Jas nikogas ne sum se sramela i mrazela od teloto posle poragaj, takvo e kakvo e, pa od toa telo izleglo nesto najsveto za mene, moeto bebe, bas naprotiv sekogas koga ke se poglednam vo ogledalo svakam deka sum majka deka sum rodila. Sekogas vo ocite na moeto dete sum najubava kakva i da sum. I so gordost si ja nosam luznata od ranata isto kako sto cel zivot ja gledav luznata na majka mi i se voshituvav kako od tamu moze da izleze bebe,covek, jas i brat mi, sega koga i jas sum majka uste poveke i se voshituvam, a vo idnina koga ke porasne sin mi so gordost ke mu ja pokazam i ke mu kazam deka izlegol od tamu.
@gjoker4e без гајле мајче ќе се вратиш во нормала преку ноќ не бива. Гледај да не допираат до тебе муабети од типот "колку си се поправила, кожа ти виси" итн. Птетпоставувам вакви негативни мисли се оддтаму. Сме се поправале 9 месеца и нормално неможеме одма да се стабилизираме. Јас еве после 3 операции имам нерамнина долу, за некого можеби е гадно и гнасно ама јас си се сакам таква, мм исто. Денес има и креми за лузни, бев мрза па не користев а и којзнае дали помагаат. Со тек на време како се слабее резот се намалува. Едно нешто што ми е проблем е тоа што градиве ми се зголемија дупло па тешко си наоѓам градници , смрт ми е кога треба да купам долен веш, ко радојка сум Бебе освен со јекодерм со друго не сум мачкала. Тоа првиот месец. Сега после бањкање ништо не ставам.Ретко ја бришам со марамици, само по потреба ако сум излезена или во гужва, може и затоа нема црвенило. За газе имам дома по препорака на другарка фармацевт детска крема на фитофарм со balsamum peruvianum. Ја купив зошто кога ја земав од болница беше вцрвенета дур лежев таму кознае на колку време и менувале сестрите пелени. Сега по потреба мачкам. Алишта нејзини ги плвам по двапати да не остане случајно прашок. Што се однесува до градите ќе болат се додека неправино се става бебето на града, еве @joy1 eптен добро објаснила. Ако имаш рагади можеш да набавиш ланолин додека да се опоравиш. Помага колку толку. За ортопед освен Видоевски ,препорака некоја? Во мајчин дом се чекало не им работел ултразвукот.
@Mama25 Александра Димова во Неуромедика, работат со плави картони, се чека термин. Или Антоније Хаџи Антоновски, приватно. @gjoker4e промените во бременоста не се случија преку ноќ, така нема телото преку ноќ да се врати во нормала. Ќе осетиш некаде после 8-9 месеци дека вистински се враќаш на старото. Стомачето само со вежби ќе се израмни.
Јас откако се породив не знам креветот да го фатам. Заборавив и како е кога лежеш и се излежаваш. Само ноќе колку толки на спална и тоа со огромни паузи чат пат ама се почесто син ми е до мене оти креветчето многу не го сакаме па и така се грчам. Храна.. се хранам ама не можам да речам дека јадам редовно или навремено или нормално. Не. Кога имам време каснувам попладне и толку е. Нозеве одамна ми се како коњ направени а и петите. Во бременоста многу се здебелив многу. Ама еве после месец, два еве три и четвртиот слабеам ненормално. Уште имам, и меше мало имам. Ама смалив доста. 1/3 од килажа. На почетокот јас не сакав да се погледнам не оти не се сакав знаев дека така треба да биде и дека тоа така оди но си бев грозна сириозно ама знаев дека нормално се ќе помине. Отоци стрии мев итн.. Сепак со гордост сиги носам стрииве. И се друго. Не сум се присњавала кујзнае колку може оти знаев дека ќе се потрудам асално за да ослабам.
Денес правевме крвна слика. Леукоцитите се во нормала но качени се лимфоцитите-Lym a намалени гранулоцити Gra. Докторката вика дека може да е од несоодветно земање крв но пак не сум мирна. Некоја информација некој?
Претходните два ноќи бебе будно од 2 до 7, а ноќеска од 23:30 до 7 сабајле. Дали е нормално? Со саати на цицка, нишкање цело време и дохрана му дадов 60мл и не заспива. Имаме две недели. Едвај издржувам, не знам нему како не му се приспива. Сабајле кај 6 сум заспала до него во кома сум паднала кога се разбудив се исплашив ама ме совладал сонот после толку мачење. И кога ќе почне да цица не знае за крај. Во што е проблемот?
