Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.318
    Допаѓања:
    2.402
    Nie posle treti mesec prodolzivme so D3 samo, po preporaka na ortoped.

Majkicki da prasam krvna slika na bebe od koj mesec pravat?

Последна измена од модератор: 22 јули 2017
  2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Јас на синко крвна слика му направив уште на 1 мес. Крвна слика нема одредена возраст на бебе кога да се направи. Го боцкаат на прсте, не му зимаат како на нас од вена.

До 3ти месец се Д3+К1 ( ова само за бебиња кој се само на доење на мајчино млеко ) . После 3ти само Д3. Ние само Бејби Тол фирмата ја користиме од почеток. Најпрактични се капсули, отвртуваш и му даваш во устето. Не се зафркаваш со Вигантол или Пливитот со капнување, па мрднало или не отвара уста и незнаеш колку капнуваш. И јас Д3 ги започнав 1недела после 3ти месец, таман ги дотрошив Д3+К1.

Последна измена од модератор: 22 јули 2017
    На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    nema vrska dali se samo na majcino mleko.isto e

4. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Секое АД млеко си има К1. Со препорака на педијатар се претпочита доени деца да се на почеток комбинација Д3 со К1, за разлика од оние кој се на вештачко млеко во кое ги има сите потребни дотатоци. Ова го кажувам т.е. пренесувам како ми е кажано ( зашто ми беше нејасно ) откако ги прашав неколку педијатри и ортопед. Ако ме излажале тогаш и јас лажам ;)

На Emana и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  5. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Nie sme na Ad pa do 3 mes. bevme na d3 + k1 . potoa samo vigantol. Neznam dali pedijatrive site razlicno kazuvaat, ama barem ni otvaraat temi na diskusija(facepalm)

6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Не е исто, АД млекото содржи калиум и нема потреба од додатен внес, може да се оптеретат бубрезите.

На Selest му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Ако сте само на ад, или комбинирано ад-доење, тогаш нема потреба од к1. Ние на почетокот до 3 месеци бевме на комбинирана исхрана и не давав к1, по препорака на педијатарот.Давав чист д3 на бејбитол и уште го давам истиот.

8. Selest

Selest Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.456
    Ова со давање на К1 е нова тренд да се полнат фармацевските каси. До пред 3 години немаше вакво нешто,па еве и тие деца израснаа.
    Мајчино млеко си содржи се што е потребно за бебе во најран период и нема потреба од давање на ништо освен Д3 плус оставање на прозор кај што мава сонце барем 15 мин попладне или на воздух зависи кој месец е родено.

9. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Znaci nie nemora da odime na pregledi kaj pedijatri mozeme tuka na forum da prashame. Kako kazal pedijatar,taka. Zatoa sum protiv ovie prashanja tuka po forumi. Licni iskustva DA(kako sto kazav jas za sebe) , no da sme tuka pedijatri po forumi NE. Jas sin mi go nosev kaj 2ca pedijatri i dvajcata prvite meseci mi kazaa da davam D3+K1. Taka i pravev. Sega sme samo na vigantol (1do2kapki).Tolku

10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Ама прозор отворен нели, зошто ултравиолетови зраци низ прозор не поминуваат. Точно е дека тие се најдобар потикнувач на процесот во организмот кој провитаминот д од кожата го претвара во вит. Д. Но со 15 мин изложеност ништо не правиш, посебно ако детето е облечено па имаш гола кожа само на лицето и дланките. Потребно е да се развие култура и навика за изнесување на детето надвор на прошетка од почеток секојдневно.

11. Selest

Selest Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.456
    ^
    Аделина извини што ти реплицирам само ќе ти посочам дека немораш секош да веруваш на се што ќе ти кажат педијатрите, биди со резерва. Секоја мајка најдобро знае што е најдобро на своето чедо. Тие секој месец одат на семинари и само некои новите воведуваат, колку е се тоа во ред е под знак прашалник. Едно време се пропагираше дека Вигантолот бил канцероген па сите се пребација на ПливитД3. Нјди му го крајот!
    Што помалку идење по лекари тоаа подобро, освен ако нема не дај Боже нешто посериозно.

@irena.1 се подразбира дека преку стакло не е исто како надвор, но еве мајки кои 40 дена се опоравуваат дома и неможат да излезат како алтернатива се ставаат бебенцата до прозор поготово кога е постудено во зима инаку на тераса. Незнам што не бев јасна.

Последна измена: 22 јули 2017
    На irena.1 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  12. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ти прва одговори на прашањето од членката. Зошто не и рече да прави како и кажал педијатарот така? ;)

Ти ја демантираш неа, јас тебе. Што е проблемот? :)

Без разлика што е витамин (погоре напишав калиум, моја грешка) секоја суплемент си има ПРЕПОРАЧАН дневен внес за одредена возраст. Давајќи му двојно повеќе може да предизвика преоптеретување на организмот, токсичност итн....
    Слепо на педијатар не верувам, самата кажа дека сите имаат различни мислења, денес здравството се менува од ден на ден, читам многу, се консултирам со него, но на крај пак јас одлучувам што и како за моето дете. Толку.

На sofi2107, victoria, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Мила преку стакло не е ич. Ултрвиолетов зрак преку стакло не поминува. Значи прозор отворен треба, инаку џабе го ставаш. Тоа сакам да потенцирам да нема забуни. Извини на дигресија.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Мајки,ние сме на одмор,5 месеци сме,последните два пати кога се искака ептен лошо мирисаше како кисела зелка така нешто,од шо може да е само цицаме,сте имале ли слично искуство?

15. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Мајки да ве прашам за совет. Малата навечер одкако ќе и се смират грчевите и конечно ќе заспие неможи никако да спие мирно. Цело време како да се бори со некој прета со рацете нозете како да удира како да се тепа со некој. Спие и се бори испушта некој крици. Не знам дали е од грчевите или нешто друго. Преку ден кога спие си е супер нема такви проблеми.

16. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    5.114
    Јас користам ноктарче уште од првиот месец, и супер си ги сечеме ноктите во спиење а за ножички не знам баш, некако не ми е логично, чудно ми е :)

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Majkica

Majkica Нов член

Се зачлени на:
    23 јули 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Мајки дајте совет каков топломер да користиме, искуство со infra-red?
    Иначе бебушот е две недели.

18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.984
    Допаѓања:
    13.757
    Исто и мојата така прави. А и како да плаче плус во сон. Ај некоја друга мајка искуство нека сподели.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    ние сме 2+ и што се вели месец дена така е кај мене мисл дека се бориме дури заспиеме мава со раце клоца доле мислиш се тепаме :D ја спас наоѓам а нишкам со перниче зимам и така а ставам в раце си а држам а шеткам или по дупе ќе а потапкам некад и чајче ќе и дадам да цуцне или цуцла в уста и ср смируваме .. најбитно е положбата да им е погодена да се осеќаат послободни или па коа беше месец мала кај мене а зимав кај мене ќе си а гушнам убаво а сега нема шанса мора слободна да е..

На Black girl и kiki_riki им се допаѓа ова.
  20. mamitaa

mamitaa Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    365
    Здраво мами имам едно прашање ако знае некој да ми одговори.
    Синко е 4месеци и 1 недела и последниве да речам 2 недели цица на секој саат некогаш дури и помалку од саат па се мислам дали е можно да не му стасива моето млеко да не не го најадува плус и за месец дена сме качиле само 600г планирам да го однесам од понеделник кај матичната да прашам?
    Поздрав и убав ден