Mamicki odluciv da pocneme so cvrsta hrana 4+ sme na doenje sme si cica kade saka I kolku saka no nekako custvuvam ne e zasitena.Ke pocnam so prvo jabolko za doencinja.E sega ne mi e jasno kako koga kolku da davam od kasickite potoa isto li da davam koga saka da cica..ve molam za sovetce..isto dali da davam sokce prvo da vkusi od jabolko ili? Dali e greska sakam da prasam sto denovive e pekol pa davam poveke vodicka kolku I se pie?
прв пат ке дадеш малце,2-3 лажици мали за да вкуси и да видиш реакција(алергии,проб со мешето) мада јаболче скоро никогаш не дава такво нешто.Ново се дава наутро заради закаснета реакција,никако навечер. како што те сватив сакаш со готова каша да почнеш?Пофино ти е дома да спремиш.Малце на пареа омекни го и блендирај
Секој ден миење со водичка, користм козметика валеда и бекутан сапун со камилица сушење убаво и ставам пудра за да нема теиење. И ние сме така 4месеци и 7дена на АД млеко, по еднаш на ден кака, сега почна малку течно да кака иначе си јаде по 150 на 3 а некокаш на 4часа Органска козметика валеда и бекутан сапун со камилица
Јас користев инфакалм тие се пробиотик и симетикон само тие ми помогна малце имавме многу грчеви а колиеф еспумисан ама ич не помогнаа, кога наполни 4м и се смирија грчевите, никакви капки не ми помогнаа во целост ни термофори ни масажи, додека испробав се помина времето и само од себе и поминаа грчевите
Здраво мамички , ние сме родени 35 недела и 1 ден . Сега сме веќе домче и сме 26 дена . Млеко имам многу малку заради стресот се намали а се измолзував на 3 часа . Сега му давам малку од мене и нан 1 ,40 мл. Треба ли да му давам водичка или не? Секој совет е добредојден . И мн често ицка (штуца) после јадење ваљда тоа е нормално .
добренидојдовте остај го стресот и се тоа зад тебе помина се опушти се релаксирај се прошетки колку си ти опуштена така и бебе ќе е а и голема веројатност е да ти надојде пак млеко само смирена мн овошје течности убаво правиш што првен си цица после нан .. док ми имаше кажано доколку бебе испие околу 30 значи малце му фали над 60 е гладно не се најадува .. за водичка и чајче секој си има свој став некои се против тоа некои за најубаво е сама како ќе си одлучиш и осетиш и како ви влијае тоа добро е да се дава чајче за мешето а и водичка на секој му е потребна иако млекото е 90% вода од неа нема зијан .. прробај си види како ќе ти прифаќа.. за ицкање кај сите бебчиња е тоа првиот месец и пол често нон стоп што се вели ( од неправилно цицање му флегува и воздух или коа бљуцка му се враќа наназад обавезно нека подригнува и држи го бебчето навалено на тебе за да не му се врати успева често ова вака )
Така го викаат кај нас одделот каде што се оди на контрола на 15 дена, месец, и каде што се примаат вакцини. Можеби е народски кажано здраво, можеби се води под др име искрено не знам затоа што сите го користат поимот здраво.
@Poppins многу ти фала на советите. Правам се што можам и чаеви и боза, овошје многу , вода ... се надевам ќе надојде. После секое јадење го држам исправено на мене на рамо околу 10 мин за да ждригне . Но потоа може пак да ика .
А да видиш кога ке почне да ика да му смениш пелена.јас имам приметено штом почнува да ика му менувам пелена мочкана му е.од ладното му држи и ика.немора да значи ама види пробај јас така правам некогаш ке ика и одма му менувам пелена и престанува.види пробај
Мамички бебушка ми има многу гасови. Ги витка ноџињата и испушта гасови многу често. Обавезно по подој ја кревам да ждригне. Ја држам така 10/15 минути. Некогаш успешно, некогаш не ждрига. Има некој начин полесно да ждригне? Како да и помогнам да и се намалат гасовите? Инаку 20 дена сме.
има колики (бебешки грчеви) даваш ли капки некакви против грчеви?Можеш мешето да и го затоплуваш со термофор за бебиња
Јас не мислев дека се грчеви затоа што не плаче. Само ќе простенка ќе испушти гасови и толку. Како што читав симптом за грчеви е неутешно плачење. Инаку имам земено капки колеф, ама се уште не сум почнала да и ги давам.
па секое бебе различно ако ги собира нозете,се црвенее може и така да се манифестира. вообичаено сите бебиња ги имаат ама со различен интенизтет
@Black girl Да почнам на своја рака да и ги давам капките или да почекам до понеделник, да се консултирам со педијатар?
можиш слоб давај нема потреба да чекаш не сметаат може само да му помогнат нека не се мачи бебче и кај мене и сега некоаш закенкува така а 3 мес сме ама мешето а боли сеуште некогаш и пак почнав со капки чајче и масажи .. ги маче нив мешето до кај 4 мес ко што кажаа кај сите разл искажуваат..
Мајки со што ги мачкате до 40 дена кога се ептен мали ? Јас ставам на мустела на пеленската регија само има и мали како ранички . Вие што мачкате ? И на телото дали да мачкам нешто или не .
можиш слоб да му ставаш кое и дае бебешко лосионче немора да чекаш после 40 дена не влијае ниш лошо .. мачкај си масирај си го бебчето им годе тоа.. јас користам моментално Corine de farmme и добра ми е на природна база си е и таа ...да не му е јака мустелата или од др се раничките кај мене имаше ранички заради што промала антибиотик во болница и се јави габична инф ко ранички пликови и ставав едни креми и плус детски заштитен крем со цинк го имаш на мн фирми и е доста добар да се користе кај бебињата содрже све јас уште и ставам од него павловичеви и др чуда не користам само од него и тоа два пати низ ден на сменување .. нема потреба од многу шлакања на лето ..