Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    29.146
    Не се поти.. Живееме во стан, топло е, ама облечдн е само по боди на кратки и танко комплетче.. Го покривам само со памучна пеленка... После прашаков тоа следно ќе биде, да на доење сме само.. :(
    @BirMelek бев на кожно.. Ми дадоа млеко за тело себамед.. Пп две недели на контрола.. Ама мене не ми изгледа дека се подобрува.. Го зедов и маслото од натураверде, два дена со него мачкам..
    Инаку не е нервозен.. Спие, убаво напредува.. И навистина не гп облекувам многу.. Првото синче ми е во декември родено.. Никогаш не му ставив ни џиврички.. :(

Последна измена: 18 јуни 2017
  2. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.707
    Допаѓања:
    5.675
    прво и јас помислив дека е од мн претопло склет да не го фаќа ама после поубаво се загледав и нас ни се јави од претопло и ко а раслеков раскомотив се среди ова ко реакција е нафрлано изиритирана кожичката изгледа мила смени го прашокот и препери си се нема од што др да е опушти се често се јавува реакција на прашоци а мн и тоа влијае топлината мојава скрос е склетчика ич не трпи жешко натрупана со алишта одма се праи црвенило по тело и сега е само на боди на долги и долни пижамки со памучно ќебенце покриена пошо малце свежичко ..

На victoria му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Види ги бе себамед ти дават само и толку. Не се ни потрудиле да видат што е. Само бапкат крема и шибај. Исто и мене ми направија со еуцерин ама. Не знам што да кажам, ако имаш добар педијатар води го и таму. Се е комерција веќе и со лекови. Мени прашок засега. Ако не е нервозен не го чеша изгледа.

4. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    29.146
    Ќе одам утре кај матичната.. Таа е педијатар неонатолог од постарата генерација :) се детално ќе види ... А ако треба и на приватен дерматолог ќе одам.. Срце ме боли да го гледам вака.. :(
    Едит: со кој прашок перете? Искуство од Фрош? Тој ми го препорача матичната

Последна измена: 18 јуни 2017
    На ANGIE1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Јас сум задоволна од бекутан течниот , можеш и два во еден да земеш .. детергент и омекнувач

6. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.420
    Jas deka imam iskustvo so alergii...Mene isto vaka mi se nafrli koga napravi alergija na Hipp combiotic Ha.. mozno e da e alergija ne jadi mleko i mlecni proizvodi ako dois (iako ke treba vreme dur ti se iscisti organizmot), jades li limoni, portokali, kivi, jagodi? Toa nikako dur dois..Ete probaj smeni go prasakot mada cim susis vo surara ne e od nego i dva pati plavi..no sepak probaj. Probaj smeni gi pelenite zos gledam najmnogu e dole crveno, gazeto crveno li e? Kakva e stolicata? I sekako na dobar lekar obavezno.
    Edit: sea bas citav na fb po grupite ima nekoj virus so osip koj trael 10 dena, taka da ne e loso na lekar i krvna slika da napravite.

Последна измена: 19 јуни 2017
  7. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    29.146
    @TheSecret bev pred malku kaj spec dokt. Alergolog.. Rece od nadvoresno e nesto, prasak, krem sto sum mackala prerhodno, i mi rece za start da ne mackam bukvalno nisto posle kapenje.. Spomnav za prenesuvanje preku mlekoti rece toa e uste malo (6nedeli) uste ima od tvojot imunitet i ja iskluci sega taa opcija. Prasak kupiv, posle se ke preperam i sem maslenata kupka a derma za kapenje drugo ne stavam.. Inaku super se hrani, stolicata zlatno zolta, bas kaj gazeto nema nitu edno tockice nit crvenilo..
    Ke sledime a ako nema ic podovruvanje ke proveram i ks radi virus
    Se izvinuvam za latinicava..

