Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки незнаев каде да пишам,денес купив мало шише физиолошки за инхалатор и со игла и шприц вадам,колку време може така да стои додека се потроши?

2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Ne, ortopedot koga ke kaze deka moze, koga ke vidi na eho deka kolkovite se dobro razvieni

3. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Ортопед ми рече колку сака, толку, дека не е штетно.

4. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Мојот седи, и претходно седеше. Бевме на ортопед и се е супер, нема ништо погрешно да седат во релаксатор на 45°. Јас од 2 месеци така го чувам и се е во ред со развојот на колковите. Сето тоа по препорака на ортопед.

На pepapa и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Може затоа што детето само покажува. Сто пати нека ти одобри ортопед ако не сака и има скаба мускулатура џабе. Ако е до 5м тогаш по кратко нека седнува колку да помине мерак, а после и по подолго.

6. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Уште на 4ипол месеџи ортопедот ни рече колкчиња развиени може кога ќе појави желба да седи слободно ама ми е страв да го сеенувам, се исправа ама не скроз и не е стабилен кога е седнат, од друга страна па како ќенаучи да балансира ако не почнам по малку да го седнувам, и така во двоумица сум

7. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.551
    Ме буните со ставањето на детево во релаксатор, од два месеци под тој агол,од пет под друг. Незнам сега дали погрешно правам. Моево си го оставам од прв ден во релаксатор :smirk:

8. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    taka li, jas bas sega citam niz internet do kolku vreme e dozvoleno, procitav deka vo sediste vo kola moze do 2 casa, pa da se potkrene malku nekoe vreme, pa pak da se stavi. Sekako deka jas ne ja ostavam da sedi bez da ja dignam vo prodolzenie na dva casa, no dosta goelm del od denot go minuva vo relaksator, a sepak e 5 meseci uste ni e rano za sedenje.
    @majavel1 i jas neznam dali go stavam pod tocniot agol od 45 stepeni, mojot relaksator e samo vo edna polozba, ne se regulirat stepenite, no nekako kako da e vo transporter mu e polozbata i agolot, pa mislam deka e vo red...i mene mi e sube:?:

9. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.551
    Па и мојот е во една положба а нон стоп во него си е,несака да го ставам во креветче . Или во релаксатор или во раце :(

10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    И ние седиме во релаксатор од 2 месеци, под агол од 45 степени. По правило е дека не треба повеќе од 2 часа да поминува во таа положба, ама како дојде, некој ден не седи ни пола саат, некој ден може 4 саати да му се фати. Не го ограничувам до толку. Инаку почна да се крева и од таа положба, но не го форсирам да седи, ептен некогаш кога ќе го седнам во скут ама тоа на кратко. Под 90 степени може да седи само откако само ќе се дигне од лежечка положба и ќе седне, тоа се случува некаде околу 7-8 месец.

@muchacha_a јас го користам додека не се потроши. Големото шише и по цел месец.

На muchacha_a и kikin им се допаѓа ова.
  11. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Во релскдатор седи, во скут го седнувам, цело време вежбаме подигање и го чувам седнат со раце на коленца за рамнотежа. За да некој научи нешто мора да вежба. Така е и со бебињата. Јас го слушам нашиот ортопед и за сега се е во ред. Го подигам и на ноџиња да постои и така. :)

Да се редактирам:
    До.скоро се возевме.во транспортер кој е 45°,'Исто, омилено преспивање му беше во релаксатор и транспортер, така да некој ден фаќаше и подолго да е од 4 саати. Сега корпата од количката ја креваме и во неа се возиме.

12. marijaaa20

marijaaa20 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    101
    Добро утро мајки. Бебуш е за една недела 4 месеци. Порано си спиеше навечер и стануваше 1 до 2 пати за цицање. Веќе скоро две недели се буди на секој саат со плачки. Или го нишкам или цица. Само на доење е. Не знам дали е скок во развој и колку може да трае или се смени бебуш. Искуство слично некоја мајка? Фала и убав ден

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.669
    Не. Моево од прв ден од трети почна да се дига па се дига и само без помош. Ама не смее да седи бар до 5 месеци јас не би ставила.
    Не сметам дека грешиш. И моево седи. Не цел ден нормално но некој 5 6 часа сигурно.
    Исто. Лиги нон стоп и раце у уста колку што може да пикне повеќе и после повраќа од што си брка длабоко и има нагони(facepalm).
    Ние сега ќе патуваме на 3 ипол месеци 3000 км.
    @gjoker4e грчеви се мајка. Кој е тој педијатар што кажал не? Кога грчевите се баш бар до 2 месеци од само раѓање.
    Имаш соодветна тема за грчеви можеш да одиш да читнеш таму за совет.
    @Miami1 правите страшна грешка со аптамилот.
    Не може бебе да пие кога кој стигне ќе му дава.
    Се знае аптамилот на не повеќе барем од 2 ипол часа 3.
    Гречеви се мајка. Имаме тема за грчеви можеш да одиш да читнеш совети и искуства.

