Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Od pocetok ne ja saka I da malku loso go drzam ,desnata grada I raka se ,ama na levo mi e polesno neznam zosto...

2. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Симона јас имав мака со левата града вовлечена ми е пупката ама упорна бев ја ставав повеке на неа ,кренав и температура пред некој ден ми беше и распукана брдавицата мислам ке ми прснеше градата ,лек - лист од зелка два дена држев во прслукот и мн ми помогна сега си цица без проблем

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    мамички, ај да ве прашам, вие како ги облекувавте вашите деца/бебиња сега кога се стопли времето? јас вчера и денес оти беше баш топло 28 степени е кај нас, му облеков само боди оздоле, чорапчиња и шпихозни памучни не дебели, капче не му ставам оти е топло, ќе се испоти кутрото. Во количка кога се шетаме го покривам плус со едно многу тенко ќебенце...дали е доволно или вие повеќе ги облекувате вашите бебиња? :worried:

4. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.141
    Допаѓања:
    43.711
    Калиас не го облекувај премногу ако е 28 степени :) Топло е стварно и за вас и за него
    Гледај по тебе колку гардероба имаш на себе и на него му е потребно исто
    А капа никако , па ке го спуриш главЧето

Овде е скоро 15° ама има и некој ветер ладен, малата ја облакам во боди на кратки , тенко блузиЧе и хеланки ... а за надвор ептен ако дува и некое дуксерЧе :tmi:
    НавеЧер и облакам тенки едноделни пижами и боди ... Чорапи не и облакам веке за спиење :^) ја незнам со кој памет и претодно и облакав ,ама ај :fubar:
    и покриена е со тенко кебенце , парно немаме веке и во собата е пријатно свежо , убаво за спиење !
    Едвај Чекам да дојдеме во Мк , само ме плаши што е премногу топло :?:
    Треба да изнакупувам летна гардероба за малото :)

5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Абе ако гледам јас по мене како се облекувам треба на кратки да го облечам и без чорапки, босо да е, оти јас еве вчера и денес така се облекувам затоа што е многу топло, наеднаш почна ова летото тууу :tmi: ама сепак оно е бебнце и ми е страв не знам како да го погодам, го фаќам за главчето дали е испотенко кога шетаме и до сега не беше...
    Иначе кај нас дома исто нема парно сега ама топло е 25 степени е дома и за спиење исто како за по надвор го облекувам, оти навечер кога го бањам и го успивам после тоа одма па го покривам со тенко ќебенце исто така како и за по надвор, па мислам дека му е добричко :worried:

6. ladydi1

ladydi1 Активен член

Се зачлени на:
    22 мај 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    dobro vecer mamicki kako mi ste? moeto soncule si polni tocno 4 meseci sakam da prasam so da i dam za dohrana i po kolku pati na den inaku super si ama ima mal problem nekako mn ja vajcaat usinjata da e bolat sigurno od vetarce malu koga ce dunit kpoga e nadbvor i davam kapki dali im nekoe bebence na forumov so takva maka pozz i pisetemi so poskoro caos

7. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Симонче ние денес бевме на контрола и педијатарот ни даде чај на humana на природна база бил повеќе од бекутанот па одма го земавме па ке видиме како ке не биде денес малку му дадов ама дека не е благичок по не го пиеше.

Пепита а за затнато носе незнам кај тебе како е што направивте со керкичката, нас педијатарот ни даде капки Sinomarin некој си солен раствор бил па почнав да му ставам само незнам точно како дали двапати на ден или нема врска ке видам сспоред потребата ;)

Калаис ние сме помали за разлика од вас па од ко е роден само со боди на долги е, чорапчина и шпикозни, капче само за спиење дека навечер го капам. Па сега се мислам да почнам боди на кратки да му клавам, и капчето да го тргниме оти му смета топлото. А и денес бевме излезени на контрола му имав капче ставено нели дека е малечко па му беше жешк, а и пелената со која беше повиен беше дебелка. :|

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Kalias I jas isto go oblekuvam ama mislam deka e mnogu
    Bi mu oblekla samo bodi I pantoloncinja ama mi e strav malo e ima 25 dena a znam deka ke mu bide dovolno

9. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Mamicki kolku dena po raganjeto go odnesovte na prva kontrola kaj pedijatar? Malata moja ne spie ni denje,ni noke, cica i za eden saat se budi,ustvari poveke saka da spie na gradata,otkolku da sisa.Pupkite lom mi gi napravi,rani zivi ;( kazuvajte lek! A i gasovi imame...mozebi zatoa tolku place?!

10. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25

на месец дена треба е сега ден-два порано или покасно нема врска...а за спиењето првите три месеци и ние бевме така по цел ден беше на града сигурно ја мачат грчеви а викаш дека има и гасови давај и чајче за грчевите нека пие имаш на хип,бекутан,капки...а за градите јас користев маст што не се измива е сега баш и не ми текнува името прашај во аптека ке ти кажат и мачкај се мене само маста ми помогна инаку сум плачела кога се доевме...