На BirMelek и TheSecret им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.870
    Допаѓања:
    203.013
    Нормално е, бидејќи преку главата го исфрла вишокот топлина. За тоа дали има покачена тт ориентирај се према градите и грбот, ако е жешка таму, тогаш мери тт.

@victoria нешто контактно е. Два пати плави ги алиштата, нема врска што велат дека ако сушиш во сушара не било од прашокот, сушарата не го поништува дејството на прашокот, само ги дезинфицира алиштата.
    А вирус ако беше, ќе имаше и друга симптоматологија, така што не е тоа.

9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Добро вечер мајки. Би сакала да ве прашам вас што имате синчиња , дали нечије бебе имало вода во јајцињата ( така педијатарката ми кажа ) или знаете за некое друго детенце што имало. Прашањето ми е дали тоа се повлекло со тек на време или не? И доколку не, што е опцијата или што може да претставува, дали некој проблем и дали ги боли ? Ја прашав педијатарката и само ми одговори : уживај ќе следиме, ако не се повлече ќе ве пратам на уролог!

10. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Да си побараш второ мислење ти паднало на памет?
    И мене ми рекоа кила имало моево па испадна дека од ракав се тресе.
    Инаку не сум имала искуство, само сакав ете еден совет да ти дадам. Но доколку и веруваш на педијатарката тогаш не се мешам. :)

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.870
    Допаѓања:
    203.013
    Сите машки деца се раѓаат со т.н водена кила на скротумот, значи скроталната ќеса е прилично поголема во однос на останатите делови од телото. Вообичаено се повлекува во текот на првата година, и немаш причина за грижа. Но и да остане како водена кила, немаш причина за грижа, се средува (ама не знам каква е постапката).. Кај моиве двајца до кај шестиот месец се повлече.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Мајки од каде сега уринарна инфекција односно бактерии во урина,немаме ни полни 4 месеци,еден билкар ми даде чај од кантарион ми рече без гајле ама мене ми е шубе да и давам,само на мајчино млеко сме,антибиограм ќе чекам два дена,само на хемиски преглед пишуваше маса бактерии,жал ми е да и давам антибиотици на толку мало бебе:(
    Дали имате искуства со чајов?

13. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас билки па ич на бебе не би дала. Барем годинка да имаше, да можеше брусница. Што бактерија е? Ќе мораш антибиотик, знам дека не сакаш, никој не сака, ама кога се мора...

На Lianna Anna и joy1 им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.703
    Беба има пролив од нигде никаде. Весел е клоца рита се смее гука но еве втор пат како му тече низ газот што се вели проследено со лигаво низ него. Каката е жолта. Онака нема ништо друго.
    Што да правам не знам навистина што би можело да е?
    5 месеци сме и сеуште сме само на млеко.
    Да не е од наглата температура тука е 40 степени.
    Ве молам за одговор.

На tarantula му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @vitamina најбитно е да внимаваш да прима доволно течност ако продолжи така, да не дехидрира, земи електролити и пробиотик од аптека уште веднаш ако можеш. Ако нема температура и повраќање плус , не верувам да се работи за вирус или бактерија, секако ако продолжи и утре одете на педијатар.

16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.703
    Да не се заби?
    Дали е можно?
    Бар така гуглав.
    Не ми делува дека е вирус.

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @vitamina да, и јас имам читано дека често од вадење запче имаат пролив бебињата, од вишокот плунка што го голтаат.

18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.703
    Пипав и не грепка ништо. А веќе одамна е нервозен и става се во уста и се лигави.
    Каде треба да е првиот заб?
    Може е тоа а може и од климата. Баш ми е чудно од нигде никаде пролив. Ќе набљудувам вечерва пс ќе видиме.
    Се надевам не е страшно.

19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @vitamina обично долу излегуваат првите заби. Ајде до утре да нема ништо, внимавај вечерва и со помин да е. :hug:

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    221.703
    Фала мила :hug:

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.