Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.500
    Имаме само 10 дена. Бебе цел ден нема заспано и плаче не знам што може да му биде. Ве молам за совет. Нацицано е. Плус и дохрана му давам. Пелена сменета на време. Температура во соба околу 20 степени. Кога го нишкаме заспива и штом го ставиме во креветче почнува да плаче. Вчера беше вака само еден дел од денот а денеска цел ден. А изморено е во лицето а не заспива. Помош?

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Добредојде во темава мајче.
    Можеби има грчеви. Ви препорача ли патронажната или педијатарот капки за истите?
    Има и чајчиња кој се од раѓање, од хипп имаше ми се чини.
    Помага и кога е бебето легнато кај тебе на гради, да лежи со мешето врз тебе.
    Ждрига ли писле пиење млекце?

Обично помагаат мали масажи на мешето, термофорче или држење во оваа поза.
    IMG_5474.PNG

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.500
    Педијатарот рече дека првите два месеци немале грчеви бебињата. Го држевме во таа положба. Не знам веќе што да правиме. Фала на одговорот сепак.

4. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Мене па баш сите педијатри ме советуваа дека првите три месеци имаат бебињата грчеви. Ги нарекуваат колики.
    После третиот месец најчесто сами од себе исчезнуваат.

На sunmoonstars, kikin и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.818
    Па не го ставај во креветче, нека спие на тебе, во раце, нека се одмори, можеби му треба топлина, го мачи мешето. Прв пат слушам педијатар да каже такво нешто, мислам општо познато е дека грчевите се во првите три месеци. :)

На sofi2107 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.500
    И јас така знам ама ете. Од 1 часот е во раце. Еве скоро 9 саати.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Пробај да го легнеш на грбче, рассоблечи го и нежно да ги подигаш ножињата со тоа што коленцата одеа во правец на мешето. Уствари ако имаш некој во близина кој имал бебче и му правел вакви вежби најдобро. Така прткаа моиве и им олеснуваше.
    Ова како идеа плус да пробаш. Претпоставувам дека веќе си избезумена и паника те фаќа:(.
    ВАкви грчеви има скоро секое детенце, трпеливо и испробувај повеќе работи што споменавме. Белким ќе ждригне, ќе се испрдка, да му мине.

На Mama25, gjoker4e и RainBow им се допаѓа ова.
  8. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.243
    Кај нас баш тогаш почнаа грчевите. Инаку беше хранет дел со молзено а дел со АД,хип комбиотик и мислам дека од него имаше повеќе,на крај со Аптамил мислам дека ги снема или само по себе... Помага блага масажа,ние почнавме со колиеф но немаше некој ефект,потоа со еспумисан,па со бимбо гоче но мислам дека немаа ефект ниедни. Најтешко е првиот месец за жал... Пробајте со некои капки а педијатарот сменете го!

Бебуш кога нервозно плачеше и несакаше да спие во креветче,го легнував на перницата за доење која е како потковица и благо го нишкав,таман он си легаше на солидна подлога,ја чувствува мојата топлина а мене не ми отпаѓаат рацете...

На danichap и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. Miami1

Miami1 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    922
    мамички помагајте
    близнациве мои цела ноќ стенкаат од мешињата никако да спиеме.со мм се менуваме на смени ама ни саат време не врзват сон скапани сме веке.пиеме аптамил ама некако немаме ред во пиењево само за да не плачат кој кога стигне им дава.ве молам за совет.сите капки пробани никаков ефект само термофорче малку помага.цуцли мамачки не држат?

10. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.243
    Гледајте аптамил на минимум 3 часа разлика,толку е потребно за да се свари во желудникот,инаку помешано полусварено и ново може да даде проблем со мешето(ова не е случај со мајчиното кое се вари за 2 часа но и да се даде порано нема таков проблем)
    Капки може ќе дадат ефект по подолготрајна употреба... но ако и тоа не бива пробајте со нежна масажа или со чајче.. има убави инстант чајчиња на хип коминација од анасон,ким и коморача...после една недела старост може да се пие а не содржи шеќери...

11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.469
    Na tri saata aptamil nikako porano. A probajte i smenete go mlekoto.

12. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Grcevi se verovatno,kupete kapki eve mas sab simplex ni se pokazaja odlicni

Majka za doenje velat koga saka i kolku saka no za ad mleko mora da ima rastojanie 3 h eve neka ne se tri no 2 i pol sigurno,bidejki vestackoto se vari po bavno i verovatno mu e tesko od mlekceto

Последна измена од модератор: 8 мај 2017
  13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Срцко сеа и по овие теми ќе гледаме ;) грчеви се инаку. Еве го и мојот од 2ра недела го фатија грчевите. Незнам кој ти е педијатар, но дефинитивно бегал од часови и не ваш учел ;) Грчеви можат и после 1недела од раѓање да имаат.
    Ако ги грчи ноџињата ( ги собира ), рачиња мрдка и се всцрценува како да дава напон за какање....тоа се грчеви. Синко од 1недела му давам од чајчето на бекутан, водичка со ким, Колик Прев капки, Био Гаја капки. Му правам масажи на сгомачето, термофорче (бебешко) полнам со топла вода и на меше му ставам. Иначе верувај еве утре правиме 4 недели и синко ниеден ден у креветче ми нема спиено. Искрено шубе ми е и страф сепак е многу мал и некад бљуцка. Спие измеѓу мене и сопругот ( спална- кревет ни е 2м широка) и со самото тоа ми е помирен, а и јас сум раат. Ем ми е полесно за доење (ние сме на ексклузивно доење). И срцко верувај најубаво и мирно ќе ти спие ако ти е на гради как тебе со стомачето. Мојов синко од 24ч па сигурно 18ч ми спие на гради. Осеќаат срце биење и топлина и така мирно само спијат. Мојов само така раат ми спие ете пробај. И друг совет знам по другарки мои кој давале дпхрана. Незнам која дохрана ја даваш, но да знаеш дека од некој имаат помачни грчеви и полошо им ја вари храната. Многу го фалат Бебеланот, јас си го купив дур бев трудна зашто незнаев како ќе биде и еве го имам за Недај Боже ;)
    Инаку еве преткаше и се разбуди од грчеви и сега раат ми спие со стомачето легнат на гради кај мене. Инаку среќа само се грчи не ми плачел до сега од грчеви.
    Иначе морам да те прашам зашто даваш дохрана, зашто не сте само на доење?

Последна измена: 7 мај 2017
  14. sasaSasa

sasaSasa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    29
    Мајки со колку месеци може да патуваме? Поздрав.:)

15. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Со првото, кога имаше еден месец имавме релација од неколку часа во кола. Со второто на два месеци летавме.

На sasaSasa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Мамички мојава пуфла влезе во 3 месец некни на 04. март уште пред да влезе две недели почна да се дига да седнува. Било кој да ја фати во раце се напиња да е поисправена а мало е за таква позиција. Во која позиција ви стојат наместени малечките во релаксатор? Цело време се во лежечка или?
    Плус ептен се лигави,која би била причината за заби е рано?

17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Мене од два месеци не ми е на лежечка. 45° по препорака на ортопед. Мое искуство

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.500
    Орална фаза
    Ке се лигави,ке става раце во уста

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    А кога ќе почнат сами да се креваат може да се седнуваат?

20. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    • Ве молиме пишувајте кирилица.
    po kolku vreme na den vi sedat malite vo relaksator na 45 stepeni vo 5ti mesec? Mojava ja ostavam dosta cesto i dolgo pa da ne gresam :) ili ne e od znacenje toa..