Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Ние имавме многу лошо искуство, влијае промена на клима, на средина уствари испадна се. Лоша настинка, бронхит, температура уште што не, се покајав милион пати. Сега секоја мала промена му смета. Е добро тогаш беше зима си ги носи она најголемите заслуги. Сега веќе пролет подруго е, може за минимална настинка да се работи.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.870
    Допаѓања:
    203.012
    Нема да штети, секако, јас за големиот само такви користев кога ќе дојдеше нож до коска (за големо дете зборам). Штом доиш, пиј и јади компот од сливи, домашен сок од праска/кајсија, ќе видиш дека нема да има мака со какање и покрај дохраната.

@vitamina времево е за никаде, ладно е. Ние се преладуваме, не па бебе. Гледај да го облекуваш соодветно, не премногу, не премалку. Носето со солени капки одржувај го проодно, може и топло чајче да дадеш, од тие бебешките без шеќер. Ако има секрет, тогаш обавезно консултација со педијатар.

3. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Нас многу ни влијае промена на клима. Неколку пати што сум.го носела во.др градови се враќаме преладени дури до антибиотик.
    Нејсе, за неколку дена ќе наполниме 6 месеци. Има некое ограничување течности колку да се пијат? Пример, син ми пие по 100мл чајче и сокче 50-100мл. Да не е многу. Ама и се поти зашто е хиперактив, само мрда игра, исфрла течности, можда си е жеден...

4. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки,имаше тука некоја мајка прашуваше за кравјо млеко колку спрема колку размер ако сака и знае некој нека пише и лична порака.фала ви мн

5. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    334
    Мајки од кога почнавте со држење главче? Ние сме 4 полни месеци и уште не ни е стабилно главчето. До сега го ставав на меше еднаш во денот. Вчера бевме на ортопед во мајчин дом кај др Светле, таа не прати на неврологија во државна. Др Филип Дума се погоди на смена го сними главчето и ни рече дека е добро и ќе почне да ја држи, не прати кај др Валентина Дуковска ни покажа некои вежби и ни препорача консултација со физијатар за физикална терапија. Инаку обем на глава 45цм, тежина 7,300 и должина 65цм. До сега требаше да ја држи главата. Како што читам некои бебиња на 2-3 месеци веќе ја држат главата.

На Tiki123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.443
    Допаѓања:
    5.113
    Мајки бебуш има неполни 2 месеци и 90% од времето се врти само на лева страна. Приметувам дека и главата му се сплеска на таа страна, дури е видливо нерамна со другата страна. Сега почнав исклучиво да го местам со перници додека спие, да спие само на десна страна. Прашањето ми е со оглед на тоа што има 2 месеци дали доколку го ставам вака да спие ќе му се израмни главчето? Секамо планирам и на педијатар да го носам.

7. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Незнам дали ќе му се израмни ама знам дека мораш да го вртиш и на десна за да нема понатамошни проблеми не само со формата на главата знам што имале проблеми со вратот ..ќе се навикне да ја врти и десно само ставај перници дур се навикне .

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Не му се секирај на ќерка ми и беше скроз едната страна дури линија мислам веќе имаше, јас свртија тоа пак. Кога ќе почне само да се мести ќе си најде удобност и за месец 2 ќе дојде у нормала , уште му е меко главчето.

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    Мајки ве молам помош, на беба изгледа и се инфицираа ушињата од обетките, ги ставивме пред 3 недели и секој ден по 2 пати и ги чистев и вртев. Сега гледам има гнојче собрано а до вчера немаше ништо. Излезе колку-толку, пак и ги измив и исчистив. ке видам утре како ке се. Што би можела да направам друго?

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.073
    Ако гнои и понатака извади и ги,дезинфицирај со алкохол и додека не се исуши алкохолот не ги врќај на уво.Ако имаш бивацин или гарамицин маст намачкај ја.Антибиотска е ама гнојот може да значи и инфекција

На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.443
    Допаѓања:
    5.113
    Добро е, малку ми олесни, фала ти :)

12. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    Мајки, да ве прашам тие што користите топломер Microlife за на чело, како сте задоволни...или некој друг да предложите?
    Во Еурофарм го има околу 2400 ден., незнам дали вреди да дадам толку пари..имам еден дигитален на Geratherm и два живини и сите различно ми покажуваат..
    Гледам дека имало некоја дискусија околу тоа порано, ама пак го поставив прашањето за евентуално некои нови мислења и совети после подолгото користење на истите..

13. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.473
    Само живин топломер. Најточен е.

14. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Мами се заборавам да прашам педијатар, кога треба да се дава д3 капки ( наутро или навечер)
    јас се навечер давам ама незз да не грешам

15. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Мислам дека нема врска кое време, битно да се даваат редовно.

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.443
    Допаѓања:
    5.113
    И јас мислам дека нема врска кога. Ги давам насабајле, отприлика истото време.

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    37.298
    Јас како што знам се даваат од сабајле пред првиот подој. И друго што е битно е да се даваат секој ден во исто време. Ние бидејќи цело време сме на цицка и ги давам секој ден околу 11:00.

18. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    Мислам дека не мора.. убаво е да има ред, но не е до толку страшно и да нема..дури на нас докторката од кај Видоевски ни рече да и даваме секој ден, но и ако по некоја случајност испуштиме некој ден, не е крај на свет..нормално, прескокнувањето да не стане навика..

19. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Мајки кога почнаа вашите деца да ја ставаа раката во уста .. ние сме скоро три месеци и нон стоп раката во уста ја става и се лигави да ја види некој ќе помисли заби и излагаат.. дури некогаш и се задавува и повраќа од прстите што ги става ..

20. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    Исто на 3 месеци. На 5+ и излегоа две запчиња одеднаш.