Јас не би да ставам бебе од прв ден во релаксатор. Ептен малечко е што разбира тоа од релаксатор. Што знам ама премало е за да седи така по цел ден в соба. Се знае дека новороденчињата треба да лежат на рамно.
    Јас мојот почнав да го ставам откако пркна и што се вика доби ножички претходно беше премало а и по цел ден си спиеше.

На gjoker4e, Mama25 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  14. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Во релаксатор е докажано дека бебето ја зазема положбата која ја има во матката и не е штетен ич. Прашајте ортопед, исто ќе ви каже.

На TheSecret и kikin им се допаѓа ова.
  15. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Не верувам дека се грчеви на тие месеци. Доените деца почесто стануваат, факт. И мојот е ист а 5+ сме. Порано знаеше и цела ноќ да тера, сега бара почесто цице.

Последна измена: 9 мај 2017
    На marijaaa20 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.274
    Јас како мамичка на 13 дневна принцеза имам безброј прашања. Ќе прашам некои што ми се како поглавни.
    1. До кога е болно доењето?
    2. Отприлика на колку време да и давам да цица, дали во текот на едно доење да менувам града или на следното да ја менувам, на колку време отприлика да цица? Ноќеска цицаше еден саат од едната па еден саат од другата, за еден саат пак од едната и денес многу ме болат брадавиците.
    3. Се породив со царски и кожата ми виси над раната, немам стомак мало стомаче само ама кожата виси и не е баш убаво за раната не може да диши а и многу грдо изгледа. Дали да носам мидер?
    4.Дали да ја будам преку ноќ за цицање или да чекам сама да побара?
    5.Ја мачкав со павловичева и беше црвена па престанав неколку дена одма се смири кожата, патронажнава денеска беше и рече да ја мачкам, ја намачкав и сега е премногу црвена. Нешто паметно кажа патронажната нешто не ама ај. И кажа со шампонче да се бања само еднаш во денот или преку еден ден. И некои други паметни и глупави работи ама да не набројувам.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.008
    @gjoker4e

-индивидуално е.Може и месец два да боли а може и сега само на сам почеток.Дур да се воспостави нормална лактација.Мн е битно бебето да има правилна положба на доење и убаво да ја фаќа брадавицата

-викаат бебе цица колку сака и кога сака.Мајчиното млеко брзо се вари и јас така и правев.Мојата се нацицуваше за 10 мин и за саат време пак бараше

-ноќе не ја буди .Ако е гладна сама ке бара.После се од навика ке се буди и ке имаш мака како јас што имав до две години полни

-со царски немам искуство но мислам ради раната да причекаш бар уште малце за мидер

-павловичева никогаш не сум користела ,мрсна е и ги затвара порите а кожата мора да диши.Јас лично никогаш ништо за тело не употребив и така е и до ден денес(има 3 години)

Шампон подоцна почнав да користам..на почеток само беби сапунче.

Не го разбрав делот само еднаш во ден со шампон.Јас не сум ни бањала бебе повеќе пати во текот на еден ден(исклучок е газето или ако повраќало па лом се направило)

На Mama25, vitamina, TheSecret и 2 други им се допаѓа ова.
  18. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    A zosto so pavloviceva da mackas telo, jas do mesec dena so nisto ne mackav i samo so voda banhav bez nikakov sampon. Ako veke sakas da mackas telo zemi nekoja medicinska kozmetika kako eucerin ili mustela i mackaj so epten tenok sloj, nema pitreba od tolku malo so hemikalii da se trupa kozata. A ponataka isto kupka od iststa linija mozes. Ama pak ke ti kazam sto pokasno toa podobro.

Za ranata, i mene mi visi toa e, da trea da dise ama mider ne pomaga samo go splesnuva stomakot a ne go podiga nagore.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.274
    А дали ќе се срамни некогаш стомакот или ке треба операција за вишокот кожа? :D

20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.669
    Се мразев себе си кога се породив.
    Стриите стомакот колкот се си мразев.
    Лека полека помина времето 4 ти месец се подобро и подобро е.
    После бременост на телото му треба толку време колку што му треба за да го израсти тоа човече внатре значи толку време и додека телото се стабилизира.
    Нормална солидна исхрана би била океј поготово ако доиш тек 3 ти месец ќе си речеш да, ќемсе вратам во нормала вистина било.
    Не се секирај.

Скоро секоја мајка ја слушам како зборува дека го шљака буквално бебето со павловличавли лепливи и мрсни креми а тоа не е океј.
    Чиста логика ај пробај на себе си да се шљакаш колку е невкусно и поти порите се затвораат.
    Никогаш не мачкам бебе со крема еве го 4 ти месец ниту еднаш не му поцрвенело ништо буквално. Кога кака само мијам под чешма и бришам со пелена. Оставам некоја минута да поритка и толку.

Изборот е твој.

Не сум носела мидер а го купив ставив 1 ден и тргнав.
    :!:
    И вода многу пиев и пијам.
    Стомакот секојдневно лека полека се намалува.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.