Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @Poppins ох мила и мене така ми го пуштија од болница, а беше на антибиотска терапија . Може од тоа да е ? Ми кажаа сега кантарион и по можност тетра пелени додека не помине
    Вие какви пелени користите?
    А и тие што мачкате кокосово масло , од која фирма е најдобро ?

2. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    никако тетра ослободи го нека не е стегнато уште поеќе ќе се разрани нека си дише кожата и на преслекување оставај си го голичко бебчето малце .. пд тоа е сигурно кај мн се јавува кандида е некој вид глупост ги полнат со антибиотик без потреба ..
    за кантарион нз али знам општо е доста лековит .. јас користев крем со цинк и канестен и декотал а мачкав и малце пудра некој пат тоа ми даде педијатарот и за 2 дена се исчисти .. пелени папмперс си користиме од старт немало проблем со нив и увек ќе пазиш лабава да и е таму да не а жиле а и натака ..

На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.485
    кандида мн често се појавува од антибиотик

dekotalot е кортико и се користи строго под лекарска контрола и не повеке од 3-4 дена

На Poppins и ada21 им се допаѓа ова.
  4. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Во четврток сме на контрола па ќе кажат и таму , без консултација ми е страв да ставам било што . А јекодерм каков користите , ми кажаа и тоа да земам .

5. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    2.408
    Majki dali pri skok vo razvoj bebeto e mozno da odbiva da cica, sum citala deka celo vreme saka da cica a za necicanje nezz.Se odmolzuvav I od sise davav I taka nejke.Mn slabo cica se plasam ke namali natezina..

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Можно е да одбива, си има такви периоди кога не сака да цица. Не се секирај, нема да намали на тежина, не трае тој период долго. Пробај да даваш града кога е полузаспано, во темна просторија. Обично успева.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    2.845
    Кај мене така правеше и исто мислев се одбива ама само период му беше. Пробај пеј му нешто , јас на јутуб наоѓав од оние звуци што ги смируваат и стварно се смируваше и фаќаше.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    2.408
    Чудно ми се однесува оваа недела видов дека баш сега има скок во развој ама почна да ми прави проблеми околу цицањето ајде викам може ја мрзи да тегне од града и давав од шише исто несака.Некоја вечер ја излажам со движење околу соба и ми успеваше само така сакаше да цица носејќи ја а досега никогаш така не е цицала сега несака ни така. Навечер исто кога се буди за цицање се буди и несака да цица плаче...сенадевам нема така да биде, одеднаш ми се смени вака.

9. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    да да така си е матичн и ги препиша јас ги користев само два три дена и и ги прекинав одма и помина а ми кажад док една нед декотал а две нед канестен а нз зошто тоа е мн време и не и ставав

не сум користела такво али ако не се лажам нели е тоа за изгореници појаки ранички нешто @Joy?

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.485
    јекодерм многумина го користат за бебешка кожа,јас лично не го сакам,премрсен ми е

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Јекодерм на Галеника е најдобар. @Poppins тоа е крем за кожа, а помага и за изгореници да не остане лузна, инаку е на база на рибино масло, богат со вит.А и Д. Јас лично за двајцата го користев до три месеци, и на одмор стално го носам за после сончање, многу убаво ја хидрира и негува кожата.

12. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @Annath za jekodermot velis deka e dobar za do 3 meseci? Celi li gi mackase ili ?
    A nekoj da koristi kokosovo da mi kaze kakvo da kupam

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Цели ги мачкав, да. На моите им одговараше, ќе си видиш ти на твоето дали ќе му одговара, само немој премногу да ставаш количински. Ќе гледаш убаво да се упие. Убав е јекодермот особено ако се лупи кожичката на места, тоа е нормално, да не се уплашиш.

14. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Мајки пак јас :) сега досадна ќе станам со прашања :lol: која температура ви е дома ? Некаде читам 23 ама некако мн малку ми е . Климата ја пуштам ептен малку и одиме во др соба да не е дирекно . И ако може совет за топломерче за бебе , сакам од тие што се како со сензор

15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    срцка си :hug: знаеш како е ' Како тебе ѕи одг како ти се осеќаш така и тоа му е несакат жешко ни најмалце .. слободно држи си 24/25 си е најсоодветна . бебушка е точно 3 мес и цело време сме со клима на 26 степ 27 си е цело време и нема мака и разголенка си е мн поубаво им е така и полесно си нанат и адаптират на се а и на жештиниве ние неможиме не па они слоб седи си во иста просторија само да не дува директ на него и ќе си осетиш ладни ножиња ако има облечи чорапчиња и 26 до 27 нема гајле клима да си работе ипак мало си е уште а 24 за дома самата темп е супер ..
    за топломерче ги има многу такви в аптека ќе ти препорачаат подобро или некоја од мајкиве што користе .. ја си користам дигитален за неа спец го земам да се надеваме нема мн да ги користиме :)

16. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Ада21 ние сме 24 дена и кога беа жештините јас пуштав клима ,ја пуштав на 26-27 Ц во дневна си седевме само нормално да не дува дирекно во бебе ,затоа што жешкото не му одговара бар на моево неможе да спие плус машките бебиња не трпат ич топло ,така да ако осекаш дека е топло слободно пуштај климата малку.

17. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @Annath @elcezelce дома без клима е околу 26-7 ° , не е топло , но како што читав малку се загрижив викам да не треба 23 да правиме . Мислам дека на бебе му е ок таа температура . Лесно го облекувам и кога спие го покривам со тетра пелена .Сега ептен ако стане жешко ќе пуштам клима ќе подува малку и ја гасам . Малку се тресам на се дека е помал .
    Elce ние блиску сме , утре ние правиме 1 месец .:)

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Девојки на што треба да внимавам кога купувам транспортер за во кола?

19. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    8.451
    Мајки по препорака на педијатар му направив крвна слика на синко, ми покажа слаб хемоглобин 10.3 , ми рекоа да му давам малтофер ама овде нема, само бугарија. За замена ми даде ферум лек со витамин ц, ама во аптека ми рекоа дека пикофер се подобри и му зедов такви. Еве три дена му давам и бебето цело време ми повраќа, можно да е од нив? Дали имате искуство со слабокрвност на бебе? Иначе сме 2 месеци

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Според бебето ќе се ориентираш. Ако му годи таа температура од 26-27 степени, ок е, со оглед на тоа дека надвор се повисоки температурите, не иде да го чуваш на 22 степени и после кога ќе го извадиш надвор, ќе го шокира топлото. Тоа за возрасни не чини, не па за бебиња.

@barby а бе малечко е за било какви препарати... што знам, следете ја ситуацијата, па ако падне под 100 хемоглобинот да даваш нешто, вака ми се чини дека е премало. Може од капките да повраќа, ништо чудно.