Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. majavel1

majavel1 Популарен член

2 месеци е и не едната туку двете во уста (facepalm) нон стоп мокар е под брадата, веке треба цело време со лигавче да биде

2. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Истата ја викам заби да не излагаат ...денес ми се изгреба и многу ми плачеше ама неможам да ја пазам нон стоп ги пика во уста

3. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Мами читав наназад па не сум единствена со прашањево за секрет од окце насабајле. На контрола сме тек на 16 ти, не сакам паника да си стварам и да одам одма на лекар, ама мислите дека има место за паника?

Last edited by a moderator: Jun 2, 2017
    Emana likes this.
  4. Emana

Emana Активен член

Не се секирај за секретот. Е сеа не знам колав бебуш имаш ама и моето е со истиот проблем на едното окце а има 2 месеци. Докторката ни даде фора до година дена да се одзатне солзниот канал. Во меѓувреме да го чистиме со физиолошки раствор и стерилна газичка а ако секретот менува боја да користиме тобрекс антибиотски капки.

Mari-Ja likes this.
  5. jovana03

jovana03 Популарен член

Окцето јас и го чистев со стерилна газа и превриена вода. :!: Само така и се исчисти бактеријата. Не сакам да те плашам , може кај вас не е бактерија, ама ако има густ секрет појди до на лекар, за чиста мира.

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

@ANGIE1 мојава од крај на прв месец ги става рацете во уста, сега сме втор и баш вчера како некоја будала ѕирнав да не и излегуваат забчиња :rofl: знам дека е премногу рано ама некако инстинктивно беше :$

Потребен ми е совет!
    Јас и мм живеевме сами во друг град. Кога се породив семејното решение беше јас и бебето тие 40 дена и летово да сме кај свекрва мии свекор ми, уште од сам почеток сум против тоа!
    • На овие 30 степени бебето ми е облечено во боди, два пара шпихозни, чорапи, тетра пелена, ќебенце. Свекрва ми вели ладно му било, а мајка и нејзина рекла и во јули им е ладно на бебињата да го облекуваме. А јас не се противам дека му е мајка на мм и се прашувам каква мајка сум јас.
    • Еве скоро 40 дена правиме бебето не излегло надвор, а јас не требало да излегувам после зајдисонце, и плус да не лежиме/спиеме на зајдисонце.
    • Ноктите немало да се сечат до една година.
    • Од окцето се уште тече секрет месец дена, педијатарот препиша капки ама свекрва ми немало да му ставаме, штетно е тоа.
    • Не смеам ни да го чешлам бебето, а има убава косичка и имам чешел со природни влакна на чико за бебе.
    • Со носето хрчи не смеам ни физиолошки раствор да ставам, а ни препиша педијатарот.
    Жената си е добра и помага ги пере алиштата на рака бидејќи според неа алишта на бебе не се переле во машина, го нишка често за да заспие, мене ми готви, ама ова не се издржува.
    Ве молам за осуда, за психичка помош, најубавиот период од мојот живот мене ми е најужасен. Се решив да пишам тука за помош да преземам нешто. Се плашам и да не ми прекине млекото од толку стрес и нервози. А не можам да се расправам во нејзина куќа сме. Секој ден го молам Господ да се случи чудо да не снема од тука, не се трпи веќе.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Ти ја слушаш за било што од ова?
    Ако си будала слушај ја и заврши во лудница
    Ако си паметна терај по свое пошто ти си мајката

Соблекувај детето денес е 34 степени,два пара шпикозни плус боди плус кебе ..:o

Бебето во количка и шетај.Моето од една недела е наваму натаму.На 13 месеци до Германија со кола го носев

Капки МОРАШ да ставаш бидејки бактерија ви е.И само од себе нема да ви помине може само да се влоши

Lolipop23 and gjoker4e like this.
  8. Arendelle

Arendelle Популарен член

@gjoker4e Топло му е на малото со толку многу облека. Биди поупорна и како капки не, не ми е јасно ај адети едно ама доктор си е па друго. И кај нас со тие адетите буквално отепуваат. А така е оти многу народ има кој да го почува а да си сам. Моево немаше 40 дена одеше до градинка и назад. Мора да кажеш не така, ќе се раководеш по мајчинскипт инстинкт.

gjoker4e likes this.
  9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

@gjokerce
    Ti si majka na toa dete, nemoj da dozvoluvas nekoj da ti go odzema toa pravo nametnuvajki ti gi svoite zastareni sfakanja, na smetka za bilo kakva pomos. :swear:
    Jas da sum na tvoe mesto bi si gi sobrala partalite i magla bi fatila od tamu. Takva pomos fala ama NE!
    Bebus se rodi vo najgolemiot stud pa sekoj den go vadev na terasa i edvaj cekav da se potstopli malku da pocneme da setame, a vie ste rodeni vo najubaviot period od godinata i namesto da go iskoristite toa vie doma ste se zatvorile. :^)
    Noktite gi isekov samo sto se vrativme od bolnica, mnogu se grebese, a rakavicki ne ni planirav da mu stavam.
    Probuvam ete da ja objasnam bilo koja od tockite ama nema be rezon za nitu edna od niv.
    Uste denes stavi crta i pocni da teras po svoe, da ne ti e gajle koj ke se naluti, nema sto da se molis na Gospod koga resenieto e vo eden poteg. ;)

BirMelek, joy1 and gjoker4e like this.
  10. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

@Emana ти благодарам за одговорот, исто сме и ние скоро два месеци. Вчера одлучив сабајлево кога ќе се искака да отидеме со пеленката на лекар, ама утрово окцето беше чисто а каките боја каква што треба да биде :) читав и дека не се доцицува убаво може да е зелено, а моето кога ќе треба да влече од града нервоза го фаќа па може и до тоа да е, иако после се измолзувам па со шишенце му додавам. Само се надевам дека не е настинат или дека не е каква бактерија.

@gjoker4e драга моја, нашите бебиња се тука некаде, моментално сме на спална легнати, малото по памперс и боди по прерамчиња само. До сега бевме излезени, моравме денес да искочиме по вруќинава, од сабајле обврски завршуваме. Се вративме, го истуширав, преоблеков и еве сега ќе спие. Какви шпихозни какви ќебиња, тоа одамна не користиме. Секој ден сме надвор од 11 дена прв пат како искочивме, сабајле вечер на шетња со количката.
    Зарем да си сама дома и да ти притреба нешто од маркет како ќе правиш?
    Земи го детето моментално, соблечи го само по боди и покриј го со тетра. Ништо повеќе! Ќе го прегрееш детето скраја било. Мафни ја жената, ако ти рече што било прашај ја: си била ти мајка? Речи епа сега јас сум, за мое дете јас одговарам и што сакам ќе му правам.
    Обавезно ставај капки и се како што ти кажале, нокти сечеме откако сме дома дојдени од болница, чешел користиме и за да нема теменец... како бе такс да и ќутиш? Не сум ни ја поарна, ама за дете бев спремна кој и да пререче да се истепам...

gjoker4e and majavel1 like this.
  11. Grungie

Grungie Популарен член

моето на минус 20 не беше по два пара шпикозни. И неможе никој да ме убеди дека на рака поубаво се пере!завземи став затоа што после црл живот ќе ти биде мака што си слушала други како ти се мешаат во најважната животна улога!
    Чинам ти дадов совет поодамна дека на почеток не ти треба никој освен сопругот,па треба ти и бебето да си се прилагодите какво е тоа мешање и бабување против докторски одлуки,не дај боже да му бидне нешто полошо без терапијата,ќе ја тепаш ли свекрвата тогаш или ќе те јаде мислата дека не реагираше навреме!?

irenadaniel, gjoker4e and joy1 like this.
  12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Seriozna si?
    Seriozno ja slusas?
    So baras kaj nea?
    Maz ti kaj e?
    Zeno aj ne se budali

13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

@gjoker4e и јас си го кркав како тебе. Кога се породив со поголемиот син, свекрва ми дојде кај нас да помага. Му рекла на маж ми - Јас ќе дојдам. Не видов никаква помош од неа. Маста ми ја извади. Почна да ми се меша околу детето. Да ми кажува како да го бањам, како да облекувам, не требало да излегувам надвор, да стои светлото запалено во соба (кај што спие детето) 40 дена, не требало гости да викам, и сл. Гости викав. Јас и ќутев и тоа ми е најголемата грешка. Од маж ми немав никаква поддршка. Кога си отиде му одржав на маж ми добра лекција и оттогаш нема дојдено. Жената си замислуваше дека тоа и е дете, а не внуче.