Мајки ве молам кажете природен лек за бронхит,малово има 5 месеци,веќе 3 недели сме на лекови,не можам веќе да издржам да го гледам вакво,ве молам секој совет е добредојден.
На почеток сте мајка, се е нормално. Сите сме биле така, ќе помине, и бебо не знае уште кај се наоѓа. Ќе издржиш. Да се редактирам, зошто даваш дохрана? Мислиш гладно е,? Не е ако имаш млеко, едноставно ја сака твојата топлина
Мила @gjoker4e јас и ти тука некаде се породивме..ние веќе 3 недели правиме со синко..ми се чини првата недела кошмар ми беше..не заспиваше воопшто и сега не е нешто поарен ама некако пополека сам редот како да си го фаќа...за доење ми се чини нон стоп ми е на гради..само цица..се зезав едно време викам јаде како дупнат хахаха ..додека го дојам пробував да дремнам..така укочена сум заспала,а он си јаде ли јаде...а да заспие никако и ѕогаш сфатив дека најверојатно сака да биде блиску до мене само..не му било нон стоп фо јадење...оваа недела е по ок...јадеме пак нон стоп,менуваме пелени на еден час...зашто многу брзо ги полниме хехе,а за спиење преку ден знеме да дремнеме до 2 часа со паузи еднаш од 3-5 или од 6-8 ...и лек ти е навечер да си го бањаш..јас откако ќе си го избањам вечер..ќе си го надојам и си спие како бајче..само еднаш се буди ноќе околу 3 или 4 и раат сме ...пробај така А зашто му даваш дохрана? Јас само мајчино млеко си практикувам..ако имаш доволно млеко не мешај дохрана..ќе приметиш по пелената ако редовно ја полни тогаш немаш потреба да му даваш дохрана. Ајде ќе ни потораснат барем малку...ова ни се слатки непреспани денови
Најпрво една недела пиеше цефаклор,втората недела завршивме во болница,не отпуштија со инхалации дома со физиолошки и пак цефаклор,еве сега ова е трета недела и пак кашла и носе тече сега го носев и дадоа и вентолин 0,1 и дексазон 0,5 до 2,5 мл физиолошки. Сега на нет прочитав лек со две банани добро зрели згмечени и попарени со вода да отстои пола сат и да.се дава по една лажичка.што мислиш ти?
Немам пробано Но банана како банана нема штета,воведена ти е нели како дохрана? Обично помагаат инхалации,дренажи,тапкање,антибиотик во случај на вирусен бронхит баш и не помага.Мојата пиеше како бебе зинат за бронхит. Го повраќа ли барем шлајмот?
Да воведена ми е.му правам,го тапкам се раскашлува нешто повраќа нешто голта и после го искакува.да,ни кажаа од вируси дека е,се се случи наеднаш,дури го видов дека кашла и одма се спуштило на градички.зинат сируп ли е,да и спомнам ли на док.?
Антибиотик е Делува добро кај бронхит,ушна инфекција и слично.Кај нас добро делуваше.Но вие ако веќе имате терапија терајте со тоа.Ако треба нешто да се смени ке ви каже лекарот,Треба течности доста да пие но тоа е бебе нема толкав капацитет.
Девојки појма немам кај да прашам, па ај оваа тема за се е Беба прави 5 месеци и по консултации со педијатарот одлучив да воведам дохрана. Околу приготвувањето имам една дилема за која може само некој со искуство да ми каже. Дома имам нутри булет, но се мислам дали да земам и обичен блендер, да не ми е со обичен позгодно оти од булетов една јаболка едвај ќе ја догребам. Се мислам за рачен. Што мислите вие, во што подготвувате? Да давам пари за рачен блендер или во булетот да спремам?
Nisto ne pravis so nutri buletot, za nego treba golema kolicina na namirnici za da izblendira a so edno morkovce ili jabolko samo megju secilata se zaglavuva, jas si zemav racen blender philips i super mi e. Nutibuletot za ponataka
Пробај си звук на фен. Обично упалува кај 90 посто од бебињата. Моето од раѓање е со звукот на јутуб или апликацијата. Јас го држев со саати и саати плачеше моево непрестано.. и кога еднаш не сакајки пуштив аспиратор гледам од звукот се смири и заспа од одма. Сеуште сме на фен ама лека полека одучувам. Пробај па кажи.