Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Mari*

Mari* Форумски идол

Да се надоврзам за влечење мрсулчиња со пумпа на толку мало бебе му пукнав капилар
    И од тогаш дури кога направи 6 месеци ја употребив пак

joy1 likes this.
  2. Arendelle

Arendelle Популарен член

Кога се породив уште додека бев во болница носето му се затна, ставаа прво раствор и одма на градата да може да се одзатне, тоа мало уште не знае да тегле, маки. Пумпица за вадење мрсолчиња не сум употребувала. За мајчиното млеко добив совет дека може да ставам од тамошните сестри исто и од патронажната која доаѓаше, не сум сама измислила. Во првите неколку месеци му имам ставано неколку пати.

3. joy1

joy1 Форумски идол

Па патронажните се истите што убедуваат и за широк повој па не го ставаме.Стара школа.Повеќето пред пензија и даваат совети од времето на Тито

gjoker4e and barby like this.
  4. Arendelle

Arendelle Популарен член

@joy1 Во странство се породив и таму го добив советот, за првото тоа не сум ни знаела, ниту применувала. За широк повој големо Не, воопшто не се применува.

joy1 likes this.
  5. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Фала на сите за советите.
    Од кога преспа подобра е, не е затната како што беше.
    Не превземам ништо засега, а баш ке прашам во понеделник што ке кажи нашата докторка за ваков проблем со носе.

6. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Не мислам јас туку докторот кажа дека има потреба бидејќи многу малку качува тежина. Има 5 и пол месеци и само 6250 од кои само 100 г беше качено за 3 недели. Од друга страна пак, во висина си расте на секоја контрола по малку има пораснато и обем на главче си расте ама и јас мислам дека немам доволно млеко и дека не цица доволно. И сега е голем проблем. Почнав да пијам и витамини и боза и пиво и чаеви за доилки и се што ке слушнам па се надевам дека можеби ке биде подобро зошто пробав и со цуцла и со шприц и со лажиче никако не сака да го прими ако продолжи вака незнам што ке правиме. :(

7. joy1

joy1 Форумски идол

А почнавте ли со кашички?

8. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Здраво мајки ме интересира дали навечер ги будите вашите малечки за млеко. Мојата е 8 дена когс навечер ќе и се смират грчевите накај 12-01 ќе ја наранам со млекце и спие до 5-6 доколку не ја разбудам. Сите ми велат да не ја будам ама мене ми е страв да не е гладна

Dzulija* likes this.
  9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Мајка ако е гладна нема да спие, не се секирај. Јас не би ја будела, освен нели ако не е пропорачано од педијатар поради жолтица и сл.

kiki_riki likes this.
  10. barby

barby Популарен член

И моето си спиеше и нас ни беше жал да го будиме, кога појдовме на контрола на педијатар ни рекоа дека е многу паднато на килажа и лом не направија. Ни рекоа дека мора на 2 саати да го разбудуваме да јаде, сега више влезе во 4 недела и само се разбудува за јадење, ама до скоро мака видовме

11. joy1

joy1 Форумски идол

Ако сега го научите да го будите ноќе за јадење тогаш ризикувате до 2-3 години да ви станува за јадење на секои два часа(јас сум ви пример)

Бебе преку ден треба да цица редовно.Ноќта е за спиење и за бебето(така расте) и за мајката(да собере сила)

Тоа што мн спијат првите 3-4 недели е дека имаат жолтица.Затоа мора преку ден да се будат често и да цицаат за да се исчисти жолтицата

12. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Majki dali vasite bebinja na tri meseci pocnaa da se ligavat I da gi stavaat racinjata vo race.Dali uste sega e mozno da ja ceskaat zlebinite zaradi probivanje na zabcinja :wasntme:

13. joy1

joy1 Форумски идол

Влегува во орална фаза
    Нормална реакција е

LanaDelR likes this.
  14. Mari*

Mari* Форумски идол

Мојата од 2ипол месеци беше така а на 12 извади забче

LanaDelR likes this.
  15. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

И моето е нонстоп со рацете во уста. Ама не верувам дека од сега се заби во прашање. Фаза им е, осознаваат околу себе.

LanaDelR likes this.
  16. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Здраво мамички . Последниве денови имаме проблем со бебе. Си цица редовно , му давам капки за грчеви , пие бекутан чајче , кака 5-6 пати дневно , ама имаме мака додека да се искака . Се мачи , напнува , кенка и тоа некогаш се случува и по два часа да се мачи па дури после да се искака. Некоја мамичка искуство?
    бтв. стари сме дваестина дена .

17. Sandrichka 89

Sandrichka 89 Истакнат член

Истиот проблем го имавме и ние..еве сме сега два ипол месеца и за среќа веќе таков проблем немам..практикувам да му правам масажа на стомачето со кружни движења обратно од стрелките на часовникот,мешето така му се загрева и процесот на олрснување може брзо да пристигне :) Истовремено кога така напнува му ги подвиткувам ноџињата накај мешето за да напне полесно и ги полниме некако јако пелените хехе :D Капки продолжи да даваш и чајчиња ..практикувај вакви масажи мислам дека ќе ти помогнат...мене ми се спас ;)

Aneta92 likes this.
  18. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Мајки по колку мл чајче бекутан давате против грчеви.инаку сме 10 дена :) и како го давате млако или ладно и колку време пред јадење.

Last edited: Jul 10, 2017
  19. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Јас давам четири пати на ден по 50 ml фактички 2 кесички , го давам и млако и ладно и најчесто 15 до 20 минути пред доење.

20. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Вкупно во денот 100мл. Го давав на два пати, сабајле и навечер.

kiki_riki likes this.