Папочна кила е тоа, нема врска со јадењето. Ќе се повлече само, ама може да ставаш појас, има во продавници за ортопедски помагала, или уште поедноставно, петденарка ќе ја завиткаш во стерилна газа и ќе ја залепиш со мек фластер на стомачето. Кај поголемиот син тоа помогна, за кратко се повлече.
Чајот од бел слез се дава при сува, непродуктивна кашлица за да ја обложи слузокожата на дишните патишта и да го ублажи надразнувањето. Ако се дава при продуктивна кашлица може да дојде до задржување на секретот во дишните патишта и на тој начин да предизвика инфламаторен процес во организмот.
4+ сме.и бебо одеднаш смени рутини. Не сака да спие во креветче, го ставам до мене и сака сама цице во уста едино така спие. Ама се прејадува и цело време враќа млеко. Го станав плачеше и го оставив разбуден. Поарно ќе седиме разбидени отколки да се прњјадувам. Грешам ли? Што да правам, што да сменам? Да го чекам да му се соспие поарно отколку да се прејадува?
Јас колку што знам, чај од бел слез се дава кај продуктивна кашлица за да се исфрли секретот, стимулира кашлица. Таков чај давам и кај двајцава кога кашлаат продуктивно, за два дена се' се исфрла. Плус капка две во носето кај малото помага.
Јас пак обратно знам. Слезот ја сузбива кашлицата, а тоа при продуктивна кашлица не е поволно бидејќи нели шлајмот треба да се исфрли. Содржи слузни материи кои ја обложуваат слузокожата и го смируваат воспалението при сува кашлица. Баш до после ќе гледам да пронајдам нешто да прочитам. Инаку кога сум веќе тука и синко мој од вчера почна да поткашлува. Во вторникот немаше ништо, го носевме на советувалиште, докторката го преслуша и го погледна грлото како дел од редовната контрола и не рече ништо. Вчера приквечерта почна да кашла, а и ноќта се разбуди 2 пати со кашлање. Сабајлево како позачестено ми изгледа. Носето му хрчка, прскам Исомар спрејче и влечам, но ништо не вадам. Утре сме пак кај докторката со резултати од брисевите од очињата, па се мислам дали да чекам до утре или уште денес да го однесам.
Иста е и мојата. Ама не ми делува за настинато. Носето како затнато, а мрсулчиња нема и често поткашлува. Иначе расположенаа е. Не знам што да мислам. Климата евентуално што ја пуштам почесто
Па не знам, еве, мене совет од педијатар ми е бел слез за продуктивна, тегавец за сува иритантна кашлица. Јас искрено немав нешто искуство многу со кашлица дури не родив, ама и не сум читала искрено. Со двајца педијатри се консултирам, едната е тетка ми, другата матичната на децава. Исто ми кажуваат и двете, досега не се случило да кажат различно мислење за иста ситуација.
И синко не ми изгледа настинат, што би рекле из чиста мира почна да поткашлува, синоќа по малку, а еве од сабајлево веќе е зачестено. Расположен е и тој, тт му измерив 37,3 кога стана од спиење, сега е 36,5. Многу се нервирам, само да не е ништо страшно. @Annath може е така, може јас сум грешка, ќе проверам, убаво е да се знае.
Бел слез е за стимулирање на кашлица, односно да се исфрли шлајмот, а не за сопирање. Чај и сируп од бел слез имам давано неколку пати и искашлуваше се.
И јас да ја пријавам малата во групата на бебушки со исти симптоми. Малку како да хрчи со носето, затнато, како да се закашлува..а нема мрсулчиња и супер си е инаку. И мене на климата ми отиде паметот. Се мислев дали една инхалација да и направам...не се сеќавам кога почнав да ја инхалирам големата.
Насабајле не мери температура, загреани се деца од спиење, нормално е да покаже малку повисока во граници на нормалното. Малово исто ми е топло, ама и раце и нозе му се врели, и многу с'клет има, забите го мачат, оти не знае што попрво да пикне во уста, а кашите ако се ладни ги јаде, инаку не. Кисело млеко исто почна да сака, после три дена мрштење. Инаку и моиве се со кашлица, големиот сува никаква, малово чат пат продуктивна... ама кај него и забите се во прашање, чекам да пробие барем едно.
Dali vasite koga se vo race se grabaat nakaj vas so otvorena usta kako da sakaat da ve grizat?i koga e najaden pravi taka sto mu znaci toa? Inace slez e za produktivna kaslica da se isfrli polesno slajmot
Девојки претражив по нетов и во секоја статија пишува дека слезот е за сува кашлица. http://www.lekovitebiljke.com/cajevi/caj-belog-sleza-leci-suv-kasalj http://star.dnevnik.com.mk/?pBroj=2309&stID=25588 http://zdravjeiubavina.com/zdravje/zacini-i-bilki/bel-slez/ http://www.alkaloid.com.mk/bel-slez.nspx Немојте да ме сфатите погрешно, не ми е намерата да се расправам, само сакав да разберам што е точно. И јас немам големо искуство со кашлица, ова го знаев како податок и го споделив, ете може е ефикасен и во двата случаја штом педијатри го препорачуваат.
@Lolipop23 @danichap А се лигават ли? Друго што ми паѓа на памет за поткашлувањето е да не се засркнува од плунка оти ненормално се лигави
Мојов поткашлува исто така ама само кога вика и кога се лигави. Мислам дека се застанува од плунка зашто само тогаш поткашлува инаку не.
Да се лигави многу, ама тоа е од поодамна, а кашлањето е од вчера затоа не би рекла дека е од тоа. А ја носеше ли на лекар малата?
ДА, моето постојано така прави и кога е најадено,a го земам во раце и почнува во вратот на образот... хаха
Здраво мамички. Еве јас како нова мама на која се и е ново и допрва ќе учи многу работи би сакала да си споделиме некои совети со поискусните мамички и да се дружиме. Имам неколку прашања прво ме интересира за доењето малата ми е 16 дена ја дојам ама со силиконски пупки бидејки немам пупки па ми беше страв да не влече доволно па почнав да се измолзувам и давам од шишенце па така гледам колку и давам.Сакам да знам колку е потребно да и давам млекце, исто ме интересира колку време може да стои измолзеното млеко на собна температура. Уште ме интересира дали е нормално да поткивнува често? Поздрав мами ❤
Мој совет да не се молзиш туку да даваш да цица малата, така и ќе надоаѓа млеко. Ако си со силикондки, нема врска. А за колку, на таа возраст колку сака - толку ќе даваш. Без мерење без броење. Ова мое искуство е. Нити гледав колку пати и колку временски му давав на мали. Битно ми беше да е задоволен, да полни пелени и да напредува. Welcome!