Имаме само 10 дена. Бебе цел ден нема заспано и плаче не знам што може да му биде. Ве молам за совет. Нацицано е. Плус и дохрана му давам. Пелена сменета на време. Температура во соба околу 20 степени. Кога го нишкаме заспива и штом го ставиме во креветче почнува да плаче. Вчера беше вака само еден дел од денот а денеска цел ден. А изморено е во лицето а не заспива. Помош?
Добредојде во темава мајче. Можеби има грчеви. Ви препорача ли патронажната или педијатарот капки за истите? Има и чајчиња кој се од раѓање, од хипп имаше ми се чини. Помага и кога е бебето легнато кај тебе на гради, да лежи со мешето врз тебе. Ждрига ли писле пиење млекце? Обично помагаат мали масажи на мешето, термофорче или држење во оваа поза.
Педијатарот рече дека првите два месеци немале грчеви бебињата. Го држевме во таа положба. Не знам веќе што да правиме. Фала на одговорот сепак.
Мене па баш сите педијатри ме советуваа дека првите три месеци имаат бебињата грчеви. Ги нарекуваат колики. После третиот месец најчесто сами од себе исчезнуваат.
Па не го ставај во креветче, нека спие на тебе, во раце, нека се одмори, можеби му треба топлина, го мачи мешето. Прв пат слушам педијатар да каже такво нешто, мислам општо познато е дека грчевите се во првите три месеци.
Пробај да го легнеш на грбче, рассоблечи го и нежно да ги подигаш ножињата со тоа што коленцата одеа во правец на мешето. Уствари ако имаш некој во близина кој имал бебче и му правел вакви вежби најдобро. Така прткаа моиве и им олеснуваше. Ова како идеа плус да пробаш. Претпоставувам дека веќе си избезумена и паника те фаќа. ВАкви грчеви има скоро секое детенце, трпеливо и испробувај повеќе работи што споменавме. Белким ќе ждригне, ќе се испрдка, да му мине.
Кај нас баш тогаш почнаа грчевите. Инаку беше хранет дел со молзено а дел со АД,хип комбиотик и мислам дека од него имаше повеќе,на крај со Аптамил мислам дека ги снема или само по себе... Помага блага масажа,ние почнавме со колиеф но немаше некој ефект,потоа со еспумисан,па со бимбо гоче но мислам дека немаа ефект ниедни. Најтешко е првиот месец за жал... Пробајте со некои капки а педијатарот сменете го! Бебуш кога нервозно плачеше и несакаше да спие во креветче,го легнував на перницата за доење која е како потковица и благо го нишкав,таман он си легаше на солидна подлога,ја чувствува мојата топлина а мене не ми отпаѓаат рацете...
мамички помагајте близнациве мои цела ноќ стенкаат од мешињата никако да спиеме.со мм се менуваме на смени ама ни саат време не врзват сон скапани сме веке.пиеме аптамил ама некако немаме ред во пиењево само за да не плачат кој кога стигне им дава.ве молам за совет.сите капки пробани никаков ефект само термофорче малку помага.цуцли мамачки не држат?
Гледајте аптамил на минимум 3 часа разлика,толку е потребно за да се свари во желудникот,инаку помешано полусварено и ново може да даде проблем со мешето(ова не е случај со мајчиното кое се вари за 2 часа но и да се даде порано нема таков проблем) Капки може ќе дадат ефект по подолготрајна употреба... но ако и тоа не бива пробајте со нежна масажа или со чајче.. има убави инстант чајчиња на хип коминација од анасон,ким и коморача...после една недела старост може да се пие а не содржи шеќери...
Grcevi se verovatno,kupete kapki eve mas sab simplex ni se pokazaja odlicni Majka za doenje velat koga saka i kolku saka no za ad mleko mora da ima rastojanie 3 h eve neka ne se tri no 2 i pol sigurno,bidejki vestackoto se vari po bavno i verovatno mu e tesko od mlekceto
Срцко сеа и по овие теми ќе гледаме грчеви се инаку. Еве го и мојот од 2ра недела го фатија грчевите. Незнам кој ти е педијатар, но дефинитивно бегал од часови и не ваш учел Грчеви можат и после 1недела од раѓање да имаат. Ако ги грчи ноџињата ( ги собира ), рачиња мрдка и се всцрценува како да дава напон за какање....тоа се грчеви. Синко од 1недела му давам од чајчето на бекутан, водичка со ким, Колик Прев капки, Био Гаја капки. Му правам масажи на сгомачето, термофорче (бебешко) полнам со топла вода и на меше му ставам. Иначе верувај еве утре правиме 4 недели и синко ниеден ден у креветче ми нема спиено. Искрено шубе ми е и страф сепак е многу мал и некад бљуцка. Спие измеѓу мене и сопругот ( спална- кревет ни е 2м широка) и со самото тоа ми е помирен, а и јас сум раат. Ем ми е полесно за доење (ние сме на ексклузивно доење). И срцко верувај најубаво и мирно ќе ти спие ако ти е на гради как тебе со стомачето. Мојов синко од 24ч па сигурно 18ч ми спие на гради. Осеќаат срце биење и топлина и така мирно само спијат. Мојов само така раат ми спие ете пробај. И друг совет знам по другарки мои кој давале дпхрана. Незнам која дохрана ја даваш, но да знаеш дека од некој имаат помачни грчеви и полошо им ја вари храната. Многу го фалат Бебеланот, јас си го купив дур бев трудна зашто незнаев како ќе биде и еве го имам за Недај Боже Инаку еве преткаше и се разбуди од грчеви и сега раат ми спие со стомачето легнат на гради кај мене. Инаку среќа само се грчи не ми плачел до сега од грчеви. Иначе морам да те прашам зашто даваш дохрана, зашто не сте само на доење?
Со првото, кога имаше еден месец имавме релација од неколку часа во кола. Со второто на два месеци летавме.
Мамички мојава пуфла влезе во 3 месец некни на 04. март уште пред да влезе две недели почна да се дига да седнува. Било кој да ја фати во раце се напиња да е поисправена а мало е за таква позиција. Во која позиција ви стојат наместени малечките во релаксатор? Цело време се во лежечка или? Плус ептен се лигави,која би била причината за заби е рано?
po kolku vreme na den vi sedat malite vo relaksator na 45 stepeni vo 5ti mesec? Mojava ja ostavam dosta cesto i dolgo pa da ne gresam ili ne e od znacenje toa..