги стрга непцата (уште од 2 месеци, а сега сме 3), па се мислам дали е подобро со глодалки да пробаме.. Совет?

14. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Глодалките се важен дел од развојот кај бебињата, ги развиваат и сетилата така, обавезно дај му само нека биде безбедна глодалка без ситни делчиња/парчиња. Јас ти ја препорачувам софи жирафата од зегин, нема бебе кое не ја сака :)

На moli.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.004
    Зошто таа софи глодалка е толку скапа?Има некој специфичен материјал или?

16. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Да, од незнам каков каучук е изработена, дизајнот, мирисот бла бла...за развивање на сетилата бил, има цело упатство за како да се одржува правилно итн.. али што е право бебево како ја џапна на 3 месеци еве не ја пушта до ден денес, омилена ми е

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    333
    Моето се роди со обем на глава 38см. Исто така испакнато на назад. Му ја местев главата право кога спиеше и му се исправи малку. Пробај така, некое време мести му го главчето па ќе видеш дали има разлика по некое време. :)

18. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Nie sme 3+ i po preporaka na pedijatar koga ima mrsolcinja inhaliram so 2 ml fizioloski

19. sasaSasa

sasaSasa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    29
    Мајки бебето е 2 месеци и има испакнато попоче. Докторката вели дека му е од тоа што ручка повеќе и дека е кила. Вели дека не е страшно. Но мене ми изгледа прилично големо.Ве молам за совет.

20. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Побарај второ мислење, оди на специјалист интернист

На sasaSasa и wannaBeMomma им се допаѓа ова.