Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    До детето ти е. Темпераметно си е.
    Моето си лежи во релаксатор си гледа негови работи гука се смее кенка зависи ама и знае да си лежи. Искрено не го ниту учам многу многу во раце.
    А познавам мајки што мака мачиле за во раци постојано.
    Значи до детето е не е друго.
    И не знам решение освен да пробуваш по нешто да видиш дали ќе упали.

Последна измена од модератор: 18 мај 2017
    На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Мајки денес бевме на педијатар , малава има вироза .. кашла и кива носето затнато ,ми дадоа капки Носал, температура нема , докторот рече има малце и на плучата ..дали ќе и пројде само со капкиве или да и давам и нешто за искашлување ? Правевме и крвна слика , леукоцити се во ред ама малце е слабокрвна ако не и се подобри за две недели ќе и дадат нешто да пие .. сега ќе пробам јас да јадам здраво за преку млекото да и помогнам и нејзе

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.322
    Допаѓања:
    37.279
    Здраво мамички со слатки проблемчиња. :inlove: Еве јас како ,,искусна" мамичка да споделам еден совет со вас, посебно со поновите мами. Во темата Скок во развој кај бебињата наидов на еден линк http://www.mybabysleepguide.com/2012/01/when-are-wonder-weeks.html кој ми беше од голема помош, меѓутоа психичка. Тука пишува во кои недели се случува Скоковите. Неделите се сметаат од терминот на породување, а не од датумот на раѓање на бебето. Кај мене се покажа 100% точно сега за сега. Го преживеавме првиот скок кој се јавувал во 5та недела и трае од 1 до 7 дена. Кај нас баш почна првиот ден од таа петта недела и траеше 7 дена, знаќи цела петта недела, а утредента наеднаш моето бебе стана мирно, насмеано, смирено, спие доволно, цица нормално. Сега го чекам скокот во 8ма недела да видиме дали ќе продолжи точноста на табелата. :)
    Сите нови мајки кои имате проблеми со доењето и бебињата плачат без причина и не спијат, период е ќе помине, бидете упорни и издржливи и психички јаки и стабилни.
    Се надевам колку толку ќе помогнам на некоја мама со мислењево.
    Јас на почетокот направив некои грешки малку по моја вина малку по притисок од блиските. Му давав да цица 15мин од една града, 15мин од друга, па 30мл ад. Сега исфрливме ад и цица колку сака и кога сака. Јас ете како неискусна мама и на која ова е и првиот близок контакт до бебе направив многу грешки, но сега е добро, колку толку на време се исправив. Фала му на интернетов и на форумов!

На pepapa, Arendelle, majavel1 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Фала ти многу , еве мене ми помогна да сватам што уствари се дешава со моево бебе .. јас сум неискусна и прв пат слушам за овие скокови .. се чудев како може бебево мое толку драстично да го менува расположението .. до пред две недели преку ден спиеше 4 сати , пола сат седеше будна пак запиваше до вечер .. преку ноќ си спиеше до рано стануваше само за цицање ,,,, сега едвај едвај 6 сати во едно деноноќие ако ги преспие и тоа повеќе преку ноќ а преку ден сака само во раце .. само кенка плаче незнае што сака .. јас само се чудам што и е дали е боли нешто , денес од кога се разбуди до сега плаче ,никако несака легната да ја оставам само во раце сака а и се спие премногу, ја заспивам 3 сати спие 20 минути .. мрднав незнам што да и правам .. и тоа што ќе го отспие јас морам да ја лулам .. затоа седам на овој форум ве читам да најдам. Екој одговор и сега оваа што ти го напиша најмногу ја одсликува нејзината состојба , накверојатно се дешава скок во развој ..

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.322
    Допаѓања:
    37.279
    @ANGIE1 Ти пред мене се породи па те читав. Се породив и јас па ме снајде истото, се пронајдов во тоа што те имав читано. Па ме осудуваа на некој начин блиските не ми било квалитетно млекото, било гладно детето па му давав и АД, па не бил сменет памперс, му било ладно, топло и триста глупости. Па еден ден најдов време да пуштам лап топ и да прочитам колку можам повеќе. Реков одма ќе ти пишам ама сум изумила. Фала богу успеав да не паднам во пост-породилна депресија од сите муабети кои ги изнаслушав. После ќе речат на мајката и требало помош. Тоа не е помош, само тормозење и доведување до пад на психичката состојба на мајката. Постари жени мислат родиле и сега се доктори а појма си немаат од ништо.
    И моето тој период спиеше само во раце, штом го ставам во креветче веднаш плачеше, пиштеше. И така го чував со саати во раце се омалкасав, но еве фала богу помина тој скок, сега чекаме нов. :)

На Sandrichka 89 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  6. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Баш така , јас мислев само јас незнам да чувам дете , сите се навртиа на мене , а што му е ? А зашто ? Како да ја се знам ..и мене ми е ново све прво дете поима немам зашто плаче само како што пишав незнае. Ништо за скокови до вчера се чудев што и е на ќерка ми ,сега знам и сигурна сум тоа е сега чекам да замине , едно недела дена е ваква неспие и нервозна е и плаче се надевам ќе пројде .. :*

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.322
    Допаѓања:
    37.279
    Јас цело време ја чував на цицка и во раце. Така полесно и помирно го поминавме скокот. Ептен истоштувачки е но поминува, ќе се издржи. Најмногу ме вомалаксување кога плачеше, пиштеше, затоа подобро на цицка и во рака. И дојам со силиконски бидејќи ме боли а цело време е на цицка.

8. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Во право си , ама јас едно ќе кажам, зависи од луѓето. Моите мајка и свекрва двете беа кај мене кога се породив. Нивниот муабет цело време беше да сум упорна во доење, ниту еднаш не ми се вмешаа како да го гледам син ми туку и тогаш и сега прават како јас ќе им речам нив. Нивното мото е "твое дете - твои правила". Сега нормално некогаш ги прашувам за нешто, сепак, постари се. :)

На pepapa и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Мојата свекрва иде од работа и одма аааа што како црвено во лицетоо ?ааа што е бледо ? А што плаче ? Демек јас нешто сум и направила :D

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sandrichka 89

Sandrichka 89 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2014
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    812
    И јас да се надоврзам на вашите муабети за постариве...колку и да сакаат да помогнат на крај ми се чини повеќе проблеми и мешаници може да ни направат..еве кај мене личен пример ми е синко...на почетокот кенкав целиот..нејќе да спие,па зашто го држам во раце,па требало да се нишка вака онака,после јас го дојам како што викате скоро 24 на гради ми е со оглед на тоа што детето нема ни 40 дена нормално е дека му се јаде на секои 2 часа ми се чини...а они леле само да се цицало,не го отавај на гради да заспие,ќе го научиш во раце само...хаос невиден...:worried: И на крај сега јас сама со мм си го гледаме ..повеќе јас дека сум на породилно..мм иде на работа ама ми помага одма чим се врати дома..стариве на повик само..сега бебуш и ми спие со саати..од 3-4 пати на ден знае да заспие..навечер милина ..си цица и одма си заспива..се буди еднаш до два пати навечер за папање пак и така се до 9 сабајле ..супер сме сега :D ама никој не се меша,па и малово сигурно осети малтретажа и напнато ми беше (facepalm) Така да мамички прибајте сами некако да си го скроите редот без некој да се меша..сепак вие сте родители и треба да создавате навики самите вие на вашето најмило ;) Ова е мое мислење..сепак секој различно размислува :)

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Мајки не најдов тема за жолтица, а и пребарувачов ме зеза.
    Ние сме 7 недели и уште е жолт во очињата.
    Матичната не прати на детско, ама докторката од таму буквално не избрка. Што сте дошле тука со здраво бебе, ништо не му е ќе пројде, супер си е. Едвај сестрата ја натера да го прегледа и да го мериме.
    Поправен си се супер за неделите.
    Но еве уште е жолт.
    Читам сега на интернет и срцево ми се скамени од тоа што прочитав.
    Дали матичната може да не упати за да испитаме билирубини или приватно???
    Во понеделник обавезно одам. Не може само со совет повеќе на сонце да го изложувате. Плус и мака имаме со повраќање и тоа дополнително ме загрижува. Офф бе, ќе си пукнам.

12. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Исто на нас ни се случи, бевме на детско се чудеа зошто не пуштиле, не прегледа сестра и клоцата во газот, и јас триста чуда на нет прочитав, од памет се извадив :(

Во авицена може да провериш билирубини 350 денари е за директен, индиректен и вкупен.
    Иначе срцка не се плаши, ние имавме до кај 4 месеци жолтица, не е страшно, повеќе цицање и на сонце :)

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  13. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    20.539
    @kristina.k може да ти даде совети во врска со жолтицата. Малиот имаше доста време, па се си се среди. Ја означувам за да види да одговори кога ќе може :)

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @НаталиЛили моето имаше доста време жолтица, како што кажа @jacqueline.s, скоро до 3 месеци. Прво не се плаши и не паничи, иста бев и јас, ама физиолошка продолжена жолтица имаат многу новороденчиња. На еден месец кај моето 280 беше билирубинот, јас сама дома го гледав дека е премногу жолт, го однесов на приватно (не сме од Ск), со биличек му проверија, па веднаш и преку крв испитавме се. Преку крв беше 250, челото и очите му беа најжолти, а надолу се чистеше. 7 дена бевме на фототерапија, плус беше зима, немаше сонце и потешко одеше спуштањето на билирубинот. А и моето не сакаше дополнителна течност, ни чај, ни вода, само цицаше и тоа многу често му давав за да исфрла преку мокрача. Испитај те за да си мирна и ако има потреба да одите на фототерапија, за да се среди побрзо. Се ќе е во ред, со многу мајки тогаш контактирав и кај сите со продолжена жолтица се беше во ред на крајот. А и ако му се очињата само жолти, а надолу бел, не би требало да е многу висок билирубинот, очите најдоцна се чистат.

На jacqueline.s и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  15. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Здраво мајки
    Ме интересира некој искуство на имунологија на детска.клиника? Не пратија на имунолог и не ми е јасно како одат испитувањата, со зимање крв ли, шо ќе мерат шо ќе праат?

16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Kakvi ispituvanja? Alergotestovi ako se so krv od vena

17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Има некој процес да го испитаат колку е јак имунитетот ? Неколку пати се разболе бебо уво, инфекција прелада, па матичниот не прати на имунологија.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.018
    Допаѓања:
    328.048
    Има
    Ке ви проверат ниво на имуноглубини.Врз основа на резулататот ке ви кажат што да пиете(ако има потреба).Крв од вена треба да му земат.Прашање е дали имаат реагенси на клиника.Мислам дека и во Систина прават ист тест

19. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Прашав дали има на приватно имунолог, ми рекоа не. Ако нема реагенси ќе одам во Систина. Фала

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.018
    Допаѓања:
    328.048
    Прашај и во Козле
    По ново мислам сега и таму го работат ова