Majka ne se zamaraj, nejzino e da si zbori a ti si mu majka i ti znaes sto e najpravilno za deteto, i jas taka se nervirav kakp tebe i tocno znam koj pritisok ti go vrsi ama koga ke vidi deka ne i reagiras ke se olabavi i ona, go preteruvaat mnogu znam a toa e svekrva a ako mu e ladno pipni mu go samo noseto i ke vidis ako mu ladno noseto svitkaj go vo nesto potoplo i ke se smiri ikanjeto
Фала на советот за носето Софронко. Знам дека не треба да се замарам,ама јас при срце си земам....емотивка сум за жал.
Мами да ја сефтосам и јас темава. Се породив на 15.08, син ми има 17 дена. Имам млеко, на ексклузивно доење е. Се навикнуваме еден на друг. Сега за сега не се соочувам со некој проблем освен што кива ама нема никаков секрет, претпоставувам дека си се чисти. На педијатар сеуште не сме биле бидејќи не задржаа малку повеќе во болница па го прегледаа таму деветтиот ден. Мислев да одам наредна недела. Вие кога прв пат ги однесовте на преглед?
Честитки мајка, живо и здраво нека ти е бебето. Сигурно уште се чисти за кивањето. За на педијатар ние бевме уште вториот ден (како понеделник не пуштаат среда одиме на контрола) ама не знам точно како е. Во принцип првата година велат рутинска контрола еднаш месечно да има.
I j isto sum i jas ama od edno vleglo od drugo izleglo ich ne se zamaraj ko bozem samo oni deca rasnele bre bre, ich mozok na kuliranje
Jas go odnesov posle 4-5 dena otlako si dojdovme dona i toa se vodime kaj dr dragana emel vo pzu lozankovski top e
Јас на 2 недели ја однесов прв пат. @anjathesaint кај мене маж ми го среди тоа уште пред да се вратам од болница. Фино лепо и кажал дека не сакаме непобарани совети,ако не знаеме нешто ќе прашаме. Од причина што гледањето бебиња тогаш и сега се многу се разликува. Мој совет е културно да и кажеш дека ако ти треба совет ќе побараш. Вака само и го собираш и на крај за глупост може да избувнеш.
Мајка ние одиме на неколку дена, ама само за мерење на тежина зошто малечки се родивме, па да видиме како напредува. Инаку мислам рекоа на еден месец дека е прв педијатриски преглед.
Здраво мамички..еве и од мене сефте во темава Ние сме три месеци, ја почнав малата со органско сокче од јаболко и морковче. Бидејќи е почеток, одиме со 25-50 мл максимум дневно. Одлично го прифати, машала си имаме апетит и кога ќе го сети во муцето, како избезумена трча за да не и го земе некој Прашањето ми е, ... бидејќи има многу различни мислења за тоа од кога треба да се почне со сокче, на што треба да обрнам внимание? Столицата си е нормална како што си беше и додека бевме само на млекце. Нешто друго?
Јас лично не гледам ништо корисно или позитивно во тие сокчиња, и не давав. За мене беше џабе кратење на млекце и полнење на мешето со нешто непотребно на таа возраст. Според мене три месеци е премало, но веќе сте почнале па добро што немало алергиска реакција. Во однос на пазење. Според мене е прерано за било кој нов вкус, кога веќе сте почнале, барем не воведувајте нови вкусови. И нека биде после млекцето, за да не се полни мешето непотребно од сокчето па да не пие млекце. Ова мое мислење секако. Не мора да го примениш.
@Natasa. P јас мислам дека најрано за сокче е полни 4 месеци, според педијатри и според сзо, а и тогаш нема потреба од сок, може дирекно со кашичка. Сокот не содржи ништо хранливо за бебето, само ќе се полни мешето со празни калории и шеќер и можно е да намали на храната. Мој совет е да почекаш.
На клиника ми рекоа седум дена по отпус да го однесам. А после тоа еднаш месечно е доволно. Докторката што сакам да му биде матичен педијатар е на одмор, наредна недела се враќа па ќе го однесам тогаш. вие каде одите? Напредува ли добро бебо, цица?
https://www.health.harvard.edu/blog/new-recommendation-no-fruit-juice-children-year-2017052311786 Еве нови препораки од американска асоцијација на педијатри, не за сок под годинка, никаков, нема никаква корист за организмот, овошјето е најдобро да се јаде свежо, така најубаво се искористува. Јас сок не дадов, цицаше и на вода само. Овошје и сега јаде така, сок не пие. Прв пат една недела по доаѓање дома на педијатар, така и на испусниот картон беше наведено. Дека на доење сакав да видам дали напредува добро. Потоа на две недели, па на месец.
Благодарам Значи прашањето беше дали некоја знае да каже на што да се внимава. Алергија..дијареа.. можеби промена во бојата на столицата што би укажувало на нешто..работи што може да се појават кај детето на овошје или зеленчук без разлика кога ќе почнат да ги консумираат. На пример ете знам многу деца алергични на јагоди. За останатото секоја мајка си знае за своето дете.
@Natasa. P секакви проблеми можат да се случат во прерано воведување на друга храна освен млеко, од алергии, проблеми со варење, грчеви, до посериозни во иднина како дијабет. Едноставно нема ензими мешето за таква храна, има одредена недела од животот кога цревата стануваат спремни за тоа, над 4 месеци. Нормално, мајката си одлучува, ама треба добро информирање за ова.
Su bash super, davas prirodni sokcinja i jas taka ke napravam zdravje koa ke napravime i nie 3 meseci, kako mu go napravi sokceto?
Природно, на соковник. Но пред да почнеш консултирај сепак педијатар. Секое дете е различно и не реагираат исто.
Секоја мајка знае за своето дете, но само информирана мајка може да донесе најдобра одлука. Едноставно, како што кажа @kristina.k , мешето не е спремно за ништо друго освен за млеко на три месеци. Може само проблеми да му се направат толку рано. А зошто барем до 4ри месеци да не се почека? Која е потребата толку рано сок да му се дава од кој нема апсолутно никаков бенефит? Побарајте, прочитајте, секаде, според сите здравствени организации три месеци е прерано и може да има последици за бебето.