1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    јас ќе капнам во лажиче и ќе се одмолзев некоа капка а може и со чајче ако даваш некоа капка .

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    A da se stavat kapkite vo cela doza vo sisenceto obrok sto mu e, greska li ke bide?

3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.786
    Не. Само непосредно пред давање ставај

На Natasa. P и ada21 им се допаѓа ова.
  4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ako ne gi podnesuva ke pobaras da vi dadat vigantol. Ne zemaj na svoja raka zatoa sto sodrzat pogolema doza na d3 pa treba soodvetno doziranje spored potrebata na bebeto

5. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @LiliBoz зошто да не се ставаат во цела доза? Јас прво ставав во помалку млеко за да бидам сигурна дека ќе ги испие , а сега му ги давам во цела доза . А можно ли е од нив да бљуцка после тоа или? И јас давам пливит
    @wannaBeMomma која е разликата со вигантол?

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.786
    може срцка цела доза, не ме разбра. само ставај пред да го дадеш млекото. не да стои со капките. тоа ти реков. инаку и јас давав пливит.

7. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @LiliBoz да , така правам . Ќе го направам млекцето ги ставам капките и одма го пие . Но некогаш после тоа знае да бљуцне и незнам дали ги прима убаво .

8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.786
    Тоа не можам да ти кажам дали е од капките дали од што се прејало. Затоа за најсигурно да ти е стави млекце во лажичка и капки и прво дај го тоа па потоа млекото. Јас немав проблем со бљуцкање... Или запамти кој период најчесто бљуцка и не му давај тогаш капки

На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Пливит не се маслени плус многу горчат па затоа и голем дел не ги прифаќаат бебињата. Плус имаат помала количина на д3 во една капка од вигантолот.
    Па на пример ако прима 3 капки пливит тогаш од вигантол ќе бидат 2 (ова само како пример, ортопед треба да каже)

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.786
    Плус роот е 3 недели на пливит. мора тоа да се нагласи исто така.

11. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Koga ke stavis kapki vo taa doza, namali na mlekceto10ml od redovnata doza sto si ja pie. Taka ke bides sigurna deka ne bljucka od sto e prejadeno. Ako pak bljucne..togas verojatno od kapkite e.

12. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    @kleopatra11 мило ми е што навремено си реагирала, се надевам повеќе нема да се повтори :)
    А дали ви кажаа од што дошло до уринарна инфекција?
    Ќерка ми има бубрежен рефлукс и тоа е причината што дошло до инфекција. Беше 10 дена во болница под венска терапија со антибиотик и продолживме дома со сируп. Ние ја носевме во Плодност во Битола по препорака на др Дафина Кузмановска за да се види дали има рефлукс.
    Јас лично би ти препорачала доколку си во можност да го однесеш бебето на преглед кај докторката во Ремедика. Незнам како се со цени, ама јас многу го ценам нејзиното мислење.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kleopatra11

kleopatra11 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    34
    Не знам,не ни кажаа,кога ќе одиме на контрола ќе прашам секако.Нешто матичната ми кажа дека може да е од лошо бришење какушки,пошто е ешерихија,иако не знам како можело да дојде до контакт со курето како и да го бришеш.Да е девојче полесно би се пренело ама вака машко стварно не знам.Ќе се распрашам и за кај докторката зашто сакам да знам ако има некаков проблем.Верувам дека е стручна затоа што додека бев јас на клиника уште неколкумина доаѓаа и ја бараа за преглед.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    @artemidis @kleopatra11
    Др. Кузмановска е навистина многу стручна, но истото го имам слушнато и за др. Тасиќ. Штом тој го прегледал детето мислам нема потреба да одиш на приватно, прегледот чини 3200 денари и исто се гледаат на ехо бубрезите и мочниот меур, да се види дали има оштетувања од бактеријата. Значи истото што ви го направил и Тасиќ на клиника.
    За аномалии на урогениталниот тракт како што е бубрежниот рефлукс мора да се направи микциона, а најбезбедната метода без зрачење се прави само во Плодност - Битола и чини околу 200 евра. Тоа обично се препорачува доколку дојде до повторување на инфекцијата.

15. kleopatra11

kleopatra11 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    34
    Аха,баш сакав сега тоа да прашам,како се испитува дали има рефлукс.Се надевам дека нема да се повтори и нема да има потреба од испитување.

@Lolipop23 кај вас што беше причината за инфекцијата?

Последна измена од модератор: 7 септември 2017
  16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Никој не ни ја кажа причината, доктор Кузмановска ни објасни дека кај машки бебиња најчесто е поради вродена малформација, рефлукс поради кој урината се враќа назад кон бубрезите. Инфекцијата од изметот е ептен минимална кај машки бебиња.
    Додека не се направи микциона, не може да се знае дали е тоа или не.
    Затоа ако приметиш било каква промена на урината, боја, мирис, присуство на крв, веднаш направете уринарен статус. Исто и кога ќе качи температура бебуш, без разлика на другите симптоми прво испитајте урина. Ако не дај Боже се повтори инфекцијата ќе мора да го направите тоа испитување, но се надевам тоа нема да биде случај кај вас.

17. mama100

mama100 Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Бевме во систина на преглед испадна дека девојчето има инфекција на уши нос и грло сега сме на цефалексин, инхалации и синомарин спреј за нос, добро што на време ја однесов, да не ја носев не сакам ни да помислам на последиците :(

18. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @orhideea @tincemajmunce и моето често има трепка во окото ,но со плачење излегува .
    Зошто на очен ? Полошо може да се направи ако се брка во окото .
    Тоа е мое мислење .

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  19. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Бебето мое плаче без солзи, досега немам забележано солза. И трепката уште му стои.

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.171
    Каде го пишува тоа? Во упатството не е наведено. Капките Пливит Д3 се користат додека да се потроши шишето, обично до месец, месец и пол траело кај мене. Ако се чува на ладно и темно (во фрижидер) нема никакви проблеми со растворот. Ако се чува на собна температура во присуство на сончева светлина, многу брзо ќе се изгуби дејството. Зборував со фармацевти за оваа проблематика, уште за првото дете се зборуваше исто, фармацевтите ми рекоа дека ако не е наведено во упатството, тогаш рокот на капките е тој запишан на кутијата, и не се фрлаат после три недели од отворањето, туку се користи цело шише до крај.

Рано е за плачење со солзи... тоа мислам некаде после третиот месец или понатаму ќе биде.

На victoria, orhideea и Ano им се допаѓа ова.