ako ti e neshto od pomosh koga imash vreme otvori na jutub ima intervjua od pedijatri vo sistina i ima striktno za ishrana kadeshto zborat i za sok.
Сега за сега уште одиме во ремедика. Во меѓувреме се распрашувам за матичен педијатар, ама во Аеродром изгледа нешто слабо има препораки. Китен само ми препорача д-р. Митка од Јане Сандански, ама не сум се јавила да се распрашам. Ти каде планираш да го носиш? Инаку си цицкаме одлично, во смисла на добро фаќа и убаво влече, ама брзо се успива. Сега вежбам техниики за да го држам подолго време буден. Во секој случај си напредува во граници на нормала само со цицање, па нема место за грижи барем за сега. Само почести контроли за да видиме како качува на килажа. Вие како сте. се навикнавте ли? Цицате ли?
А бе и тие педијатрите тоа што го зборуваат јавно е едно, а тоа што го мислат е друго. Еве на пример мене откако се породив, на документ препорака за дохрана во очи ми рекоа дека не смеат да ми дадат заради политиката на болницата, но неофицијално во четири очи кажано, да си земам аптамил1 и да му давам на бебето.
Епа супер, ќе си порасне тој без гајле. Мојов цица ептен е лаком се гледа дека е многу освежен откако дојдовме од болница. Таму ми симна доста килажа од 3770гр не пуштија со 3450гр. Дека на адаптирано беше една недела ... Инаку кај др Митка ќе го носам и јас во Јане Сандански.
Не дека треба да се игнорира што ќе кажат докторите, ама дефинитвно не треба здраво за готово да се зема. Ќе цица ако има што да цица, ако нема..сите тие теории за „држи го на града, ќе надојди млеко„ и слично на тоа, кој што немал таков проблем ќе му звучи уверливо. Едно е да стимулира за да надојди, ама друго е кога нема.Неможе бебто да пишти корне, да зајде.. бојата да ја изгуби, ти се топи пред очи..и ти да следиш совети „биди упорна„.. Во што упорна? Да му ги тестираш лимитите на дететот до кога ќе издржи? Бев упорна, и кога видов што му направив на сопственото дете, престанав. Треба да се слушне мислење на стручно лице, но за мене голем столб на кој се потпирам е мајчинскиот инстикт. Кога бдееш ден и ноќ над твоето најмило, кога и на најмал гест ти точно знаеш зошто се случува, дали е грч, дали се гасови, дали се кака, зошто кивка, дали се прочистува, дали е од мирис, дали е настинка.. кога си станал експер за структурата на секое лајненце..не може да го игнорираш сето она што ти е пред очи и го знаеш а да се потпираш исклучиво на напишаното.
eve majka si i kazi mi. za ova ne treba da si pedijatar. ako deteto ti kachuva 70 gr na den, dali ima prostor za dohrana?? jas vo sistina iskreno ne mi se sluchilo da mi rechat dohrana da dam zashto stvarno kje beshe glupo. ama vamu da. i preporaka mi pisha hipp combiotic so medela shishe striktno.
Потполно се согласувам со твоето мислење и те подржувам целосно дека мајчинскиот инстикт е голем столб на кој што треба да се потпреме.
Тој Комбиотикот содржи пробиотици кои го потпомагаат варењето на храната и ги намалуваат грчевите во бебешкото меше.Исто така помагаат и при запек заради еднолична исхрана кај доенчиња до 6 месеци. Обично за тоа го препорачуваат..е сега незнам дали имате таков проблем или која е причината зошто го препорачале. Но од друга страна, велиш 70г на ден? Тоа значи 30д.х70гр ..2.100гр. месечно расте малечкото? После сите патешествија душо, една работа разбрав за докториве... кога инсистираат неосновано за некој бренд од фармацијата, сите препорачуваат нешто од каде што имаат интерес, или членуваат таму, или се во дирекна врска со претставниците, или се по некој одбори, или се приморани заради политика на болницата пак заради некој интереси и слично. Тоа ти е, врти сучи, за бизнис се работи.
Ne beshe sekoj den po 70 no toj period beshe 55-70 pred da jas resham da ne odam povekje tamu. prviot mesec maliot kachi 1800. za toj period zboram. sega vekje sme golemi. Combiotic ima probiotik da no kazi mi kolku kvalitetni probiotici stavaat vo mleko od 900 den dve kesi!? po cenata se gleda toa. jas davav i davan bio gaja. samo za dvaeset dena e 650 den, i ima logika da e skap koga e kvaliteten. Edna bolnica kako sistina bekutan peleni koristi. od koga bekutan e reper za kvalitetna pelena? realno sega da zborime, da, ima majki koi gi koristat, im se pogodile se sfakjam, ama mene reper za pelena bekutan ama ich ne mi e. Kje se nadovrzam na prethodnoto, shto pisha majchinski instinkt. Da taka e vo pravo si. Tie koristat dur sme preplasheni na pochetok da ni uvalat neshto dur zastaneme na noze, potoa teshko nekoj da ni uvali. Ne znam kaj koj si bila vo Sistina na pedijatar, jas kaj Sajkovski odam i iskreno sum zadovolna. Edino shto nekad pregledot e edvaj deset min ama aj se tesham nekad i 40 go zadrzuvam a i koga mi trebashe itno poradi alergija chovekot se nacrta odma.
Zemi si Nosko. Na pravosmukalka se zakacuva, voopsto ne vlece jako. Jas se preporodiv so toa, prethodno sp nosefridatata ke se onesvestev od vlecenje i na kraj nisto ne izlagase. So ova kakvi kupista mrsuli se vadat toa cudo, a pogotovo koga e zatnat nosot.
Мајки како се разликува проливче од вообичаена столица кај новороденче? Денеска моево кака жолто, но доста потечно од вообичаено. Знам дека доените бебиња имаат потечен измет, но сепак малку се загрижив....
Здраво мајки, да ве прашам нешто Веке 3 ден откако сме со растечено носе за една недела ке правиме 5 месеци, девојчето се изнамачи ни јаде ни спие како што треба, се бањаме со морска сол, ставам солени капки аквамарис и го исмукувам секретот со аспиратор за нос ама нема подобрување, ми кажаа ставам и кромид во собата кај што спие и не знам уште што да направам денес пиеше млеко само два пати, многу сум загрижена, земавме крбна слика се е ок и црп е негативно, кажете искуства и што да се прави уште?
Здраво мајки, после првите 2 ноќи поминати совршено со бебо, третата ми го скрати животот. Ми поврати премногу во млаз дури цицаше, повеати и низ уста и низ носе. Одма го превртив го потчукнав по грбчето ама носето му се наполни, не можеше да диши, со прекини дишеше. Ми се скрати животот. Го исчистив со аспиратор после беше ок. Дали е можно да има некоја компликација од ситуацијава? Да спушти на плуќа или слично? Дали ќе има некој знак ако нешто не е во ред? Бебо си е супер си цица и си е мирен како и претходно. Не сакав да бидам мајка паничар да трчам веднаш по болници за секоја ситница.
Се случува, кај некои дури и пречесто. И нас ни се има десено и реакцијата ми беше идентична како твојата. Си постапила смирено, тоа е најважно. Нема никакви последици, без страв. Заби да не се? Кај нас они даваа такви симптоми.