На katalina му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Мамички да ве прашам, ние пиевме млеко Хипп органик до сега и супер беше се, си какаше 1 до 2 пати дневно, повеќе не, арно ама бидејќи го порачувам од Мк и ми снема пред некој ден и морав да купам од тука и имаше на попуст Аптамил и го земав и синчето некако главата ја врти де лево де десно кога јаде, ем сака ем не сака да јаде, многу мрда кога му давам да јаде и никогаш не го дојадува, од 120 мл му остануваат 30,40 што исто така прв пат ми се случува, обично си го јаде цело па понекогаш и малку му е 120 мл па му правам уште 30 и без проболем си ги кркне...мене ми се чини дека не му се допаѓа ова аптамилот оти до сега со Хипот не ми правел така, а и исто така кака многу пати на ден преку едно менување на пелена, јас на 2,3 саати му менувам пелени што значи тој 4-5 пати сигурно се кака во ден, и не знам дали е ок тоа празнење толку многу, се мислам дека е од Аптамилот па денес ми стигна Хипот и еве 3 пати до сега му давав па не се искакал до сега, да видиме во наредните 2,3 дена како ќе биде, ако си кака пак како порано тогаш е до млекото, сигурно не му понесува Аптамил, а многу го фалат као најдобро млеко е и има состојки некои кои ги има во мајчиното млеко пишува на кутијата, ха, којзнае зошто на син ми не му понесе :worried:

12. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    мамички ве молам за совет!!! Докторката на породилно ми рече да му давам на малиот хип органик и + мајчино млеко ама не ми кажа ништо по колку мл и колку пати на ден. Ако знае некоја од вас нека пише. Поздрав

13. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Прво незнам колку е малиот стар, но ќе ти кажам како почнавме ние , бидејки и моево е на ад млеко. Значи правата недела давав дома : првите два дена по 30 мл на секои три часа, а третиот ден почнав со 60 мл исто така на три часа. Ад млекото не е препорачливо да се дава под три часа бидејки е потешко варливо и може да предизвика грчеви во стомачето . Значи почни со помалку и прати дали му е доволно или не..можеш за почеток да направиш повеќе па ќе видиш колку ќе ти испие и ќе знаеш колку му се пие ..подобро да фрлиш млеко отколку дете да ти остане гладно.Јас така до ден денес правам па еве мојов машала пие 6 оброци по 150 мл , плус три пати чај бекутан по 40-50 мл ,а од пред некој ден и вода ... пробај така , ....ова е мое искуство а ти прати го бебушот....поздрав ;)

14. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Душо мила, гледам дека бебушките ни се исти со возраста,и ќе ти кажам како е моево, значи претежно јаде 150 мл 6 пати на ден , Хумана од прв ден, не сме смениле млеко ниту да тестираме , и има денови кога сака повеќе да јаде има денови кога едвај и 60 мл ќе испие....како и кај нас така и кај нив, некогаш повеќе некогаш помалку , па и ти не јадеш секој ден исто. Е сега истото важи и за промената, можеби си приметила дека и ти кога ќе промениш некоја храна која до тогаш си ја јадела од едно а после од друго ти направила бучкуруш во стомакот можеби и Аптамилот направил така и кај бебушка, за едни аптамил е најдобар за други може и лактовит така да чим веќе си имаш хип терај си со хипот и уживај, и искрено прави залихи за да не остануваш без млеко , па да мораш да менуваш , тие имаат подолг рок , а само ако ги отвориш им се скратува на три недели ми се чини од отварање беше. Јас така си правам , На почеток на месец си рачунам колку требаат Хумани, и на тоа додавам секогаш плус три , па не останувам без млеко во текот на месецот а и не ризикувам да не снема случајно во аптекава кај нас ( иако тоа до сега не се случило фала Богу ) поздрав .... ;)

15. ivana89sara

ivana89sara Активен член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    3
    zdravo mamicki.sakam da prasam dali ima nekoj iskustvo t.e dali nekoj od vas go ima koristeno hipp ar(anti refuksna) formula i kakvi rezultati imate od nejze.bidejki nie gi isprobavme site ad mleka i od site mnogu povrakame.sega momentalno koristime hipp combiotik super ni e stolicata si go pieme no i od nego blucnuvame dosta.pieme po 120ml ili nekoj pat po 150 na tri casa a nekoj pat i poveke od tri casa.sega pedijatarot ni go preporaca hipp ar .iinace imame tri meseci.pozz

16. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Повторно ќе се навратам и ќе се налутам сега , иако има тема за ад млеко.......зошто менување толку често, моево од прв ден повраќа и бљуцка и повраќа и пие и не пие некогаш повеќе некогаш помалку , сосема е нормално кај некои деца да има повеќе повраќање ...бебе е некое е по лакомо некое помалку сака да јаде....не менувајте млека , терајте со едно сите се на ист принцип направени нема некоја разлика ад млеко е ад млеко ...иста формула ,само некои додатоци кои можеби не се ни толку потребни ,.....таман ќе се навикне на едно млеко оп доаѓа ново ...немојте мамички не менувајте многу бебушки се тоа , си имаат свои шеми свои ритми .....братми растел со повраќаници водоскоци ,па еве го фала богу мажиште од 40 години ништо не му е ....повраќањето не е лоша работа , организмот го исфрла вишокот или тоа што му шкоди....поздрав

17. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Ne znam dali e vo red,ama bebus moj ne spie ni 6 casa dnevno.Noke place po cela vecer.odvaj dremnuva 2 saata,a denje spie 2 pati po 1-1,5 h.Neli na pocetokot treba da spijat 18-20h ? Duri i po banjanje ne saka da spie...

18. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    41
    i mojata taka pravi mrda koga jade,sega sme tri meseci namesto poveke da jade taa skros mi namali edvaj ja naranuvam,veke dve nedeli e taka

19. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Katslince a koga ne spie place ili si kulira?

20. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Исто, исто. Мрда со нозе, раце, со главата ја врти и со зор го хранам, еднаш потегле од цуцлата и застанува па се смее, тој си игра, а јас сакам да ајде, ама пак на секое јадење е така, јас не знам што е ова, да не е од жешкото си велам , од промената на времето, којзнае :tmi:
    Иначе си пиевме до пред 1 недела 150па и 180 мл, а сега едвај 100 едвај, по 80,90 мл ми пие :worried: