Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Бекутан чајчето кога ќе го давате гледајте да е топличко, да ги стопли цревцата, мене бебуш од него одма ми се смируваше а и си заспиваше. А за Еспумисан обавезно 4пати да има испиено пред терминот кога се најсилните грчеви. Пример кај нас беа во 19-22ч најсилни,па од 14ч почнував со капки.

2. Nice.girl

Nice.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    35
    Mamicki, od kolku meseci zapocnavte da go stavate bebusot vo kengur?Nie sme 2 ipol meseci i deneska sakam da go prosetam, no mi e strav da ne rano, inaku glavceto go drzi ispaveno.Dali da go nosam vo kengurceto ili sepak vo kolicka da go stavam?

3. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Меу до кога го даваше чајчето,моево уште си го пие ,поздрав :*

4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас прв пат го ставив во кенгур кога наполни 3 месеци, претходно ми беше страв за ножињата да не му биде нешто оти му се расчепатени бааѓи кога е во кенгурот, ама сега веќе неколку пати го ставам и излегуваме да шетаме и гледам дека му е убаво, си гледа лево десно, а и за многу брзо време си заспива, од шо му е убавко :$ А и мајка ми вели дека порано за ножињата намерно им ги расчепатувале со тие пелените широк повој ли како се викаат не знам, оти јас од само раѓање му немам ставано такви пелени освен памперсот, така да не е страшно и од сега да го ставиш во кенгурот штом сте 2,5 месеци :)

5. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Да да топличко и се осекат ко ке му скркет цревцата од топличкото :) И мене бебуш од бекутанот ми се смирува и заспива повеќе од капките.

6. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Мами за бекутан чајчето сакав да ви кажам јас на керка ми и го давав од прв ден и можам да кажам и помагаше ,ама после кога кажав на педијатар дека и давам чај ме искара и ми рече јас да го пијам а таа да цица само ,така сега уште не сум почнала на малово да му давам било какво чајче ,ја масирам кога ке ја приметам дека ја мачи стомачето и за кратко ке се искака ,и патронажната исто ми рече да не и давам чаеви :?:
    друго сакав да ве прашам во понеделник мора да ја носам на контрола почна повеке да крчи и има шлајмче ке и прават инхалација или што може друго да ни дадат за толку мало бебче ?

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    мамички знам дека имаше која ставено линк за какушките на бебушко ама неможам да го најдам :?:
    сега синко мој почна да се кака секој ден по 1, и каките му се по боја како сенф, и некако малку како лепливи, лелел ама објаснав :) до сега не му беа така, или сега веке порасна, па менува ;)
    а и уште нешто знам дека нее за тука прашањево ама да си прашам
    кога прв пат по породувањето бевте на гинеколог и каков е прегледот ;)

8. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    Некој да ми препорача добар педиатар во околина на К.Вода? :?:

9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Срцка, мој бебушко сега по следните 3 дена почна да кака по 3 пати на ден исто така боја жолта ккао сенф и како леплива понекогаш, што значи нормално е, е сега не знма дали е и нормално да си кака по толку пати на ден? До сега се какаше 1-2 пати дневно највеќе, а сега 3 пати па може и 4 пати :tmi: затоа не ми придава на килажа, а и остај шо е мнооогу активен, мрда со нозе, раце ноооон стоп па дури и кога јаде, не можам да го наранам саглам, се е у покрет и затоа многу троши енергија сигурно :tmi:

П.С. За прегледот кај гинеколог јас бев на 50 дена после пораѓајот прв пат, чекав ептен да ми заврши крварењето, ма да и не крварев многу немаше ни цел месец со тоа кафеавото при крај шо се појавува и кога бев на преглед, ме прегледа вагинално и се беше супер, после ме бркна и со рака и ми зеде и брис за пап тест и се излезе супер, нити бело прање дури немаше :lol:

10. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Od kolku meseci se dava bekutan cajce?

11. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    После една недела од раѓање може да се дава.И јас така и давав, сега после 2 месеци и давам бекутан со камилица и си го пие ко да не видела :D .Посебно сега дека се стопли обавезно давам по еднаш или двапати дневно од 100 мл. и тоа ладен и го давам (не ладен од фрижидер туку оладен на собна). Многу сум задоволна од чајчево, фала богу не спаси и од грчеви и болки, а ги ослободува гасовите па цел ден сме со рафални истрели :lol:

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  12. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Симонче и јас одма почнав да ми давам чајче на бекутан така од една недела мене ми дозволија и патронажната, а и педијатарот, дури патронажната ми рече можам и 150 мл на ден ако има потреба оти од него се дава само па 100 мл. И кај нас се покажа доста добро тоа чајче и се го пие со сласт оти си е природно благичко и му ги ублажва грчевите.

13. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Fala zenski znaci da kupuvam sisence za cajce
    Cajce imam bekutan od anason toj e taka?

14. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Simona набави си го од билна чајот за лактација (мешавина е од неколку билки,ако го немаш рецептот пиши да ти го пратам) освен што добиваш количински повеќе млекце,многу е ефикасен и за грчеви + тоа вариш литро и пиеш цел ден ;) мојов батко да сега за сега има добра столица (кака по 4-5 пати во денот) нормално со многу гасови :)

15. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Src mlekce fala bogu imam super e,si kaka nekolku pati vo denot I navecer,gasovi si ima ama od vreme na vreme se grci,se crvenee,gi frla nozete I place,mu pominuva so espumisam kapki,ama da ne go trujam I denski sakav so cajce da probam
    Moze da se sluci I denes I vecer super da bide,a naredniot den I vecerta da ima maka
    Fala za sovetot ke vidam kako ke bide denovive ako ne ide ke ti pisam

16. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Ne mi ja saka desnata grada ili cicamalku( koga mu nastojuvam) pa se budi za kratko I normalno gladen e ili se bori so nea pa ne ja faka ke spisti I mu ja davam drugata...
    Sto moze da bide pricinata?
    Sega primetuvam deka mu ja podvaluvam preku dve doenja od drugata I poslabo se polni ,duplo mi e pomala od drugata
    Mozam li da go izgubam mlekoto vo taa grada?
    I prvoto go doev od edna I si porasna ama krivo mi e

17. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    806
    Мене па чајот од билна не ми помогна само ми се лошеше од него, до душа на син ми не му помогнаа ни капки ни чајче, ни чаеви јас што пиев, туку сами од себе си поминаа грчевите, а бекутанот чајчето мислам дека пишува на него дека може од 0 месеци

18. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    806
    И мене така напочетокот ми беше јас дека доле имав лоша рана само на лева страна можев да се свртам и само со таа го доев може цел месец, а десната си ја молзев, па кога почнав да седам го ставав на двете, па еве сега од двете пие, а јас млекце имам ехееееееееее :D

19. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    806
    Јас отидов 42 дена после породување и ми направи целосен преглед колпоскопија, внатрешно ехо и пап...

20. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Симона дали претходно ја сакал таа града ? Ако промената е ненадејна т.е до вчера завчера цицал и наеднаш ја одбива и при тоа многу плаче и вришти појдете даму го видат увцето , ако тоа е константно биди малку поупорна ќе навикна може и тебе не ти е згодно на таа града да држиш особено ако не е доминантната рака па не му е многу угодно