Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.242
    Допаѓања:
    67.762
    Јас мислам до детето е повеќе. Моето ми беше се во раце, спиеше на мене, еве не заспива без мене уште, еден саат моите ако ја чуваат само, ама оди кај сите, се смешка на сите и многу сака деца и луѓе. Ама го гледам дека си е такво детето. Јас кога одиме негде иако одма сакаат да ја земат не ја давам, ја држам во мене да се адаптира малку и опушти, да знае дека сум тука и после нема гајле. Посебно ако има деца. :)

На Emana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.684
    Допаѓања:
    37.776
    Да се разбереме,едно е детето да го чуваат баби/дедовци,друго е дома да седи со родителите.
    И син ми,еве скоро 3години,не е оставен еден ден на некој друг,немам на кого,а не дека не би сакала. И да,од 3 недели е однесен до град,до банка,до пазар,до Вип,на кафе,секаде. Секаде е или со мене или со мм. Јас сум нон-стоп дома,мм работи,па дете само се занимава додека јас ги средам домашните обврски.Кога е со мм,знае да е заигра и со него.Но,тоа не значи дека е самостојно и дека не не бара.Напротив,премногу е поврзан со нас двајца,што понекогаш и ми смета.Не дека јас сум изморена или дека сакам сама да одам некаде,туку сакам син ми да се научи да седи со баба/дедо,да ужива во нивните прикаски,јадења,прошетки и на крај да каже дека него и некој друг му е значаен во животот. Е тоа сакам.И да,сесогласувам со мајките кои кажуваат дека дете се учи да седи со друг од мало,да научи дека и некој друг знае да се грижи за него покрај мама и тато.
    За жал,од преголема поврзаност со нас двајца,син ми сега не сака да седи и не му е замисливо да ме нема мене или татко му во негова близина.

На wings и kikin им се допаѓа ова.
  3. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Е да јас може грешам кога сме со пријатели, што им дозволувам на новите фаци одма да му се стават а знаете нив мерак и сите оддеднаш цуци буци и дете плаче од сега на дистанца дури се адаптира па после. А имам приметено после некое време им се прилагодува ама пак не сака да го закачаат.

На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Majci crveno grlo kaj bebe od 4meseci.momenralno ima samo sekret vo nos ni kasla ni nisto.vasi iskustva sto da ocekuvam i dali odma da dadam antibiotik

На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Мами ве молам има ли место за загриженост?
    Бебево од ептен мало почна да гука, немаше ни месец дена, се смееше на глас, гукаше многу, кога некој му зборува тоа возвраќаше како да си прави муабет.... Сега сме 4 месеци и една недела, веќе 1 недела како глас пушта само за плачење. Се смее но не пушта глас, многу е сменет. :doh:
    Може има врска што беше болен, кашлаше многу, но еве веќе е многу намалена кашлицата, а по тоа нема промена.... :(

6. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Може не му бил денот погоден. И кај нас знаеше истото да се случи. Кога ќе станеше од спиење се нешто беше кенкава, ништо не и се погодувашре. А пред тоа беше весела.
    Периоди се, не се секирај. :)

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Да, ама не е еден ден. Еве веќе цела недела е ваков, тивок, не пушта глас, како тажен е, се смее ама не како порано. :doh:

На jovana03 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    A koga ke pusti glas dali mu e normalen glasot.vnukami bese taka ni se smeese nitu placese.i ispadna deka ima jak laringit i mnogu i bese zafanat glasot.toa bese propust na doktorot sto velese deka nisto ne mu e na detteto

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.008
    Допаѓања:
    327.974
    Ако е ларингит може да има Т,тешко дишење,гушење,модри усни

10. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    5.113
    Мами здраво на сите :)
    Бебуш ми има 3 недели и веќе неколку дена има доста зарипнат глас и кога плаче ептен слабо испушта глас, скоро и да не се слуша. Нема температура, ниту премногу плачел претходно, всушност нема никакви индикации кои наведуваат на нешто повеќе сега за сега. Бевме на лекар, ни рекоа да правиме инхалации и да ставаме физиолшки раствор во носето. Го правиме сето тоа, но многу малку има подобрување. Би сакала да ве прашам за совет или слично искуство на некој од вас.

11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Кога плаче си плаче нормално, грлото му го гледаа на доктор, само малку е зацрвенето. Едноставно престана да гука, може е фаза ќе помине. :?:

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Ништо не му е. И кај нас периоди има кај што не може да го запреш дрдори цика цело време. Некогааш ќути не гука ич. Уште и тие се преиспитуваат што можат што не. Мали се. Мислам дека не е за.загрижување.

На pepapa и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  13. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Mami so sto gi perete kakite od alistata na alistata, peram so bekutan ama ne se vadi zoltoto kaj sto e kakano

14. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    2.243
    Веднаш го поминувам на рака со обичен прашок да стои потопено во вода повеќе време и потоа со останатите алиштенца го перамсо бекутан порано,а сега со персил сензитив

На Emana и pepapa им се допаѓа ова.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    221.638
    Јас користам персил и фреја и излегуваат со перење.

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    221.638
    Нормално ли е ова често бљуцкање на бебе или не?

17. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    Сега зависи колку е тоа често, но еве кај мене ќе ти кажам..Може не после секое цицање, но преку едно или две, се случува да бљуцне..тоа обично се случува кога цица многу, ако ждригне нагло или не ждригне воопшто, но најчесто се случува кога се грчи, кога ја боли меше, напнува да прцне или кака и тогаш ќе поврати и од јадењето.. сум зборела со педијатар, ми вели дека кога детето си напредува убаво, нема место за паника..

На kikin и vitamina им се допаѓа ова.
  18. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Се е со рацете во уста, се става во уста и се лигави околу устето е постојано мокар,сега незнам дали од тоа му е или реакција од храна има ситни брунчиња, само на допир се осеќаат вака не се приметуваат што мислите?

19. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    1.859
    Majki denes bevme na lekar na bebeto noseto tecese i grloto crveno bilo i i dadoa sirup cefaklor i ja prasav za dali da pocneme so kasicki bidejki sega bebeto e 5meseci i 1 den na ad mleko e i rece da moze da pocnete so ovosni ama nekako mi odgovori kako nezainteresirano pa sega na misla mi e dali da dadam od denes ili da pocekam edna nedela dve.Vie sto mislite

20. Ivaivana

Ivaivana Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2013
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    27
    Не брзај почекај недела, две па почни со пробување на вкусови