Здраво мами. Денес правевме крвна слика и ни испадна малку понизок хг. За некој ден полниме 6 месеци, Ни дадоа капки, е сега сакам да прашам дали има некаква врска во кое време од денот се даваат, по оброк, пред, навечер, наутро или нема? Јас му дадав одма кога дојдовме дома но два пати се покака оттогаш и ми е шубе да не не му појде ништо...
Pa obicno se davaat saat vreme ili poveke pred ili posle mleko,ne so mleko, za da se svrze zelezoto davaj vit c ili pak neka jade hrana koja ima vit c. Isto taka na 6+ mozes cveklo vo vasiot slucaj i prosoto isto taka ima zelezo
3 пати во саат време може и за проливче да се рачуна. Мада мало е и мене ми рекоја на почеток да очекуваме чести столици и дека ќе се ретчат со тек на време. Давај пробиотик
Ако е течно многу може да е вирус. Јас би го однела на лекар. И ние така фативме пролив и почна да дехидрира па мораше инфузија. 3 месеци беше бебуш.
Offf se nadevam ne e strasno.Tecno e mnogu da. Ke go nosime za nekoj den na vakcina a pred toa na lekar da ja vidi dali e se vo red. Eve vcera mi kakase nekoj pat tecno mnogu nekoj pat pogusto, sega pak potecno razlicno na sekoe kakanje.
Мами, сабајлево кога стана малата, едното окце и беше речиси пола затворено со гурелки..еве и преку ден после дремнување..ми стои како да и е нешто инфицирано и малку, не многу, како отечено..Тоа е може и од што многу си ги трие очињата. Си имаме мака со спиење, и се спие но не се дава, и многу си ги трие очите.. Совет некој што да и дадам освен што и го промивам со превриена водичка. Скоро сме 5 месеци. Кога излезе од болница истото окце исто имаше проблем, тогаш ни дадоа тобрекс капки и за недела ипол и се среди.. Незнам дали да чекам до утре да одам кај матичната или да ја носам некаде денеска? Претерувам малку или..?
Мајки Д3 капките почнуваат да се даваат на полни 3 месеци и до кога? Или доктор кажува до кога има потреба? (Претходно нели се оди со Д3+К1)
Јас ги давав од полни 3м, а од 5м почнав со вигантол педијатарот рече исто е со кои сакам да продолжам до 18м
Д3 плус К се дава на доени бебиња,на оние што се на Ад само Д3. До 3 месеци моше пливит д3 кој е виден раствор,после 3 месеци препорачливо е маслњн раствор како Вигантол или Бејбитол...
Хмм, различни мислења очигледно мене докторката па друго ми кажа - д3+к1 да се дава до полни 3 месеци, а потоа само д3. За Вигантол го имам неколку пати прочитано и тука, ама не ми го препорачале да го купам. Ајде ќе видиме понатака за тоа ќе се распрашам. Сепак фала
И според нашиот педијатар к витамин се додава само ако сте на доење, а во ад го има и нема потреба од додавање.
Исто и кај нас советот беше , Д3+К1 од 8ден до 12 недела за доено бебе, после само д3 до година дена.. После до кај 3-4 години д3 со пауза од мај-септември. Дозата(колку капки) во согласнот со ортопед и педијатар
За деца на АД не се додава К,го има доволно во формулите... моето беше на комбинирана исхрана и две недели дававме ваква комбинација,потоа само Д3 затоа што поголем дел од оброците му беа АД