Мој совет ти е да се вратиш таму кај што живеете. Подобро ќе ти биде, верувај.

Твое дете е и твое право е како ќе го облекуваш и дали ќе го шеташ надвор.

irenadaniel, gjoker4e and BirMelek like this.
  14. victoria

victoria Форумски идол

Мами, смеам да инхалирам со обичен физиолошки раствор бебе.. Само што започнавме 4 недела.. А сношти многу тешко ми дишеше од декретот во носето.. Знам дела е нормално и се чисти.. Ама секако имам дома инхалатор и во комбинација со доење си велам побрзо ќе се среди... Совет? @joy1?

15. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Можеш физолошки , и ние сме 4 недела и.користам бидејки има малку мрсолчиња. Можеш и од оние изитоничните раствори морска сол што се, има и за бебиња, јас имам на isomar...

victoria likes this.
  16. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Јас ќе ти речам само тераај си по твое , таа нека си збори и мојата збореше првата недела не оваа не онаа јас пак по мое си правев, и сега кај да стигне кажува “ не и се мешам јас на невестава моја како и да е пак по нејзино си прави " конечно свати , така да сега помага само ако ја прашам и ја замолам .. мене мие мило кога ќе каже нешто или праша дали ти треба нешто ама да претерува граници не , се знае која е мајката на детето и кој одлучува за него ..

gjoker4e and Peperutka-bt like this.
  17. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Јас го чувам во фрижидер додека да се потроши

Eve jas da ti kazam za prvoto dete nemav blender samo pasirav so viluska,sega imam nutri bulet i planiram vo nego da blendiram ,nemas potreba da davas pari za dr blender

@gjoker4e mozam da zamislam kako ti e,so prvoto dete pominav niz slicen pekol no sega pred 4 meseci se porodiv i za ova bebe ne dozvoliv da mi povlijaj svekrvata na nikoj nacin ,se e do saniot sebe mila kolku pobrzo gi zemes ko cite vo svoj race tolku polesnontebe ke ti bide .Imam mnogu da pisuvam.na ovaa tema,i mene mi gotvese i niz nos mi vadese a veke tri hod si gotvam sama i mi e mirna glavata i 5 min ako go cuva bebeto jas sum nervozna oti na sekoe placenje na bebe taa vika Sho sho e sho placis?se cudam.kako odgledala svoj deca a segabse cudi oti placi bebeto .Naj prijatelski sovet ,postavi granica do kade moze da odi so pravilata nejzini odnosno ti si majka i ti le kazis stoni kako i daj na 30 stepeni raskomotisi go bebe ne slusaj nikoj osven tvojot majcinski instikt.Pozdrav

Takvo si e deteto,prvoto dete dusa mi izvadi e taka samo v race rabota nemozev da zavrsam nisto.A bebeto sega kade da go stavam tamu ke lezi axxax .Samo trpenie ke smeni a vo megu vreme probaj vo transporter neka posedi kupi nekoja muzicka igracka .

kavadar4anka and gjoker4e like this.
  18. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Мајки пуштате ли клима во просторија кај што престојува/спие мало бебе? Мислам дали е препорачливо и како би влијаело? Да станува збор да треба да одговорм на друг сигурно ќе знам, вака за свое не знаеш што е (нај)правилно.

19. TheSecret

TheSecret Популарен член

A da si odis od kaj svekrvati najdobro ti e. Zenava e luda kako ja trpis. I mojata pocna mnogu da se opusta taka ama koga i spiskav sega bajce e. Majka bila na mt golemata rabota, ti si majka na tvoeto bebe i ke bides silna i odlucna vo tvoite odluki nemoze drug da ti kaze sto da pravis.

gjoker4e likes this.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Јас пуштав ама не директно да дува во бебето
    Ако ти е страв можеш пола час да ја пуштиш да издува да олади,па после да го внесеш бебето

Lady*Bug likes this.