Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.011
    Допаѓања:
    327.990
    Нормално е да кива,се чисти од плодовата вода сеуште.
    Инаку немој да мериш измолзено млеко.Не е репер воопшто за тоа дали бебето напреднува.Јас не молзев ни 30 грама а она напреднуваше по 1200 гр месечно ама висеше на града кога сака колку сака.Да се водев во по количината на молзено млеко требаше ад да давам

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Emana

Emana Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    138
    Мене во болница ме советуваа да ја надојам па да дадам измолзено млеко 30/40 мл за да сум сигурна дека добила доволно. Тоа го правев првите 2 недели а кога на контрола видов дека убаво напредува во килажа веќе ретко се молзам и само ја дојам. Инаку на собна тепература до 25 степени млекото може да стои од 4 до 6 часа. Во фрижидер 4 до 5 дена а во замрзнувач до 6 месеци. Ако го ставаш во фрижидер немој на вратата туку до ѕидот на самиот фрижидер каде што е најладно. Кога ќе го извадиш да го дадеш, не го греј во микро и слично туку стави го шишето во сад со топла вода за да добие собна температура :)

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    На почеток ако бебето е мрзливо така советуваат, да :) И мојот на почеток не фаќаше и истото го правев, се дур не фати убаво :D

На LanaDelR и Emana им се допаѓа ова.
  4. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.300
    Допаѓања:
    2.305
    Ви благодарам на сите за советите,сакам да ве прашам грчеви кај малите од кога се појавуваат а за доењето на колку време ни давате на бебушките мене патронажната сестра ми рече на секои два часа, прво си мислев кога ќе си побара ќе му дадам ама сега дури го будам ако си поспие повеќе и му давам на два часа.Дали вие го практикувате ова?

5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Не го буди, кога ќе побара тогаш. Грчеви кај нас од втора недела се појавија.

На Emana и LanaDelR им се допаѓа ова.
  6. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Мајки што да користам за лицето за беба , беше нафрлано и зедов од бекутан крема со цинк ,лицето и се исчисти ама некако сува и е кожата ,што да и ставам на лицето ,павловичевата од бекутан само за газето е или може да ставам од неа ?

7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Таа со цинк не ја користи често, посебно не на лице, со оглед да е за иритирани вцрвенети места а не за секојдневна употреба. Можеш павловичева. Мене некој од форумов (се извинувам што не памтам кој) ми предложи да земам corine de farme. Зедов, ок е, ама не ставам често зашто се лигуши, се фаќа со лигушени раце по лице и плунка / крем, солено/ благо, се иритира

8. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    јас користев мустела обична за лице, а кога се нафрли користев мустела стелатопија.. малку се поскапи, но нас ни помогнаа..

9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.149
    Допаѓања:
    221.653
    Ако бебето ти е неколку дена и тоа како треба да го будиш за да цица бидејки можеби спие од жолтица а жолтицата се чисти преку цицање и мокрење. Друго, бебе од неколку дена или недела две треба да се буди за да цица најмногу ради жолтица.
    Кога жолтицата ќе помине и бебето ќе направи бар 3 4 недели не треба да го будиш.
    Тоа е мое искуство.
    Новороденче не треба да се остава да спие по цел ден и ноќ без цицање.

На LanaDelR, Annath и Grungie им се допаѓа ова.
  10. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.243
    Потполно се согласувам.
    И педијатарот ми препорача до првиот месец да го будам на 3 часа отприлика,а по еден месец нека спие колку сака,но тоа е затоа што бебуш беше ситен и имаше жолтица. Секако скоро сите имаат па подобро е зголемен внес на млеко (односно течност) на почетокот

На LanaDelR, Annath и vitamina им се допаѓа ова.
  11. Babyboy88

Babyboy88 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2017
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    14
    Zdravo mamicki... Sakam da prasam dali nekoj ima iskustvo so stridor ili tn zasipnato i hrskavo disenje kaj novorodence? Se porodiv pred dva dena i sin mi postojano taka dise, kako da nemoze da si zeme dovolno vozduh i kako da hrci, i mi e strav.. Dali nekoj se ima sretnato so vakvo nesto?

12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Со двете ќерки беше исто.
    Сестрите ми рекоа дека е нормално кај скоро сите бебиња и дека се чистат од плодовата вода.

13. Babyboy88

Babyboy88 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2017
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    14
    @danichap mene ovde nikoj seuste ne mi go spomna toa kako pricina. Mi kazaa eden kup drugi, postrasni raboti, kako na primer deka toa doaga od dusnikot, deka ne e razvien ko sto treba..

14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Секако дека она што го кажуваат медицинските лица, посебно после преглед кај бебчето е најверодостојно...
    Кај нас конкретно не само после пораѓај па и недели потоа хрчеше, како затнати беа и сл. Тој одговор го добив кога прашав.

15. Babyboy88

Babyboy88 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2017
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    14
    @danichap vi rekoa deka e stridor? Zosto stridorot nema vrska so plodovata voda.

16. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Не.
    Не ни дадоа никаква дијагноза . На истите симптоми како вашите ми рекоа дека е нормално.

Можа некоја мајка на која баш со таа дијагноза им ги окарактеризирале симптомите ќе сподели искуство плус.

На Babyboy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки,еве го бебуш сп температура 38,3 му дадов парацетамол,но на 4 ипол месечно бебе што друго смеам оцет на ножиња? Уф целата сум во паника,дај кажете,и плаче мачно му е

18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Јас масирав со оцет вински мешано со вода, 2;1, (2 чаши вода една оцет),'облоги на гради на нозе чорапчиња, обавезно туширање со млака вода, далерон(парацетамол) на 4'саати...тоа е тоа што може за бебе од 4 месеци

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  19. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    @Babyboy88 ова е нешто што др.Видоевски и одговорил на една мајка во врска со стридорот на еден форум од 2008/9..
    може не е од којзнае каква помош информацијата, ама еве да ја постирам тука..

"За решение на проблемот со стридорот не треба да се подигне главата, туку главата со телото. Тоа значи наслонот да биде во количката под агол од 45 ст., а ако се става перница во креветот, таа да биде под главата и грбот, а не само под главата како што правиме ние. Во таков случај може да се јави деформитет на рбетот, но пострашно е кај бебиња ако се подигне само главата може да дојде до отежнато дишење, а со тоа и појачување на стридорот."

20. Babyboy88

Babyboy88 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2017
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    14
    @moli.mk blagodaram.. nz kolku ima vrska so polozbata.. nz sto da mislam.. koga e smiren i koga se galime, nisto ne se slusa, si dise normalno... koga ke pocne da dise poubrzano ili koga place, togas e poizrazeno.. Ima nekolku pricini za pojava na stridor od koi samo edna ne e komplicirana.. ama drugite tri ne se tolku ednostavni, a nemoze seuste da se utvrdi koja e vistinskata pricina posto mnogu e mal i nemoze da go vidi otorinolaringolog... :( tolku mi e tesko... namesto da se raduvam do nebo, jas si placam...