Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

@barby
    Ако го доиш пиј фероглобин сируп и преку мајчиното млеко ќе прима железо. Ние не сме испитувале крвна слика али за секој случај пијам.

barby likes this.
  2. Vanjce09

Vanjce09 Истакнат член

Majki se porodiv pred 3 dena uste sme vo bolnica so bebus, denes konstatiraa deka ima zoltica I go stavija na zracenje I infuzija cel den I nokeska ke e tamu. Bilirubinot mu e 285, dali ima nekoj iskustvo so toa I kolku vreme go zadrzuvaat vo bolnica? Srce mi se kine deka e na infuzija I ne ja gledam cel den.

3. Black girl

Black girl Форумски идол

Мајки, јас давам ад и трипати во денот се измолзувам и и го давам и тоа на малата, но повеќе сме на ад. Е сега ме интересира на колку време се дава мајчино млеко? Ќерка ми испи прееска 100 мл и за два саата пак беше гладна и испи 120. Дали е ок на два саата да и давам од мајчиното?

4. Annath

Annath Форумски идол

Мајчиното млеко побрзо се вари во желудничето, и не мора да се чека да помине време пред следен оброк како што е случај со ад млекото. Слободно давај на помало временско растојание.

joy1 likes this.
  5. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Majki moze li nekoja sto se razbira vo tolkuvanje na krvna slika pravev na bebus utre kegi nosam I nezna dali e ok.Ve molam da mi pisete sto kako

Mojata fati zoltica na tret den ostanavme se dodeka ne bese namalen bilirubinot, ne e strasno davaj samo mleko povekestavaj go na grada koga ke ti go donesat majcinoto mleko e spas za se.Se ke bide vo red za brzo skoro site bebinja gi faka zoltica.

Attached Files:

Last edited by a moderator: Aug 16, 2017
    Vanjce09 likes this.
  6. Vanjce09

Vanjce09 Истакнат член

Denes e malku namaleno ako e ok utre zdravje boze ke ne pustat. Problem e sto spie nikako nemozam da ja probudam da cica ja tegnam za nos usi nodze obraz dzabe. Cicnuva ednas I zaspiva od zolticata. Dva saati preeska se macev,sega ja zemaa za zracenje. Otkako ke se namali bilirubinot odma I spienjeto se namaluva ili? Mi e strav dal ke mozam da ja probudam za cicanje.

7. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Здраво мајки. Бебчето ми е 5 недели и некогаш додека спие се тегне, па се грчи, прави напната фаца и испушта некој чуден звук (како грофтање). Порано беше само навечер, втората половина на ноќта, а сега и преку ден. Некогаш е во длабок сон и си спие мирно а некогаш овака. Докторката ми рече дека се грчеви. Но кога има грчеви, он обично плаче. Доста е гласен, не можам да заспијам кога го слушам така. Некој слично искуство?

8. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Како јас дс сум го пишала постот. Ние сме 7 недели и исто како што опиша баш истото го прави. Зошто тала не знам.

9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Тоа го прават скоро сите бебиња и моето така прави дури не заспие испушта некој чудни звуци се грчи прави фаци некогаш дури спие прави така па продолжува да спие после некое време пак така прави па ќе заспие и мене докторката ми кажа дека тоа е нормално.

10. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Ние сме еден месец исто ни се случува ,такви чудни звуци испушта и тоа кај нас се случува негде после 3-4 наутро ,и пред пладне кога спие накај 11 .Мене педијатарот вчера ми кажа дека се грчеви ми рече да земам еспумисан или инфакалм меѓутоа да ги давам ако почне многу да плаче или неможе да спие ако поминуваме со звуци само и си спие да не давам ништо .Јас до сега давав колиеф ама нешто не му помагаат на синко мој.

ada21 likes this.
  11. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Ne se sekiraj majka, podobro e tamu sto fatilo zoltica, isto i moeto fati bo bolnica no i kpga si otidovme uste imavme zoltica i mi preporacaa na utrinskoto sonce da go izlozuvam po 10 minuti deka soncevite zraci mnogu pomagale vo isceznuvamje na zolticata i navistina bese taka. Nie lezevme 1 nedela

Vanjce09 likes this.
  12. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Мајки да ве прашам нешто.

Малечкото два дена има потечна столица од претходно, бојата е уште жолто-златна.
    Вчера помина патронажна сестра рече дека е во ред и дека ке помини ама јас сепак загрижена сум.
    Да барам помош од лекар?

13. Sofronko

Sofronko Истакнат член

I moeto imase koa nemase ni mesec i toa nekolku dena po red, se zagriziv i jas i odma se javiv na pedijatar isto mi rece deka e normalno da ne se sekiram, toa dodeka mu se sredat crevcata

14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Нормално е течна столица кога се само на млеко. Моето додека не почна со цврста храна цело време му беше течна столицата.
    Ако во еден час има 3 или повеќе такви столици тогаш се работи за дијареа.

15. orhideea

orhideea Форумски идол

Здраво мајки бебето мое има 10 дена, пред 2 дена си дојдовме дома од болница. Столицата му е повеќе накај зелена, кива неколку пати преку ден а денес и подкашлуваше, настинува ли?
    Дома е постојано 26-27 степени.

16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Normalno e, se cisti od plodovata voda.

orhideea and ada21 like this.
  17. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Мамички 2+ сме . Бебе има како проливче. Столицата ни е темно жолта ама е потечна и кака после секое јадење. Инаку какаме од 2-3 пати во денот. А сега од 6 сабајле до сега 3 пати. Некој лек?

18. Luna91

Luna91 Популарен член

@Aneta92 Јас мислам дека не се работи за проливче. Столицата е потечна затоа што е на млекце, а нормално е за таа возраст да какаат почесто. Сепак можеш да се консултираш со педијатар.

И јас имам едно прашање. Бебушка за недела ќе прави месец. Последниве неколку дена преку ден си цица нормално на 2 саати, но навечер воопшто не се буди. Јас на 3 саати ја будам со 300 маки, ќе цицне малку и заспива. Не знам како да постапам. Мислам дека се уште е мн мала да преспива цела ноќ, а од друга страна мислам џабе ја будам за 3 пати да цицне и пак да заспие.
    Слично искуство?

19. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

@Luna91 ако напредува добро, нема потреба да ја будиш. Така мене ми рече докторката кога го носев на контрола (4 недели). Сепак прашај си ја докторката, се зависи од напредокот на бебето.

20. Luna91

Luna91 Популарен член

1000гр има качено до сега. Ама си цицаше навечер барем два пати. Последниве денови почна да ја преспива цела ноќ и ми е страв дека ќе и влијае...
    Ќе го консултирам педијатарот во секој случај.